Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Даниел Смилов: Дистанцията между ГЕРБ и ПП е преодолима

Борисов е необичайтно намръщен, с референдума от ИТН търсят няколко гласа повече, коментира политологът

Даниел Смилов
Снимка: БГНЕС

Причина за свалянето на правителството на Кирил Петков не беше нито Северна Македония, нито финансов, икономически колапс. Може би истинското обяснение е в опита да се върнат преговорите с "Газпром". Това се вижда и в момента. Навярно опитът ще е неуспешен, но той обедини всички, които искаха кабинетът "Петков" да падне.

Това коментира пред Радио София политологът доц. Даниел Смилов, преподавател и програмен директор на Центъра за либерални стратегии.

По думите му, част от задачите на политиците е явяването на избори, някои от тях дори умишлено ги предизвикват. Ако има изморени от четвърти вот за година и половина – това са избирателите.

Отново участват доста партии и коалиции (29) и се очаква бъдещият парламент да бъде фрагментиран. Според последните проучвания сочат, че поне 6 партии са с реални шансове за влизане в Народното събрание.

"От едната страна са тези, които твърдят, че сегашната ситуация е катастрофална, управлението на предходното правителство е довело до много тежки проблеми. В тази категория бих поставил антисистемната партия "Възраждане", на негативна кампания залагат от ГЕРБ. Виждаме Борисов в сравнително непознато амплоа – намръщен, недоволстващ, критикуващ непрекъснато предходните управляващи. Очевидно това ще бъде тонът и духът на кампанията на ГЕРБ."

По думите на Смилов, други партии са по-умерени в критиките си. "Демократична България" и "Продължаваме промяната" този път няма как да концентрират кампанията си само с критика на модела Борисов. В момента гражданите имат основание да се притесняват от инфлацията, например. От тези политически формации трябва да убедят избирателите, че биха могли да изведат страната от кризите.

Политологът допълни, че въпреки отварянето на ножицата между първите партии в последните социологически проучвания, дистанцията между ГЕРБ и втората ПП е преодолима. БСП е в тежка ситуация. Червените са застрашени да бъдат изпреварени от "Възраждане".

При толкова реални политически проблеми, едва ли ваденето на темата за референдума от ИТН е най-добрият ход, а по-скоро опит да се спечелят няколко гласа повече за достигане на заветната черта от 4% за влизане в парламента.

Чуйте целия разговор на Данаил Конов.

По публикацията работи: Георги Нейков

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

600 сядат на пл. "Славейков" за откриването на CULTURAMA

Шестото издание на CULTURAMA се открива този петък, на 21 юни в 18:00 часа на емблематичния столичен площад +Славейков+, на който ще бъдат осигурени 600 седящи места. След като през 2023 г. лайтмотивът беше „Птиците“, сега мотото е „ Water Live – музиката на водата!“ иподсказва достатъчно тематичната насоченост на събитията..

публикувано на 18.06.24 в 15:47

Европейският съюз: Накъде след изборите за ЕП?

Днес се проведе конференцията “Европейският съюз: Накъде след изборите за ЕП?”, която се организира от Института за икономика и международни отношения и фондация „Фридрих Еберт“.  Специален гост на конференцията беше вицепрезидента на България г-жа Илиана Йотова. По думите й, българската позиция не е защитена на проведената вчера неформална среща в..

публикувано на 18.06.24 в 15:07

Стремим се Читалище "Братство 1869" да бъде еталон за високо качество на образование и култура

Сред важните гости в съвместния ефир на Радио София и Радио Благоевград беше Иван Андонов – председател на Народно читалище "Братство 1869", екс-председател на Общинския съвет в Кюстендил, днес общински съветник и председател на Комисията по образование, култура и духовно развитие. В разговора акцентирахме върху спорта, конкретно върху..

публикувано на 18.06.24 в 14:59

Изложбата, която отделя философията от битовото

На 13 юни 2024 г. от 18:00 ч. в галерия "УниКредит Студио" (София, пл. "Св. Неделя" 7) се открива изложбата на Венета Рангелова - Things that bother me on a daily basis. (Нещата, които ме притесняват ежедневно). Създадена като типографски проект, тя цели да провокира в посетителите секунди забавяне, вглеждане навътре, размисъл върху..

публикувано на 18.06.24 в 14:53
Емил Бранчевски

Кметът на район "Илинден" отрече да има фирма в Англия

Общински съветници от ПП-ДБ-Спаси София предупредиха, че кметът на столичния район "Илинден" Емил Бранчевски, избран от листата на "Спаси София", може да бъде освободен от поста заради регистрирана на негово име фирма.  В понеделник в администрацията на столичния район "Илинден" е постъпило уведомление от Общинската избирателна комисия -..

публикувано на 18.06.24 в 14:24
Емануела Дюлгярска - отдел

Богата културна програма в Кюстендил през юли и август

Емануела Дюлгярска-Миланова е дамата, която е с ресор "Култура" в Община Кюстендил. Тя разказа за това как Кюстендил се готви да отпразнува ежегодния Празник на черешата със жителите и гостите на града. "Смея да кажа, че с изключително малко средства и ресурс в рекламно отношение, празникът достигна една много естествена популярност,..

публикувано на 18.06.24 в 13:32

Сцена за млади изпълнители в Красно село

Общинският културен институт (ОКИ) "Красно село" е подготвил изключително любопитна селекция от групи, сред които има и оркестър. Програмата е насочена към младите хора, като цели да ги приобщи към хубавата музика, а концертът ще се състои на откритата тераса пред културния институт. Подробности разказа ръководителят на ОКИ "Красно село" Ивелина..

публикувано на 18.06.24 в 13:25