Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фотоизложба показва хората от улицата като паднали ангели

Снимка: Радио София
Днес, 19 септември 2022 г. в читалище "Св. Св. Кирил и Методий" в кв. "Красна поляна" в София се открива второто издание на изложбата "Пандемониум". В нея фотографът Николай Миланов представя портрети на хора от уязвимите групи, които живеят на улицата.

Според него, изложбата символизира падението на Адам и Ева, но е озаглавена така, тъй като в разговор с кураторите е стигнал до заключението, че името "Пандемониум"е по-подходящо.

"Моите кадри са направени в процеса ми на работа като социален работник обикаляйки различни страни. Много от образите водят уличен начин на живот, те са заснети през моите дълги скитания и те дават представата за "изгубените ангели". Аз така ги усещам тези хора, които по един или друг начин са си пропилели живота. В моята изложба има дуалистичен характер между добро, лошо, ниско, високо, светло, тъмно. И съответно въпросите ад и рай. Винаги съм обичал да обсъждам тази библейска тема", сподели Миланов.


Той отбеляза, че много от хората на улицата избират този начин на живот, макар от Столична община да са създали кризисни центрове, където те могат да прекарват студените зимни месеци. Според световен доклад около 100 млн. души в света до 2021 г. са без покрив над главата. Снимките, които Миланов е направил са обработени с техника, която е била характерна за епохата на Романтизма.

"Идеята беше не да повтарям старите майстори, а да направя един нов прочит на тези образи. И мисля, че го постигнах. При някои съм използвал рембрандово осветление, колорита е който са използвали старите майстори. Всичко е снимано без предварителна подготовка, правено е на улицата", добави фотографът.


По думите му, хората навсякъде са едни и същи и той се е постарал да ги снима като в студио, за да ги отдели от мизерията в която живеят, като поставя фокус върху тяхната душевност. Миланов каза, че обмисля да направи нова изложба, чрез която да събере средства и да може да подпомогне хората от уязвимите групи.

"Те не са светци. И точно защото не са светци аз в тях виждам изгубените ангели", сподели фотографът.

Повече подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Никола Стоянов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Една от снимките в изложбата

"Сънувам на български" - казват хората във фотопроекта на Михаела Аройо

Първото цялостно представяне на дългосрочния фотографски проект на Михаела Аройо, посветен на бесарабските българи в Молдова и Украйна , ще може да се види галерия "Синтезис". Изложбата "Сънувам на български" на младата документална фотографка със звукова среда от Светослав Тодоров и текст на журналиста Димитър Кенаров ще бъде открита тази..

публикувано на 30.07.24 в 11:50
На работна среща в Министерството на здравеопазването се обсъжда изготвеният от консултанти на Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) доклад за структурата на бъдещата Национална детска болница. На снимката: Галя Кондева

Очаква се финалният документ за структурата на Националната детска болница да е готов през август

Очаква се финалният документ за структурата на бъдещата Национална детска болница да бъде готов през август, съобщи здравният министър д-р Галя Кондева. Документът ще бъде публикуван за обществено обсъждане, допълни тя. По думите ѝ в доклада на консултантите от Европейската инвестиционна банка се предлага болница с 404 легла, като структурата..

публикувано на 30.07.24 в 11:21

София-Банкя-София с дизелова ретро мотриса, в която са се возили министри

Всяка събота през август БДЖ организира пътуване със специална ретро мотриса по маршрута от София до Банкя и от Банкя до София , по повод отбелязването на годишнината от основаването на Българските държавни железници през август 1888 г. и честването на празника на железничаря. Мотрисата е част от музейното наследство на железопътния..

публикувано на 30.07.24 в 08:55

29° в София, с облаци и отслабващ вятър

Днес ще е предимно слънчево. Ще духа до умерен вятър от север-северозапад, който през деня ще отслабне. Над източната половина на страната ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на места ще има краткотрайни валежи и гръмотевични бури. Има условия за градушки. В североизточните райони през нощта и в сутрешните часове явленията ще..

публикувано на 30.07.24 в 07:20

СОС се събира извънредно за ръководствата на 6 общински дружества

Председателят на Столичния общински съвет (СОС) Цветомир Петров свиква извънредно заседание на 1 август, четвъртък, от 10:00 часа, става ясно от дневния ред на Съвета. Единственото, което ще обсъдят общинските съветници, е връщането за ново обсъждане на решение на доклад, приет на 9 юли тази година от Карлос Контрера, Севделина Петрова, Красимир..

публикувано на 29.07.24 в 19:23

Как сматрфонът да ни направи по-умни

До 2 август в зала “Smart Classroom” на София Тех Парк продължава академия за безопасно присъствие в интернет Smart Scroll Academy . Десетки деца на възраст от 13 до 17 години се срещат с професионалисти в сферата на журналистиката, аудио визуалните изкуства, изкуствения интелект, спорта и медицината , които им разказват как да бъдат..

публикувано на 29.07.24 в 18:52
Без законен договор тези щайги може да се усещат доста по-тежки

ГИТ: Законните начини за работа в чужбина са три

През летния сезон са зачестили случаите с измамени български граждани, на които им е обещана работа в Швеция и Канада, съобщават от Главната инспекция по труда (ГИТ). Безработни, най-често с нисък социален и образователен статус, пристигат в Швеция по покана на приятели или по обява в интернет с обещания за работа в строителството или за..

публикувано на 29.07.24 в 17:39