Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Детската къща към Комплекса за ранно детско развитие в София - 10 години в помощ на изоставени деца

Снимка: Фондация "За нашите деца"

Фондация "За нашите деца" отпразнува 10-годишнина от създаването на Детска къща към Комплекс за ранно детско развитие в София. От създаването й, в нея са получили грижи 71 деца, 38 от тях вече са осиновени, 15 са настанени в приемни семейства, 9 са върнати при родителите си. 3 деца са настанени в други центрове за временна грижа, а 6 деца към момента получават грижи в комплекса.

Къщата отдавана е не втори, а първи дом за нейния ръководител Мариана Соколова.

„Защото обожавам работата си и това, което правим с колегите във фондацията. В началото Детската къща е била устроена в апартамент и първите обитатели са били изоставени бебета. До 2020 г. къщата е приемала основно малки деца от 0 до 3 г. Нашата къща се различава най-вече с основите на обичта, върху които е изградена. Също така основна разлика е нашият екип. Той е голям. Това ни дава възможност на децата да се обръща индивидуално внимание“, каза в предаването „Радиокафе“ Мариана Соколова.

Всяко дете в къщата получава индивидуални грижи и психо-емоционална подкрепа. Децата имат и свои лични вещи, за разлика от живота в социалните институции. Те имат собствени дрешки, обувки, играчки, книжки и др. Къщата е оборудвана с помещения за различни видове занимания – дневна, трапезария, стая за активна игра и творческа стая за креативни занимания. 

През 2022 г., Фондация "За нашите деца" навършва 30 години от създаването си.

Подробности можете да чуете в звуковия файл.
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Генератор на образи

Подземните пространства на Културен институт „Красно село“ ще бъдат променени в сцени за визуално изкуство, пърформанс и звуково изкуство на артисти от: Турция, Франция, Белгия, Словения, Словакия, България, Китай, Нидерландия и Мароко. С подробностите слушаме неговия директор Ивелина Кючукова: "Нашият е част от 4-те общински институти, познати..

публикувано на 24.09.22 в 16:00
Сирак Скитник

Адресите на любовта - Сирак Скитник

В Лозенец още кънти споменът от чутовните кабарета на Сирак Скитник и жена му Олга.  Къщата им на ул. „Борова гора“ е създадена по съновидение Старите лозенчани и до днес си спомнят за домашното кабаре на една от най-известните двойки в София преди войната  Сирак Скитник (основател на БНР) и съпругата му Олга, наричана от всички Сирачката...

публикувано на 24.09.22 в 14:00
Украински образователен център

платена публикация
Украински образователен център в София

Отваря врати първият в страната украински образователен център , за който ни разказва организаторът му, Йоана Бещюк, с която ви запознахме тук в края на март: "Там ще могат да учат 100 - 200  украински ученици, които по различни причини няма да могат да влязат в български училища. За някои деца е по-подходящо да учат в украинска атмосфера...

публикувано на 24.09.22 в 11:45

Изкуство и спорт, а не само танци

„Танцова работилница в парка“ – Радослав Тодоров, арт.истичен директор на “Pretty dance hall” с подробностите за събитието в парк "Заимов": "Танцовата работилница е последният от уъркшопите на открито в парка за годината. Уроците са безплатни – български, ориенталски танци, модерен и класически балет. Ще се постараем всеки..

публикувано на 24.09.22 в 10:24

Стоп реклами в килограми

Стартира кампанията „ СТОП реклама “ пред Народния театър – подробностите от Георги Табаков, част от организаторите на събитието: "Не става отведнъж. Имаме споразумение със Сдружението за модерна търговия и те са инструктирали разносвачите на листовките им. Там, където са  стикерите "Стоп Реклама", те имат успеваемост между 80 - 85%. Има вериги,..

публикувано на 24.09.22 в 10:18

Реновирането на столичния площад „Вацлав Хавел“ започва на 5 октомври

Проектът е одобрен от Министерството на културата, съобщи кметът на район „Средец“ Трайчо Трайков . „Намерението ми е, на рождения ден на Вацлав Хавел, който е на 5 октомври, да можем да започнем последната инфраструктурна част от работата. Пространството е малко, всички детайли сме ги изчислили, остава да се организираме процедурно и..

публикувано на 23.09.22 в 16:56

1 милион българи да свирят на китара - цел № 1 за Петър Георгиев (Пешо Китарата)

Петър Георгиев започва да записва видео уроци по китара за начинаещи с началото на пандемията. Постепенно, качвайки нивото на уроците, той кани известни български инструменталисти в своето предаване в You Tube - Попитай Пешо Китарата , където те отговарят на въпроси на зрителите . " Създадох над 150 безплатни видео урока как да..

публикувано на 23.09.22 в 15:57