Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Писателят Юлий Йорданов за Яна Язова в книгата "Перлата на перото“

Снимка: Радио София

Литературообич“ – словосъчетание, което Юлий Йорданов използва в своята книга, за да опише връзката между литературата и истинската реална обич в живота на преподавателя професор Александър Балабанов и младата писателка – Яна Язова. През последните години Йорданов изследва творчеството на писателката, родена в Лом, и увенчава делото ѝ в книгата си „Съдба, прободена от перото”, излязла през 2013 година. 

Тази година Юлий Йорданов представи втората си книга, посветена на Яна Язова – „Перлата на перото“. В нея той разказва за това как се е запознал с личността и творчеството на Яна Язова, в деня на нейното погребение, защо за нея е типичен „литературният Яз“, как се ражда псевдонимът й – Яна Язова, коя е рождената й къща, какви са фактите около романа й, който тя пише за Васил Левски и каква е родствената й връзка с него:

„Благодарение на писателя Георги Марковски се запознах с личността на Яна Язова. Подробно съм го описал в книгата. Тогава не познавах коя е Яна Язова и бях твърде млад. Тогава започнах да се замислям за Яна Язова. Родът на Язова е изключително родолюбив. Стожерът на семейството е Стойчо Бешикташлиев – дядото на Люба Тодорова Ганчева. Този роман тя пише с изследвания, спомени, тя го нарича – „Моята библия“. Тя е свързана родствено с Васил Левски. В този роман тя дава нова светлина върху делото на Апостола. Проф. Дойно Дойнов – председател на Общобългарския комитет Васил Левски казва, че не е чел по-възвишено нещо, от това, което е написала Яна Язова в този роман.“

По повод навършващата се 105-годишнина от рождението на своята забележителна съгражданка Люба Тодорова Ганчева (Яна Язова), той започва национално литературно турне под наслов „Яна Язова – енигма, фатализъм и реалност”. 

Юлий Йорданов посвещава творчеството си на духовното развитие в Българския Северозапад и област Монтана, за което са доказателство и 15-те книги с литературна и изкуствоведска критика.

Подробности можете да чуете в звуковия файл.
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Генератор на образи

Подземните пространства на Културен институт „Красно село“ ще бъдат променени в сцени за визуално изкуство, пърформанс и звуково изкуство на артисти от: Турция, Франция, Белгия, Словения, Словакия, България, Китай, Нидерландия и Мароко. С подробностите слушаме неговия директор Ивелина Кючукова: "Нашият е част от 4-те общински институти, познати..

публикувано на 24.09.22 в 16:00
Сирак Скитник

Адресите на любовта - Сирак Скитник

В Лозенец още кънти споменът от чутовните кабарета на Сирак Скитник и жена му Олга.  Къщата им на ул. „Борова гора“ е създадена по съновидение Старите лозенчани и до днес си спомнят за домашното кабаре на една от най-известните двойки в София преди войната  Сирак Скитник (основател на БНР) и съпругата му Олга, наричана от всички Сирачката...

публикувано на 24.09.22 в 14:00
Украински образователен център

платена публикация
Украински образователен център в София

Отваря врати първият в страната украински образователен център , за който ни разказва организаторът му, Йоана Бещюк, с която ви запознахме тук в края на март: "Там ще могат да учат 100 - 200  украински ученици, които по различни причини няма да могат да влязат в български училища. За някои деца е по-подходящо да учат в украинска атмосфера...

публикувано на 24.09.22 в 11:45

Изкуство и спорт, а не само танци

„Танцова работилница в парка“ – Радослав Тодоров, арт.истичен директор на “Pretty dance hall” с подробностите за събитието в парк "Заимов": "Танцовата работилница е последният от уъркшопите на открито в парка за годината. Уроците са безплатни – български, ориенталски танци, модерен и класически балет. Ще се постараем всеки..

публикувано на 24.09.22 в 10:24

Стоп реклами в килограми

Стартира кампанията „ СТОП реклама “ пред Народния театър – подробностите от Георги Табаков, част от организаторите на събитието: "Не става отведнъж. Имаме споразумение със Сдружението за модерна търговия и те са инструктирали разносвачите на листовките им. Там, където са  стикерите "Стоп Реклама", те имат успеваемост между 80 - 85%. Има вериги,..

публикувано на 24.09.22 в 10:18

Реновирането на столичния площад „Вацлав Хавел“ започва на 5 октомври

Проектът е одобрен от Министерството на културата, съобщи кметът на район „Средец“ Трайчо Трайков . „Намерението ми е, на рождения ден на Вацлав Хавел, който е на 5 октомври, да можем да започнем последната инфраструктурна част от работата. Пространството е малко, всички детайли сме ги изчислили, остава да се организираме процедурно и..

публикувано на 23.09.22 в 16:56

1 милион българи да свирят на китара - цел № 1 за Петър Георгиев (Пешо Китарата)

Петър Георгиев започва да записва видео уроци по китара за начинаещи с началото на пандемията. Постепенно, качвайки нивото на уроците, той кани известни български инструменталисти в своето предаване в You Tube - Попитай Пешо Китарата , където те отговарят на въпроси на зрителите . " Създадох над 150 безплатни видео урока как да..

публикувано на 23.09.22 в 15:57