Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Жестовият език скъсява дистанцията

С Борис Бъндев и Александър Калинов (отдясно наляво) - знакът "I Love You
Снимка: Радио София

В международния ден на жестомимичните езици ни гостуват Борис Бъндев и Александър Калинов. Борис Бъндев е жестов преводач. Дете на глухи родители. Не се срамува и притеснява от жестовия език и глухата култура. Има голяма страст към това да учи нови жестове и различни национални жестови езици. Един от съоснователите на социалния бизнес Stray Sheep, който има за цел да помогне на корпоративната среда да разбере по-добре светът на глухите и жестовия език. Стриймът от гостуването им е тук:

Борис: "Нашата цел е да научим хората на 200 думи жестов език - всеки има своето място в него. Показваме любими жестове и думи. Бизнесът ни се казва буквално "Отлъчени овци". Аз съм проговарил късно - на 3-4 години. С времето съзнавам, че не е чудо. Най-добрият ми приятел Александър Калинов никога не е имал общо с това, но вижда смисъл."

Алекс: "Познаваме се от 8 клас, подсказвали сме си на жестов език. Учили сме съученици да го правят. Бащата на Борис е глух и тогава ми измисли жестовото име. То е като прякор. Тогава разбрах, че глухите хора са супер готини и са с различни възможности."

Борис: "Жестовият език скъсява дистанцията. Необходимо е да си очи в очи със събеседника си. Глухите са много по-наблюдателни към мимиката. Има смисъл в това как се общува с тяло. В жестовете може да се пресъздаде интонацията на гласа."

Дори и племена на чуващи хора са си имали свой жестов език. Има и международен жестов език, еквивалентен на английския и есперантото. Има и диалекти. Превеждал съм на баща ми и на родителските ми срещи, и на развода му с майка ми. 

Със сигурност проблемът не трябва да се крие в себе си. Правим курсове за всякакви хора, които нямат нужда от него. Хората реагират много разбрано и се кефят на идеята. Това е необятен свят, в който можеш да навлезеш дори със 100-200 жеста. 

Хората са подчинени на технологията и жестовият език е като свеж въздух, Той може и да е таен език в офиса."


Борис Бъндев показва как би превел на жестов език думата Будител

По публикацията работи: Людмил Фотев
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Деца шарят великденски яйца в Етнографския музей

За поредна година преди Великден от Националния етнографски музей (НЕМ) канят всички деца на възраст на и над 7 години да се включат в традиционните работилници за писани великденски яйца. С фокус върху обредните практики около празника, в работилниците ще бъдат изработвани шарени яйца с восък и писалки. Заниманията ще се проведат..

публикувано на 29.03.23 в 19:39

По-щастливи сме, отколкото ни внушават

С оптимизъм, се зарежда нацията ни, въпреки кризисните времена, през които преминаваме.  Това е тенденцията през последните 5 години, отчетена в резултатите на проучването на агенция „BluePo!nt“. През т.г. с 4% се е вдигнал делът на хората, които вярват, че щастието зависи от самите нас (42%), спрямо 38% през 2018 г. Имаме чувството,..

публикувано на 29.03.23 в 18:54

Защо България може, а още не е лидер в балнеологията

България има шанс да стане балнеолидер след направените инвестиции в курорти през последните 10 години, но ни трябва политическа воля и пари за инфраструктура, ребрандиране и реклама като място за целогодишен здравен туризъм. Това изтъкна пред Катя Василева и Радио София председателят на Български съюз по балнеология и СПА туризъм..

публикувано на 29.03.23 в 16:42
Наташа Кисленко и Чавдар Парашкевов

Рядко изпълнявани шедьоври за цигулка и пиано ще звучат в София, Пловдив и Варна

Българските музиканти са добре приети навсякъде по света. И е радостно, когато те се завръщат с интересни програми за родната публика. Така е и с цигуларя Чавдар Парашкевов , който тази вечер, 29 март, ще има концерт в къщата-музей Борис Христов в столицата , заедно с пианистката Наташа Кисленко . „Предполагам, че ще бъдете изненадани..

публикувано на 29.03.23 в 16:03

150 години Рахманинов – концерт на Симфоничния оркестър на БНР

Симфоничният оркестър на БНР, с главен диригент Марк Кадин , ще отбележи 150 години от рождението на  Сергей Рахманинов . Концертът ще се състои на 31 март в зала "България". Солист ще бъде пианистът Андрей Гугнин, който за първи път ще свири пред българската публика. Концертът на Радиосимфониците бе избран от европейски експерти за престижната..

публикувано на 29.03.23 в 15:06

За втора година ще се проведе “Банско Джаз Академия“

За втора година ще се проведе  „Банско Джаз Академия“ , която се организира от Асоциация „Фестивалите в България“, в рамките на  Банско джаз фестивал . Целта е да се даде възможност на млади музиканти да обогатят познанията и уменията си, да се изявят пред публиката и да създадат нови контакти и партньорства. Пред Радио София  Илияна..

публикувано на 29.03.23 в 13:44

Mонах Пасура с 4-дневен ритрийт в сърцето на Родопите

4-дневен ритрийт в сърцето на Родопите ще се състои от 31 март, заедно с  Mонах Пасура . Преди да стане монах, той е бил стюард, баскетболист и DJ.  Последните 18 години Пасура участва в различни инициативи и пътува по целия свят, преподавайки медитация и майндфулнес. Занимава се и със звукова терапия. Пред Радио София той разказа, че именно..

публикувано на 29.03.23 в 12:58