Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

"Богатство от цветове и традиции" представя изображения на носиите и бита на шест народа от Източна Европа

В Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий"

Международен проект между шест национални библиотеки в Европа представя изложбата "Богатство от цветове и традиции". Тя ще бъде открита на 9 ноември 2022 г. в централното фоайе на Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий", която е ръководил на проекта. В него са включени и Националната библиотека на Румъния, Националната и парламентарна библиотека на Грузия, Националната библиотека на Сърбия, Националната и университетска библиотека в Загреб, Хърватия и Националната библиотека "Джурдже Църноевич", Черна гора.

Целта е да се създаде съвместна изложба "Богатство от цветове и традиции", която включва дигитализирани документи от фондовете на тези шест национални библиотеки в Европа. Ще бъдат представени изображения на национални носии, елементи от облеклото, бита и традициите на народите.

Идеята за проекта е на Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий", каза в предаването „Радиокафе“ Десислава Попова – експерт „Проекти и програми“ в библиотеката.

„Има едно много интересно изследване, което свързва ритъма на човешкото сърце с един апарат, който рисува и всъщност рисунката, която се получава е шевица. Тя много прилича на българска шевица, на румънска шевица, на сръбска шевица и изобщо на шевиците от на нашия регион. Всъщност се оказва, че шевицата изразява ритъма на сърцето и ние много искахме да покажем това богатство, което и ние в България, и нашите съседи имаме. Да покажем, че сърцето на Европа тупти в един ритъм“, обясни Десислава Попова.

Тя допълни, че от фондовете на шестте библиотеки вече са избрани документите, които ще участват.

„Търсеше се една пъстрота – да има елементи от различни фолклорни области, които да представят богатството, с което ние разполагаме“, добави Попова.

Изложбата ще бъде на български и на английски език, като всяка една държава, която участва в проекта, ще има възможност да я преведе на своя език.

„Идеята ни е тя да се превърне в пътуващата, да посети след това и останалите участници, а след това да пътува и в Европа, да могат най-много хора да я видят“.

Изложбата ще има свой електронен аналог, в разширен вариант и ще бъде достъпна онлайн. Тя ще може да бъде допълвана и към нея да се включат и други европейски държави, каза Десислава Попова.

Подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Полина Начева
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
43-о ОУ

Тук се реализират мечти

Сергей Богачев е почетен директор на вече 110-годишното 43-о ОУ: "В нашето училище кипи пулса на живота на младия човек. Във всяка класна стая се използват всички електронни ресурси. Но при нас не всичко е само учене. Имаме сериозни постижения на талантите, включително и в спортното поприще. Учениците са конкурентноспособни, всички продължават в..

публикувано на 26.11.22 в 16:00
Христо Русев

Опитът и контактите са най-ценни

Фотожурналистът Христо Русев и неговите проекти гостува oтново в рубриката "Младите легенди": "Миналата година ме поканиха в САЩ по тема отразяване на КОВИД-криза - 65 журналисти от цял свят. Имахме работа с ученици във вестници с редактори и фотографи. Опитът и контактите ми бяха най-ценни. Имахме среща с вице-президента на Нешънъл джиографик. За..

публикувано на 26.11.22 в 15:00
С Искра Хаджиева

Адресите на любовта - Георги Черкелов

Георги Черкелов преживява три брака, безброй любови и голяма трагедия Освен голям актьор и един от малкото интелектуалци в гилдията, Георги Черкелов е известен и като разбивач на женски сърца. Животът му е белязан от три брака и куп любовни афери, както и от една голяма трагедия. Първата съпруга на Велински от „На всеки километър” е..

публикувано на 26.11.22 в 14:00

Музикалната притча за пътя

Премиера на музикално-екологичния проект "Малахитовата гора" (книга, албум и концерт) - Мартин Иванов  в интервюто на Лили Големинова: "Тя не е просто книга, музикално произведение, джаз-квартет - как да се загубим в гората, за да намерим пътя към себе си. Тя е изпълнена с тайни и ме е зареждала с творчески ентусиазъм. Открих мой забравен видеозапис..

публикувано на 26.11.22 в 11:50

Птиците са индикатор за жизнената среда

Запознайте се с градските птици в Национален природонаучен музей чрез интервюто на Христина Иванова с Емилия Янкова от Дружеството за защита на птиците: "Целим да запознаем не само младите с птиците от града. Врабчетата и гълъбите въобще не са всички видове. Има много цветни и песнопойни птици, ако ги поканите на терасата или ги потърсите в парка...

публикувано на 26.11.22 в 10:48
Георги Иванов на откриването на Планетариума в София

Вдъхновени и смирени

Открива се първият планетариум "Андромеда" в София: Недислав Веселинов , отговорен да има Планетариум: "Планетариумът е уникален за софиянци, там децата ще се учат на космос. През 1972 излита първия български космически прибор и ставаме 18-а космическа сила. През 79-а станахме 6-а с участник в космически полети, също сме трети по..

публикувано на 26.11.22 в 10:33

Змейове, самодиви, седенки и общуване очи в очи

„Кральо Портальо“ е интерактивен детски фолкорен концерт-спектакъл с Нина Николина, Димитра Попова и Георги-Маноел Димитров. Какво да очакваме след "отварянето на портите"?: "Спектакълът е авторски. Костюмите ни са автентични народни носии. (Джорджо) Първоначалната идея бе образователна - предаване на фолклора на следващото поколение. Да играем и..

публикувано на 26.11.22 в 10:02