Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Конни преходи и безкрайни хоризонти. Разказите на Габриела Терзиева

7
Габриела Терзиева
Снимка: личен архив

Габриела Терзиева вече ни е позната от предния сезон на "Младите легенди". Новите ѝ истории са обект на благородна завист:

Въпреки крехкия си външен вид Габриела е едно от най-смелите момичета, които сме срещали. Приключенията ѝ в повечето случаи са свързани с опознаване на номадския начин на живот, съжителство с диви животни, спане под открито небе в пустиня, а неин транспорт винаги са конете. Този път Габи ни разведе из Монголия и Кения, където това лято тя посети два конни прехода.

конен преход в Монголия

"Първият преход през Монголия бе много вълнуващ. Бяхме в група от 4 момичета, изключително смели и издръжливи. През нощта градусите стигаха около 2-3  и не беше възможно да спим на палатки.", разказва Габриела. Заради климатичните промени се налага групата от смели дами да промени начина си на престой. От палатките те започват да обикалят по различни юрти с надежда да бъдат приютени от номадските семейства. Благодарение на добротата и чистота у монголците, момичетата веднага намират къде да нощуват. 

"По този начин успяхме да се потопим още повече в техния начин на живот, върнахме се стотици години назад.", споделя ни Габи. 

Част от приключенията, с които се срещат в Монголия, освен нетипичното студено време за този период, е голямата двучасова градушка. Всеки ден конната езда е продължавала по 30-40 км в тръс и галоп, а монголските коне са полудиви и трябва да се нагодиш към тяхната природа. 

"Изграждаш връзка с коня и я оценяваш, не я взимаш за даденост. Там трябва да си заслужиш гушкането.", разказва Габриела. 

"Няма да забравя смеха на хората. Каквото и да се случва, го взимат на шега, не издържат 20 секунди без да се засмеят.", споделя ни тя относно монголците. 

конен преход в Монголия

В Кения Габриела отива отново с група, но този път организаторката не е тя. Запознава се с нови хора и се посвещава на живота в саваната. Докато язди е наясно, че винаги трябва да бъде нащрек, защото се оказва, че слоновете са едни от най-опасните жители там. Естествено това не я спира да изследва дивата природа и да препуска със своя кон. В Кения Габи преминава през река пълна с крокодили и хипопотами и всичко това я кара да оцени спокойствието на лъвовете. По ирония на съдбата царят на джунглата се оказва най-безпроблемен. 

Още за преживените истории в Монголия и Кения и конните преходи на Габриела Терзиева може да чуете в разговора на Елена Пъневска. 

конен преход в Кения

По публикацията работи: Людмил Фотев
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

На 1 декември се открива "Месец на Антарктида"

1 декември е Международния ден Антарктида. Той ще бъде отбелязан от  Българския антарктически институт, съвместно с Регионалния исторически музей - София с лекции, изложба и прожекции на филми на полярна тематика. Събитието озаглавено "Месец на Антарктида" ще бъде открито от проф. Христо Пимпирев в зоната под площад "Независимост" на Античния..

публикувано на 01.12.22 в 19:12

Strategic Leadership Forum 2022 ще събере лидери и специалисти

Световни лидери и предприемачи ще бъдат лектори в целодневната бизнес конференция в София. На 6-ти декември 2022 г., от 8:00 ч. в Интер Експо Център, Strategic Leadership Forum ще събере отново световно изявени специалисти от различни области, които ще обсъдят най-важните глобални теми. Подробности в ефира на Радио София разказа Анастас Гогов,..

публикувано на 01.12.22 в 17:33

Бул. "Витоша" е сред най-скъпите улици

Според световното проучване Main streets across the world столичният булевард "Витоша" се нарежда в топ 50 на най-скъпите улици. Изследването се провежда всяка година от консултантската компания Cushman & Wakefield, която е представлявана от "Фортън" в България, лидер в бизнес имотите в страната. Каква тенденция се задава сега сред бизнес..

публикувано на 01.12.22 в 16:12

Моделът "учене чрез работа"

Обменът на добри практики между бизнеса, държавните институции и образователната система беше във фокуса на провелата се днес в Професионалната гимназия по транспорт и енергетика „Хенри Форд“ конференция "Решаващата роля на частните компании за една ефективната система на професионално образование". Организатори на събитието са Посолството на..

публикувано на 01.12.22 в 15:41

1 декември е Световният ден за борба със СПИН

На 1 декември отбелязваме Световния ден за борба със СПИН, като тази година той е под наслов "Време за равенство". Подробности пред Радио София разказа Петър Цинцарски от Българския червен кръст. По думите му БЧК традиционно са партньори на Министерство на здравеопазването в отбелязването на този ден, както и на всички инициативи, свързани с..

публикувано на 01.12.22 в 15:11

Павлина Вежинова описва в книга духа на София от втората половина на XX век

„Хора и улици. Град като град“  е озаглавена новата книга на Павлина Вежинова, в която оживява духът на София от втората половина на XX век. Павлина Вежинова е дългогодишен редактор и сценарист в БНТ, автор и редактор на книги за възрастни, сценарист е и на множество филми, сред които документалният „Отвъд бариерата“, посветен на нейния..

публикувано на 01.12.22 в 14:35

Визуализират динамиката на духовното и стопанското ни Възраждане

През 2022 г. фондацията "Активна историческа карта" работи по цифрова динамична карта на тема "Българското Възраждане – духовно и стопанско" . По този начин новите технологии навлизат адекватно и в полза на нашето образование. "Започнахме преди 6 години, но по-усилено се занимаваме с това през последните три-четири – разказа пред Радио..

публикувано на 01.12.22 в 13:32