Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сдружението на спедиторите навърши 30 години

Снимка: fb/Национално сдружение на българските спедитори

Национално сдружение на българските спедитори (НСБС) навърши 30 години. Събитието беше отбелязано на 29 и 30 септември 2022 г. с богата програма. Подробности по темата пред Радио София разказа Момчил Антов, директор на НСБС.

Основната част е била на 30-ти, като тогава е била проведена международна конференция, на която са присъствали над 150 участници от 20 държави. Акцентът на конференцията е бил поставен не само върху злободневните теми в транспорта и спедицията, но най-вече върху дигитализацията на логистичния сектор, възможностите и предизвикателствата, които съпътстват тези процеси.

"На конференцията много сериозно внимание беше обърнато за мултимодулността и затрудненията във веригите на доставки, в следствие както на преминалата вече пандемия от ковид, така и на войната в Украйна. Нямаше как да пропуснем и т. нар. "Зелена сделка", това беше третият панел на конференцията, тъй като ако трябва да съм честен голяма част от българското общество, в това число спедиторите и превозвачите наистина са наясно какви са последствията и предизвикателствата от тази Зелена сделка", коментира доц. д-р Антов.

Той отбеляза, че пренареждането на бизнес процесите в някоя компания така, че да се откликне на новите регулации никак няма да бъде лесно и евтино. Войната също е променила логистичните дейности, а транспортът в Украйна е бил сведен до вътрешно движение на стоки.

"Самото преминаване на транзитни превози през територията на Русия също беше силно затруднено, да не кажем сведено до някакъв санитарен минимум. Това е от една страна следствие от санкциите, които ЕС и неговите страни-членки наложиха на Русия, затварянето на границите на прибалтийските републики и всичко това доведе до насочването на една не малка част от транзитния трафик през територията на Югоизточна Европа, където се пада и България. И тук е проблемът, който беше обект на обсъждане, че за съжаление инфраструктурата на този регион няма капацитет, който да покрие този увеличен трафик", отбеляза доц. д-р Антов.

Той подчерта, че България е страна на автомобилния транспорт, докато железопътният е с изключително ограничен капацитет и възможности в сравнение със страните от Западна Европа и добави, че именно чрез партньорството със страните от региона трудностите в транспорта могат да бъдат преодолени.

Повече подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Никола Стоянов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Законодателният акт за изкуствен интелект на ЕС и бъдещето на технологичните компании

Повече от месец на територията на Европейския съюз са в сила нови правила, свързани с изкуствения интелект. Причината – прилагането на вече приетия законодателен акт за ИИ, който поставя на първо място правата на европейските граждани. Извън фокуса остава ефекта, който се постига върху фирмите и по конкретно софтуерните компании. Пред Радио..

публикувано на 05.07.24 в 18:15
Георги Проданов

Георги Проданов: Политическите партии все повече се откъсват от действителността

Политическите партии все повече се откъсват от действителността. Така обобщи пред Радио София събитията от изминалата седмица политологът и преподавател в НБУ Георги Проданов. „Имам предвид концентрирането върху не толкова политика, а математика, ако щете – колко депутати са необходими, за да мине едно правителство на малцинството, колко..

публикувано на 05.07.24 в 15:47

С над 30% се увеличават разходите на НОИ за болнични

Разходите на Националния осигурителен институт за болнични се увеличават с малко над 30%, съобщиха от Института. Причината е нарастване с 15 на сто на броя на боледувалите, както и увеличаване на доходите на осигурените. През първото тримесечие на тази година изплатените суми по болнични листове нарастват с близо 70 млн. лева спрямо същия..

публикувано на 05.07.24 в 13:25

Дигиталният маркетинг и инфлуенсърството

Етиен Янев е дигитален маркетолог с над 12-годишен опит, включващ работа със стартъпи и B2B компании. Преподава в основната програма на Softuni Digital, както и в най-големия студентски кампус за предприемачество в света - RANEPA International. Автор е на обучителната Facebook общност - Дигитален маркетинг за предприемачи. Част е и от Асоциацията..

публикувано на 05.07.24 в 13:05

Да напишеш есе

Книга с особено подходящо заглавие за обществено-политическата действителност, макар и по предмета си на изследване да е рязко отдалечена от нея, вече може да бъде намерена на книжния пазар. Сборникът "Вслушвания" на писателя, литературен критик и журналист Митко Новков съдържа няколко културологични и литературоведски есета продукт на..

публикувано на 05.07.24 в 12:25

"Безцветните зелени идеи яростно спят" казва със своята изложба Наталия Йорданова

Наталия Йорданова (1991) е интердисциплинарна визуална художничка, родена в София и базирана в Амстердам. Като част от постоянно развиващото се търсене на възможни светове и широкото използване на спекулация, артистичната практика на Наталия е проекция за бъдещето, субективен синтез и материално предложение за това, което определя настоящия..

публикувано на 05.07.24 в 12:10