Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Сдружението на спедиторите навърши 30 години

Снимка: fb/Национално сдружение на българските спедитори

Национално сдружение на българските спедитори (НСБС) навърши 30 години. Събитието беше отбелязано на 29 и 30 септември 2022 г. с богата програма. Подробности по темата пред Радио София разказа Момчил Антов, директор на НСБС.

Основната част е била на 30-ти, като тогава е била проведена международна конференция, на която са присъствали над 150 участници от 20 държави. Акцентът на конференцията е бил поставен не само върху злободневните теми в транспорта и спедицията, но най-вече върху дигитализацията на логистичния сектор, възможностите и предизвикателствата, които съпътстват тези процеси.

"На конференцията много сериозно внимание беше обърнато за мултимодулността и затрудненията във веригите на доставки, в следствие както на преминалата вече пандемия от ковид, така и на войната в Украйна. Нямаше как да пропуснем и т. нар. "Зелена сделка", това беше третият панел на конференцията, тъй като ако трябва да съм честен голяма част от българското общество, в това число спедиторите и превозвачите наистина са наясно какви са последствията и предизвикателствата от тази Зелена сделка", коментира доц. д-р Антов.

Той отбеляза, че пренареждането на бизнес процесите в някоя компания така, че да се откликне на новите регулации никак няма да бъде лесно и евтино. Войната също е променила логистичните дейности, а транспортът в Украйна е бил сведен до вътрешно движение на стоки.

"Самото преминаване на транзитни превози през територията на Русия също беше силно затруднено, да не кажем сведено до някакъв санитарен минимум. Това е от една страна следствие от санкциите, които ЕС и неговите страни-членки наложиха на Русия, затварянето на границите на прибалтийските републики и всичко това доведе до насочването на една не малка част от транзитния трафик през територията на Югоизточна Европа, където се пада и България. И тук е проблемът, който беше обект на обсъждане, че за съжаление инфраструктурата на този регион няма капацитет, който да покрие този увеличен трафик", отбеляза доц. д-р Антов.

Той подчерта, че България е страна на автомобилния транспорт, докато железопътният е с изключително ограничен капацитет и възможности в сравнение със страните от Западна Европа и добави, че именно чрез партньорството със страните от региона трудностите в транспорта могат да бъдат преодолени.

Повече подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Никола Стоянов
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Коледна украса грейва в София

За втора поредна година на "малките 5 кьошета" ще бъде поставена коледна украса, която е с кауза. Тя насочва вниманието към проблема за близо 200 критично застрашени от изчезване животински вида. В това число са африкански горски слон, черно-бял лемур, адакс, тигър, жълтокачулато какаду, макак и панголин. Подробности по темата пред Радио София..

публикувано на 07.12.22 в 13:50

Надя Розева – изкуството да правиш награди, бижута и медали

Надя Розева е отдадена на изкуството да изработва знаци, бижута, награди и медали. Завършила е Маркетинг в САЩ , след което и Националната художествена академия , катедра „Метал“. Учила е и Културна дипломация. В края на ноември нейни художествени медали са показни на изложба в Токио на NOBANA Art Work in GINZA . Творбите й са..

публикувано на 07.12.22 в 11:55
Мартин Върбанов, Димо Савов, Мария Йорданова и Виктория Стрильова, с водещия Крис Илиев

Млади актьори ще представят предколедно "Бяла приказка" по Валери Петров

В навечерието на 8 декември, в предаването "Добър вечер, София" гостуваха млади актьори-студенти от Куклен театър НАТФИЗ от класа на проф. Константин Каракостов. Това са Мария Йорданова, Виктория Стрильова, Мартин Върбанов и Димо Савов.  Те пренесоха в студиото атмосферата на сценичната магия и разказаха за  спектакъла "Бяла приказка" по Валери..

публикувано на 07.12.22 в 11:51

Групова поп-ъп изолжба на български артисти се открива на 7 декември

Групова поп-ъп изложба на български артисти , участвали в програмата на галерия Little Bird Place през 2022 се открива на седми декември и продължава само пет дни.  " Съвсем хронологично всичките автори, които сме представяли тази година в Little bird, са обединени в една еклектична, вълнуваща изложба ", казва Антоанета Куик от..

публикувано на 07.12.22 в 10:48

Графити артистите от Sofia Graffiti Tour излизат извън центъра на София

Графити артистите от Sofia Graffiti Tour излизат извън центъра на София с мащабни проекти. Целта е чрез графити и стрийт арт, крайните квартали да променят визията си. Проектът стартира още през миналата година, с изрисуването на голям графит на фасадата на общинската администрация в район „Връбница“, каза в предаването „Събуди се,..

публикувано на 07.12.22 в 10:26

Нов графит на фасадата на 61 ОУ насочва вниманието към изчезващи растения и животни

Столичното 61 ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ във „Връбница“ се сдоби с нов графит с растения и животни, включени в Червената книга на Република България. Инициативата е на екипа на район "Връбница" и е под мотото „Всичко зависи от нас“. Целта е чрез художествен акцент да се съдейства за събуждане на гражданското съзнание и да се популяризира..

публикувано на 07.12.22 в 09:39

Температурите се повишават, в София до 10°

През следващото денонощие ще преобладава облачно, в равнините - мъгливо време, в отделни райони ще има ръмежи. На места, главно в западната част от Горнотракийската низина и около Дунав, мъглата ще е трайна, съобщиха от НИМХ. Временни разкъсвания на облачността ще има над планинските райони. Ще е почти тихо. Преобладаващите минимални температури ще бъдат..

публикувано на 07.12.22 в 07:35