Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Проектът, който привлича…

"Мисия Бузлуджа" на арх. Дора Иванова – номинирана за Будител на 2022-ра

Архитект Дора Иванова…

От 2015 г. тя е същински обединител в каузата – монументът Бузлуджа да бъде консервиран и върнат на обществото.

Дора е една от 10-те личности, номинирани от слушателите на БНР и избрани от журито (проф. Огнян Герджиков, д-р Румен Манов, Светослав Иванов, Даниел Ненчев, Елеонора Гаджева, Добрина Чешмеджиева и Ива Дойчинова), които белязват 2022-ра със своята будителска дейност.

Откакто написва дипломната си работа на тема – реставрацията на паметника на връх Бузлуджа, тя успява да обедини учени, изследователи, чужди и родни фондации, културната общественост, общини, за да завърши дейностите по стабилизиране на мозайките и обезопасяване на монумента, който се планира да отвори за посетители през пролетта на 2023-а – след десетилетия разруха и безстопанственост.

А Бузлуджа е от тези Nonuments по света, които будят любопитството на изключително много млади хора и с работата си Дора промени имено това – битността и възприятието за монумента, като го върна обратно на хората.Ако и Вие подкрепяте каузата на архитект Дора Иванова, може да гласувате за нея ТУК, защото всеки, който с дума или жест те е накарал да се вгледаш в себе си, да преосмислиш стореното, да победиш един свой страх, да прекрачиш вчерашните си граници, да видиш, че си голям и силен, да повярваш, че заслужаваш всичко красиво, е… будител!

Те, будителите, нямат ореол на божества, нито пък  са дамгосани с белег  на  челото. Те не вършат невъзможни дела, те са хора като всички нас, но въпреки всичко са различни, защото живеят за другите и раздават душите си. Те правят добрини без да очакват нещо в замяна!

Кампанията се осъществява с подкрепата на: 
Национален дарителски фонд "13 века България"

"Дънди Прешъс Металс Челопеч" ЕАД


По публикацията работи: Екип БНР
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Рестарт на сърцето, на вярата, че ще ни бъде! Емоциите след "Будител на годината"

Въпрекист! Мотиватор! Непримирим! Патриот! Човек с широко отворени очи за доброто…  Това ли е този, който вдъхновява околните? Това ли е будителят на България? Те, будителите, нямат ореола на божества, нито пък имат белег на челото. Те не вършат невъзможни дела, те са хора като всички нас, но въпреки всичко са различни, защото живеят за..

публикувано на 02.11.22 в 10:05

10 номинации, 10 истории, които докосват сърцата ни! И Будител на годината е…

В Деня на народните будители има ли съвременни будители? Какъв ли е образът им, каква е ролята им, какво точно са създали, кои са те? И ако в миналото ни будителите са събуждали народа в името на книжовността, самосъзнанието, духовността, то настоящите ни държат будни със своите дела, в името на общността, защото те ни карат да продължаваме..

публикувано на 01.11.22 в 21:00

Турхут Исмаил, който гради и реставрира църкви, номиниран за Будител на 2022-ра

Турхут Исмаил... Строителният предприемач от Несебър, който от години се занимава с реставриране и строеж на православни храмове не само в региона, но и в страната. Преди 11 г. Турхут Исмаил е поканен от свои приятели да се включи в изграждането на нов храм в село Дъбовица в Котленския балкан. Разказва, че бързо разбрал, че не се касае за..

публикувано на 20.10.22 в 09:15

В битката за Будител на 2022-ра: Макс Гурвиц и Елина Желева от платформата BG4U

Макс Гурвиц и Елина Желева... BG4U - технологичната и иновативна общност в България, която помага на бежанци от Украйна.  Буквално още в първите часове на войната в Украйна, Макс и Елина започват да създават организация, с която да помогнат на бежанците. Скоро става реалност и платформата "България за Украйна" – BG4U. Благодарение на..

публикувано на 18.10.22 в 09:49

"Музиката вместо улицата" – цигуларят Георги Калайджиев, номиниран за Будител на 2022-ра

Георги Калайджиев… Роден е през 1947 г. в Сливен. Баща му свирел на цигулка, но не успял да учи поради бедност. Научил за таланта на детето,  бъдещият министър на културата Георги Йорданов, се застъпва за общинска стипендия и детето отива да учи в Музикалното училище в Бургас. Георги Калайджиев продължава образованието си в Музикалната..

публикувано на 17.10.22 в 09:19

Иво Ценов и Тенко Николов – меценатите от SiteGround, номинирани за Будител на 2022-ра

Иво Ценов и Тенко Николов… Те са меценатите от SiteGround. Визионерите, които виждат бъдещето в ясни очертания и не се плашат от пътя, който трябва да изминат, за да постигнат целта си, нито пък от усилията, които ще инвестират. Те не се пестят. Раздават на първо място себе си, което е безценно, защото наистина малцина са онези хора с..

публикувано на 14.10.22 в 09:02

Каузата на Елена Панайотова "Артисти за деца" – номинирана за Будител на 2022-ра

Елена Панайотова... Програмата "Артисти за деца" стартира в Широка Лъка с лятна театрална академия за деца, лишени от родителски грижи от дома в селото. Идеята се разраства и вече 15 години въвлича всяка година деца и младежи от домове в региона и страната. През 2010 г. английски бизнесмен попада на фестивалното събитие в Широка Лъка и..

публикувано на 13.10.22 в 11:22