Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Създава ли условия за бедствие сечта по р. Мътивир в района на Ихтиман?

4
Снимка: WWF-България

Около река Мътивир в района на Ихтиман се изсича дървесна растителност, сигнализираха от WWF-България. Дали обаче сечта е незаконна и дали може да доведе до екологични проблеми или например до бедствие като в Карловско, чиито последствия още не са заличени?

Това се опита да разбере екип на Радио София.

Според зам.-кмета на Ихтиман Тони Кацаров става въпрос за правомерна сеч, поръчана от "Напоителни системи" към Министерството на земеделието. Изкуствените диги около р. Мътивир са важни за безопасността, но там не бива да има растителност.

В сигналите специалистите твърдят, че са изсичани и големи дънери с диаметър около метър, но Кацаров твърди, че са третирани само малки дървета и ниска храстова растителност.

При растителност по изкуствените диги и направените от хората речни корекции, плътността на съоръженията се нарушава и има опасност да се скъсат при пълноводие и наводнение. Същото се отнася и за язовирните стени. Ако е имало отсечени дебели дървета до реката, те са били в участък, граничещ с гора, разясни зам.-кметът пред Ана Попова.

Нели Дончева от WWF обаче разказа, че с нейни колеги са направили оглед и са заснели с дрон ситуацията в близост до магистрала "Тракия".

По думите ѝ има изсечени и едроразмерни дървета с диаметър 1-1,5 метра. Някои дънери са полегнали в самото речно корито.
"За каква превенция говорим?! Това създава опасност от наводнения и бедствия за близките населени места", възмутено коментира Дончева.

От WWF-България са изпратили сигнал и снимков материал към РИОСВ София и Басейнова дирекция Източно-беломорски район - Пловдив на 7 октомври, но досега от институциите отговор няма.

С Нели Дончева разговаря Ива Дойчинова.

По публикацията работи: Георги Нейков
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Как да се научим да живеем със стреса?

На 23 март в София Тех Парк от 9:30 сутринта в Зала "Джон Атанасов" ще бъдат представени ранната превенция на стреса и направените обобщения по проект Test my stress, финансиран по Финансов механизъм: Norway Grants. Целта на проекта е да бъде разработен алгоритъм, който дава информация за това как тялото ни реагира на стреса. Test My Stress има..

публикувано на 21.03.23 в 18:32

МОСВ организира почистване на Пирин

Дирекция "Национален парк Пирин" организира почистване на основния път към планината - асфалтовия път гр. Банско – х. Вихрен, в частта до м. "Шилигарника". Парковата дирекция осигури чували и ръкавици. Николина Ангелинина, експерт Дирекция природен парк Пирин разказа подробности за кампанията. "Времето беше с нас, инициативата започна както..

публикувано на 21.03.23 в 17:34

Как децата да разберат, че пролетта е настъпила?

Излезте навън . Свалете шапките, дебелите якета тип ескимос . Децата имат нужда да се разтоварят, да тичат, да играят, да се изразходват енергията си. Огледайте се и ако трябва почистете наоколо , за да бъде пролетта по-красива. Бъдете проактивни, оказвайте обществен натиск към хората с власт и влияние, за да се свърши повече работа...

публикувано на 21.03.23 в 17:01

Сдружение "Млад планинар" дарява чаши за хижи и заслони

За трета поредна година сдружение "Млад планинар" в Петрич организира кампания "Опаковано с любов" , в която подарява чаши на хижи и заслони в страната. Началото е поставено по повод Деня на християнското семейство, тъй като за планинарите хижите са втори дом. Много от хижите нямат финансови затруднения за закупуване на чаши, но те винаги са от..

публикувано на 21.03.23 в 16:44

Онлайн търговията бележи ръст

От 2020 г. насам трансграничната електронна търговия отбеляза силен положителен ръст. Пазарите в световен мащаб се възстановиха и дори надхвърлиха цифрите отпреди пандемията след лек временен спад в продажбите, който последва шока от COVID-19. Разбира се, имаше промяна и в потребителското поведение, като клиентите пренасочиха бюджетите си. Някои..

публикувано на 21.03.23 в 15:58

"Електрокласик" – до границата на музикалното въздействие

Неконвенционални, импровизирани електроакустични диалози ще предложат на меломаните Мануела Бончева и Николай Стойков тази събота (25 март) от 22:00 ч. в арт пространството на Théatro. Проектът, обединяващ класика и електроника в денс формат, поставя началото на поредицата „Електрокласик“ , разказаха пред Радио София двамата музиканти...

публикувано на 21.03.23 в 15:24

Не е задължително да си музикант, за да участваш и изживееш джем сешън

Ако обичате любимите инструменти на Стунджи и Калин Вельов, поканата за поредния „ Fusion Ethno Percussion Jam Session “ на 23 март вечерта е само като за вас. На почит, на фокус и в най-масова употреба ще са перкусиите - Джембета, Кахони, Тарамбуки, Тъпани. Видовете са написани неслучайно с главна буква – предаваме респекта към тях,..

публикувано на 21.03.23 в 12:39