Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Агенцията за българите в чужбина отбелязва 30-годишен юбилей

През 2022 г., Агенцията за българите в чужбина отбелязва своя 30-годишен юбилей. Това е институцията, която в голяма степен подпомага българските студенти и млади професионалисти, които са завършили чуждестранни университети.

Историята на Агенцията е и личната професионална история за нейния директор Райна Манджукова.

„Аз постъпих през 1993 г., когато реално започна да се формира екипа на Агенцията. Аз бях кадемът на Агенцията, бях на 23 г., българка от чужбина, току-що завършила университета. До 2007 г. останах там, след което напуснах, за да правя предаване. Георги Данаилов, който е първият председател на Агенцията, беше човекът, който върна българите от чужбина в нея. Върна ги не буквално, а като мислене и нагласа“, каза в предаването „Радиокафе“ Райна Манджукова.

Спомня си, че в началото Агенцията не е била приемана добре, тъй като се оказва наследник на Комитета на българите в чужбина.

„Този Комитет беше свързван с не много добро отношение към българите в чужбина и заслугата на Георги Данаилов беше в това, че той успя да убеди нашата емиграция, тогава предимно политическа, че Агенцията не е Комитета. Ние започнахме на чисто. Аз започнах с един лист А4 и 8 адреса на българи от Украйна и Молдова“, споделя Манджукова.

Агенцията за българите в чужбина е създадена с цел да формира и координира държавната политика по отношение на българите в чужбина, разказва тя. Работата е свързана и с децата и студентите.

„Децата са тези, които израстват и предават любовта към България вече и на своите деца, и по този начин световната България продължава да живее“.

Райна Манджукова признава, че все по-често, много млади българи, които са завършили висшето си образование в чужбина, се завръщат в България.

„Целта на Агенцията днес, както я виждам аз, е ние да сме връзката, свързващото звено между българите по света и България – и българските институции, и българското общество“.

В момента Агенцията има две важни задачи, каза Райна Манджукова – да се направят промени в Закона за българското гражданство и Закона за чужденците в Р България. Агенцията за българите в чужбина да влезе в закон, е втората задача, с която са се заели работещите в нея.

На 29 октомври – в Деня на бесарабските българи, Агенцията организира голям празник. В зала 11 на Националния дворец на културата, те организират концерт от 12.00 часа, на който ще бъдат връчени и благодарствените грамоти на българите, които тази година отвориха сърцата и домовете си за украинските бежанци.

Подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Полина Начева
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Форум", 05.12.2023: ГЕРБ обяви бойкот на кабинета заради смяната на шефа на "Пирогов“

Коментаторите тази седмица в предаването „Форум“ са Цветелина Цветкова - писателка, автор на едни от най-четените книги в съвременната българска литература и Арман Бабикян - експерт по маркетинг и PR, журналист, бивш депутат. Заедно с водещия Лъчезар Христов те дискутираха актуалните събития от деня. Темите, които засегнаха: "Лукойл" обяви, че..

публикувано на 05.12.23 в 19:26

Зимно изкачване на връх Руй на 16 декември

На 16 декември, Трънското туристическо дружество организира зимно изкачване на връх Руй.Сборният пункт е в центъра на село Забел, в 8.30 часа, каза пред Радио София Ивета Малинова от Трънското туристическо дружество. „Около 3 часа и половина е изкачването. Общо е около 17 км, така че в двете посоки е около 6 часа. Не е кой знае колко..

публикувано на 05.12.23 в 18:27
Д-р Валентин Димитров

Отписването на досегашния директор на "Пирогов" от търговския регистър е спряно от съда

Процедурата по отписване на освободения директор на "Пирогов" д-р Валентин Димитров е спряна с решение на Софийския градски съд от днес.  Това показва справка в Търговския регистър. Д-р Валентин Димитров е бил освободен от длъжност миналия понеделник - ден преди здравният министър Христо Хинков да разпространи информация за извършени в..

публикувано на 05.12.23 в 17:16

Благотворителната кампания "Трънска Коледа" в подкрепа на възрастни хора

За поредна година беше даден старта на благотворителната кампания „Трънска Коледа“. Целта е да се съберат парични средства, с които да бъдат подпомогнати крайно нуждаещи се. Инициативата е насочена към хора от трънските села, където живеят много възрастни, в неравностойно положение, каза пред Радио София Румяна Боянова – организатор от..

публикувано на 05.12.23 в 17:06
Явор Русинов

Явор Русинов издава нов албум "Яна" с "Големите български гласове"

Явор Русинов издава своя нов албум – "Яна“ с "Големите български гласове", за него той разказа в предаването "Радиокафе". Той е познат на широката публика от групата VOX, която основава заедно с Косьо Стоянов, с който са първите музиканти в България, които правят колаборация между фолклор и модерна музика още от началото на 90-те години...

публикувано на 05.12.23 в 15:57

Ново ускорение на кредитирането от банковата система

БНБ публикува данните за кредитирането през октомври, които отчитат ново ускорение на кредитирането от банковата система. Банковото кредитиране расте с 11,5% на годишна основа през октомври, спрямо 11,3% през септември и 10,8% през август. Данните показват още, че има сериозен растеж на лизинга с над 15% и небанковите кредити с 22,4%...

публикувано на 05.12.23 в 15:41