Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Храната като изкуство

Снимка: Феня и Искра Декало

В цял свят, сред най-гледаните телевизионни предавания са кулинарните. Има и безброй сайтове, в които „на живо“ показват приготвянето на храна, дават се препоръки, разказва се за тънкостите в готварството. Това не пречи милиони хора да предпочитат да хапнат от луксозни ресторанти и кафенета до капанчета, от всякакъв вид по света. За ресторантите със звезди на Мишлен, маса се поръчва с месеци напред, а цените не подлежат на обсъждане.

На фестивала за ангажирано кино в Хайфа, от десетина години има специален раздел „Кулинария“. В него се показват както игрални комедии, свързани с ресторанти, готвачи, страсти около оценяването им, така и документални филми за най-големите майстори по света. Една от особеностите е, че поне един от героите присъства на прожекцията на филм за своето заведение и след това се среща с публиката в прекрасната градина на фестивала. На такава среща присъстваха кореспондентите на БНР в Израел - Феня и Искра Декало.

С публиката, босненецът Любомир Станишич, който има заведение със звезда Мишлен в Лисабон, разговаряше на английски, но когато разбра, че сме от БНР, веднага премина на някаква странна смесица между сръбски и хърватски, понятна за всеки славянин-жител на Балканите.

„Позволих си да отделя време да дойда да представя нашия филм. Преди това го показаха на документален кинофестивал в Румъния. Жена ми Моника е режисьор и оператор на филма. Снима го цели 10 години. Това е история откакто съм се родил до сега - 40 годишен мъж съм. Това е историята как едно момче от село Ратово на Балканите, заради войната в Югославия, избяга на чуждо място без един динар в джоба си, да се бори с живота и щастието си. Съпругата ми искаше да покаже как човек от балканско село може да стане успешен и на Запад. До звездата Мишлен стигнах с много работа. В Лисабон правя чудна храна, която има и нещо малко славянско, което се харесва“ разказа Любомир Станишич.

Наистина, предлаганото за почерпка на гостите на срещата с мастър-шефа, не бе негово творение. То бе приготвено в точно противоположната концепция за готвене - за употреба на изостаналите продукти от пазарите. Вечер, евтино се купуват поувехнали зеленчуци и плодове и те стават основа за забъркване на манджите в куп бохемски заведения около пазара „Талпойот“ в Хайфа. Там цените са народни, а веселието - до зори. Предизвикателство бе да предложиш на претенциозната фестивална публика пълнен лук по вегенски, кюфтета от патладжан, простосмъртна зеленчукова супа в картонена чашка или сладолед от пасирани, замразени пресни плодове. Участниците в срещата вкусваха от всичко, докато разменяха помежду си впечатления от посещения на ресторанти със звезди Мишлен по света. Има такова направление на израелския туризъм - гурме-турове. Избрахме с кого да поговорим, след като чухме да сравнява ресторанти от Европа, Африка и Азия със заветните звезди на ... производителя на автомобилни гуми. Не е тайна, че основният бизнес на Мишлен е в автомобилостроенето, а оценяването на заведения за хранене, от хоби се е превърнало в доходен бизнес. Нашата събеседничка е социалната работничка от Хайфа Тал Коен.

„Предстои ми през ноември пътуване в Лисабон. Разбира се, места за заведението на Любчо няма за почти година напред, но успях да измоля лично от него маса за един час в ранния следобед на втория ден от пребиваването ми, за да опитам нещо от специалитетите му.

Посетила съм 11 ресторанта със звездата на Мишлен.

Обичам добрата храна и изкуството. Посещавам и галерии и концерти, опери. Храната е част от световната култура. Самата аз добре готвя и семейството ми е присъдило своя „Мишлен“.

Има световен справочник за заведенията със звездата. По-интересен ми е този - за ресторантите, номинирани, но по една или друга причина не получили нужното признание. Храната в тях е два, че и три пъти по-евтина, а също толкова вкусна и добре поднесена. Има и други справочници - неизготвяни от кулинарни критици, а от местни или чужди любители на вкусната храна. Те са особени разпространени в Китай, където по стечение на обстоятелства и работата си, живях известно време. Китайските готвачи правят всичко, за да попаднат в тези справочници.

Тези народни справочници са ми помогнали да посетя места, с което се гордея. Например в Берлин бях в ресторанта на израелеца Бен Моше, буквално месец преди да му присадят звездата Мишлен. Радвам се, че почти едновременно с кулинарите критици го открихме. Яла съм в такива звездни заведения в Севилия, в Гранада и сега на път за Амстердам ще се отбия през Португалия, за да опитам храната на Любчо. Мишленовите ресторанти в Северна Африка са значително по-евтини, а храната - също толкова вкусна. Сигурно мислите, че съм някаква свръх богата глезла. Заплатата ми не е висока за израелските стандарти и събирам пари за пътешествията си и посещения на ресторанти. Не е евтино хоби! Като социален работник, ме интересуват хората, техните взаимоотношения, обществото като цяло. Посещавам не само скъпи ресторанти, а и хапвам на пазара, в заведения препоръчани от местните хора. Интересува ме как се изменя начина на хранене там където емиграцията е голяма и пристигналите носят своите традиции. Знам, че има израелци, които навсякъде по света търсят позната храна. Напротив, аз търся в местна храна, елементи отразили душевността на тамошните хора. Мисля, че по китайската кухня може да се изучи бита на обикновените хора и аристокрацията. От аристократичните храни съм яла син омар. Вкусът му е различен от обикновения, но е и е много по-скъп. В Китай, колегите ми узнаха за хобито ми. Поканиха ме да вкуся каша от слюнката на лястовиците, с която те слепват гнездата си. Не бих могла да платя такова блюдо. Подарък ми беше. Не мога да го забравя, не ми стигат думите да го опиша. Специалитетът е открит случайно. Китайски войници били в обкръжение в някакъв остров. Провизиите им свършили. За да не умрат от глад опитали гнездата на лястовиците. Вкусът е божествен. В изисканите ресторанти очистват гнездата от всички клечки и поднасят само слепващия материал. Може да очарова и човек с най-изискан вкус“ допълва Тал Коен.

Подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Полина Начева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Крикор Асланян

Адресите на любовта - Яворов, Лора и... Дора

Съпругата на Михаил Кремен дала съгласие да заживее с поета в нощта, когато Лора се самоубива Крикор Асланян,  автор на книгата “Един софийски малчуган разказва”, взриви ефира с новината, че във фаталната нощ на 29 срещу 30 ноември 1913 година, когато Лора Каравелова се самоубива, тя посяга на живота си, защото е разбрала, че Яворов има нова..

публикувано на 20.07.24 в 14:00
Станимира Карадочева - Съни и Светла Андреева

Винаги има място за нещо ново, казват дивите момичета от Wild berries

Събира ги желанието да са активни, да са навън и да се радват на природата, да я откриват през погледа на пътешественици, да се докосват до нея, като спортисти. Това е Wild berries – активни момичета, търсещи свободата на духа и движението. Станимира Карадочева - Съни и Светла Андреева за общността  Wild berries и доколко е забранено за момчета:..

публикувано на 20.07.24 в 11:20
Даниел Михайлов

От Леонардо до неновините

Мариета Ангелова, организатор на Международния фестивал за куклен и площаден театър "Арлекино и Марионета" с подробностите за шестото му издание: "Програмата е за малки и големи, отново акцентът е Карло Бозо. Спектакълът му отразява живота на Леонардо с по-забавен поглед в стил комедиа дел'арте. Достъпен е за всички, това е театър за народа - в..

публикувано на 20.07.24 в 10:50
С Ангелина Ангелова

Оценката ще дойде от читателите

Ангелина Ангелова представя новия си исторически роман "Благородството задължава": "Книгата разказва за любовта между двама души в 19 век, трънлива любов. Главните герои са прекалено горделиви, за да бъдат щастливи. Действието се развива в 3 държави. Главната ми героиня е с мексикански произход и тъй като невенът е сред националните цветя на Мексико,..

публикувано на 20.07.24 в 10:02

Чудесно време за забавления

Ема Паунова за семейния ден на Витоша: "Днес е второто поредно издание на "Витоша фемили дей" - в планината е прохладно, тихо и чудесно. Организираме семейни дни с отборни игри и предизвикателства. Идеята е да имаме минимум пет такива събития на сезон и накрая да определим годишните шампиони. Следващото събитие е следващата събота малко по-високо...

публикувано на 20.07.24 в 09:55
Проф. Лидия Върбанова

НАТФИЗ свързва изкуство, бизнес и екология в едно

Иновативната платформа SuCiE свързва изкуството и бизнеса, творците и производители, които могат да вдъхнат нов живот на вече ненужни материали. Платформата е част от проекта “ЕМПАКТ: Съпричастност и устойчивост: Изкуството да мислиш като планина“, съфинансиран от програма „Творческа Европа“ на ЕК, обясни пред  БНР-Радио София проф. д-р..

публикувано на 19.07.24 в 19:18

Рисковете за нервната ни система се увеличават в горещото време

Високите температури са вредни за целия организъм, но особено уязвима е нервната система на човека. По време на горещините се увеличава рискът за поява на остри неврологични заболявания, какъвто е инсултът, а се обострят хроничните – като множествената склероза, проблеми с равновесието и доста други страдания. Това отбеляза пред БНР-Радио..

публикувано на 19.07.24 в 17:24