Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Елисавета Динева - инициатор на събитието:

"Маршрути на мъдростта" по знакови места в София бяха организирани за 3 пореден път

Елисавета Динева - инициатор на "Маршрутите на Мъдростта", гл.екскурзовод в "Музея за история на София"
Снимка: Радио София

Обичате ли да се разхождате? Представяме ви "Маршрути по пътя на мъдростта" и не някъде другаде, а в многомилионна София. Тези маршрути са извървяват за трети пореден път. Интересно е да отбележим, че в третата  поредна обиколка са участвали близо 80 човека.

За нея разказа в "Радиокафе", главният екскурзовод на "Музея  за история на София", Елисавета Динева.

"Беше изключително преживяване, включиха се много хора. Изключително съм щастлива, че видях много млади хора. Тя обясни,че първоначалният замисъл на инициативата е имал по-тясна насоченост - към високопоставените гости на София – дипломати, премиери, а днес обхваща широката българска аудитория, "за да не бъдат българите туристи в собствената си държава и столица", поясни Динева. Защо "По пътя на мъдростта"?

"Голямо приключение беше, когато измислях името, не исках да е нещо тривиално, познато. Първо,че това е моят личен път по тази мъдрост, приемам го като екзистенциална мисия, като професия. Мъдрост, разбира се, защото го свързваме и с името на нашата столица. Ние приемаме името от храма "Света София", каза още Елисавета Динева.

"В един момент си казах, че искам да направя нещо повече, че искам да изляза извън зоната си на комфорт, извън сградата на музея и просто скочих в дълбокото", обясни Динева, относно идеята  за вълнуващото преживяване. И допълни:
"Не е важно човек да прави нови неща, защото това, което аз правя не е ново като обиколка, важно е нещата да се правят по различен начин".

Какви знакови на София обхващат "Маршрутите на мъдростта" и още за предизвикателствата и какви ще са новите неща, които ще се случват в "Музея за история на София" - чуйте подробности от разговора на Лили Големинова в звуковия файл.

По публикацията работи: Спаска Давранова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Теодора Николова

Медиите трябва да формират обществена нетърпимост към корупцията

Една от отличниците дипломанти на Факултета по журналистика и масова комуникация - Теодора Николова,  защити успешно своята дипломна работа, която се фокусира върху това, как темата за корупцията присъства в традиционните медии. "Исках да пиша задължително на социално значима тема. Но тя се оказа по-голяма от мен", отбеляза пред..

публикувано на 31.07.24 в 11:22
Д-р Владимир Симов

Д-р Владимир Симов: Има и оптимистичен модел на остаряването

Можем да живеем по-дълго и по-важното – по-пълноценно , дори да остаряваме красиво . В това ни уверява, убеждава и съветва д-р Владимир Симов в над 700 страници на своята книга "Остаряването". В труда си той търси пресечните точки на този психобиосоциален въпрос , обръща внимание и как той засяга един български пенсионер. "Реших..

публикувано на 31.07.24 в 09:48

Започва Богородичният пост

За православните християни започва Богородичният пост. Той предшества най-големия празник в чест на Божията Майка - Успение на пресвета Богородица, който се отбелязва на 15 август.  Богородичният пост е установен в прослава на Божията Майка. Според Църковното предание животът на свейд Богородица е преминал в пост и молитва. Те били особено..

публикувано на 31.07.24 в 07:49

Температурите леко се покачват

Днес също ще бъде слънчево. Ще духа слаб, в Източна България до умерен вятър от север-североизток. Максималните температури ще бъдат между 30° и 35°, в София - около 30° . По Черноморието ще бъде слънчево. Ще духа до умерен вятър от изток-североизток. Максималните температури ще бъдат между 28° и 30°, температурата на морската вода е..

публикувано на 31.07.24 в 07:20

Коалиция за климата-България: Страната ни изостава значително в екологичните политики

Превенцията и адаптацията към климатичните промени са водещи за начините, по които се справяме с тези кризи. Това отбелязаха редица организации и сдружения, обединени в Коалиция за климата - България, на пресконференция през днешния ден. Те отбелязаха, че страната ни изостава значително в екологичните политики, като са нужни спешни и решителни..

публикувано на 30.07.24 в 18:07
Пламен Димов от

Пламен Димов с обич за оперното и оперетно изкуство, с признателност към маестро Карталов

Пламен Димов е артист, занимаващ се с оперно пеене. Любовта към оперетното изкуство се заражда в ранните му години и става реалност в МДТ Велико Търново. Там стъпва плахо, с голямо страхопочитание на сцената. „Когато започнах от малки, дори неговорими роли, изпитвах ужас от това, какво ще направя на сцената. След това записах “Оперно пеене“..

публикувано на 30.07.24 в 17:18

Увеличават се измамите на потребители, търсещи краткосрочно финансиране

За увеличен брой измамени потребители, търсещи предоставяне на краткосрочно финансиране, алармират от Асоциацията за отговорно небанково кредитиране. Най-често се правят опити за реклама на потребителско кредитиране в социалните мрежи, разлепване на материали по спирките и предоставяне на „хвърчащи листчета“, каза пред Радио София Николай..

публикувано на 30.07.24 в 16:38