Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Рибена кост" - истинска история, разказана на езика на киното

Истинска история, разказана на езика на киното - това е филмът на Драго Шолев "Рибена кост". Той тръгва на голям екран от 4 ноември 2022 г., а тази вечер, 2 ноември от 18:00 ч. в кино "Одеон" ще се състои неговата премиера. Повече подробности за лентата пред Радио София разказа артистът Деян Донков, който изпълнява главната роля.

"За мен това е филм най-вече за свободата, за това, че трябва да имаме свободата да направим нещо, да кажем това, което ни е в сърцата и душите, да имаме смелостта да последваме това, което отвътре ти диктува сърцето", каза Донков.

По думите му абсурдът във филма идва оттам, че в него има много сходства с пиесата на Самюъл Бекет "В очакване на Годо", тъй като чакаме, имаме шанс да направим нещо, имаме възможност да променим статуквото, но продължаваме да чакаме от страх и предразсъдъци в една спирала, от която не можем да излезем.


"Моят персонаж е една буферна зона във филма, той се намира между чука и наковалнята, защото в крайна сметка той не знае какво да предприеме вече, не иска да прави нищо, защото вече чувства, че няма смисъл. И като такъв, той беше наречен от мен "бивш човек". Не е дотам претръпнал, че да не му пука, а напротив, толкова много вътрешно го боли от това, което вижда и това, което се случва, че понякога човек бива поставен в такава ситуация, в която той просто не знае какво да направи вече. Затова просто стои на едно място и гледа, наблюдава случващото се без да може да направи каквото и да било, за съжаление", отбеляза артистът.


Той сподели, че доста преди заснемането на филма е чел една от първите версии на сценария и най-много му е харесало това, че на пръв поглед нищо не се случва във филма, но същинските неща се случват в паузите, очакването, мълчанието и хумора. Репетициите с актьорите-натурчици са били дълги, което е важна част от процеса по създаване на лентата.

"Трябва да се обръща внимание на това, което се случва около нас и с нас, и в сценариите и каквото и да правиш в тази професия. Все пак колкото и да не искаме ние сме с мисия. Вчера беше Ден на будителите и не трябва да забравяме това. За мен специално, материалното и това да наситиш тялото си с удоволствия, да го облечеш в определени марки е малко нелепо и малко смешно", отбеляза Донков.


Той сподели, че дългият живот на един филм или театрално представление е още по-голяма награда от отличията получени по фестивали. Освен това каза, че "Рибена Кост" е забавен, лесно гледаем и младите биха могли много да се забавляват.

"Моята страст и това, което мога да направя е това, което правя на сцената пред камерата и се радвам, когато то се случва. Когато намирам смисъл в това, което правя, знам кога то стига там, където съм се прицелил. А това много често е човешкото сърце", каза актьорът.

Повече подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Никола Стоянов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Форум", 19.06.24: Защо българинът не гласува

Коментатор във "Форум" в сряда беше журналистът Калоян Константинов, създател на независимия журналистически сайт "Клин/клин"(www.klinklin.bg), както и журналистът от БНР Константин Мравов. Заедно с водещия Лъчезар Христов, те коментираха: Ситуацията в страната след изборите Активността на гласоподавателите Дебатите между лидерите..

публикувано на 19.06.24 в 18:17

Националното външно оценяване се оказва излишно?!

Подготовката за Националното външно оценяване (НВО) в VII клас коства много усилия и стрес на учениците, учителите и семействата без никакви доказателства, че това се отразява положително на академичното и социално-емоционалното развитие на подрастващите. Тъкмо напротив: фокусирането върху тестовете измества автентичния смисъл на образованието и..

публикувано на 19.06.24 в 17:10

Горещата телефонна линия за пострадали от насилие ще работи още година

Фондация "Асоциация Анимус" ще продължи да поддържа още година денонощната Национална гореща телефонна линия за пострадали от насилие. Това съобщават от правителствения пресцентър. През миналата година над 2 800 души са потърсили помощ на номер 0800 18 676. Повечето са жени - жертви на агресия в дома. Телефонната линия съществува повече от 25..

публикувано на 19.06.24 в 15:39
Емил Маринчев, Симона Антова и Кирил Коларов с водещата Яна Спиридонова

С различни инициативи отбелязваме Международния ден на йогата

За десета поредна година в България отбелязваме Международният  ден на йогата – 23 юни. Организират се целодневни семинари и практики, за които разказаха в предаването "Радиокафе“ Кирил Коларов, Симона Антова и Емил Маринчев. Днес йога практиката е достъпна за всеки дори от най-ранна възраст. Има също и йога през бременността, която спомага..

публикувано на 19.06.24 в 15:25

Гр. Елин Пелин посреща 55-ото издание на Шопския празник под надслов “Корени и криле”

От 24 до 30 юни в гр. Елин Пелин ще проведе 55-ото издание на Шопския празник под надслов “Корени и криле”. Предстои седмица изпълнена с емоции, творчество и духовност, каза пред Радио София Илияна Найденова – народна певица и част от организаторите на празника. „Този ежегоден празник започва от Св. Дух и всяка година, в понеделник, този..

публикувано на 19.06.24 в 14:33