Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

"Рибена кост" - истинска история, разказана на езика на киното

Истинска история, разказана на езика на киното - това е филмът на Драго Шолев "Рибена кост". Той тръгва на голям екран от 4 ноември 2022 г., а тази вечер, 2 ноември от 18:00 ч. в кино "Одеон" ще се състои неговата премиера. Повече подробности за лентата пред Радио София разказа артистът Деян Донков, който изпълнява главната роля.

"За мен това е филм най-вече за свободата, за това, че трябва да имаме свободата да направим нещо, да кажем това, което ни е в сърцата и душите, да имаме смелостта да последваме това, което отвътре ти диктува сърцето", каза Донков.

По думите му абсурдът във филма идва оттам, че в него има много сходства с пиесата на Самюъл Бекет "В очакване на Годо", тъй като чакаме, имаме шанс да направим нещо, имаме възможност да променим статуквото, но продължаваме да чакаме от страх и предразсъдъци в една спирала, от която не можем да излезем.


"Моят персонаж е една буферна зона във филма, той се намира между чука и наковалнята, защото в крайна сметка той не знае какво да предприеме вече, не иска да прави нищо, защото вече чувства, че няма смисъл. И като такъв, той беше наречен от мен "бивш човек". Не е дотам претръпнал, че да не му пука, а напротив, толкова много вътрешно го боли от това, което вижда и това, което се случва, че понякога човек бива поставен в такава ситуация, в която той просто не знае какво да направи вече. Затова просто стои на едно място и гледа, наблюдава случващото се без да може да направи каквото и да било, за съжаление", отбеляза артистът.


Той сподели, че доста преди заснемането на филма е чел една от първите версии на сценария и най-много му е харесало това, че на пръв поглед нищо не се случва във филма, но същинските неща се случват в паузите, очакването, мълчанието и хумора. Репетициите с актьорите-натурчици са били дълги, което е важна част от процеса по създаване на лентата.

"Трябва да се обръща внимание на това, което се случва около нас и с нас, и в сценариите и каквото и да правиш в тази професия. Все пак колкото и да не искаме ние сме с мисия. Вчера беше Ден на будителите и не трябва да забравяме това. За мен специално, материалното и това да наситиш тялото си с удоволствия, да го облечеш в определени марки е малко нелепо и малко смешно", отбеляза Донков.


Той сподели, че дългият живот на един филм или театрално представление е още по-голяма награда от отличията получени по фестивали. Освен това каза, че "Рибена Кост" е забавен, лесно гледаем и младите биха могли много да се забавляват.

"Моята страст и това, което мога да направя е това, което правя на сцената пред камерата и се радвам, когато то се случва. Когато намирам смисъл в това, което правя, знам кога то стига там, където съм се прицелил. А това много често е човешкото сърце", каза актьорът.

Повече подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Никола Стоянов

БНР подкасти:

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Проф. Анна Кънева

Проф. Анна Кънева: Кардиопрофилактиката може и трябва да започне в бебешка възраст

В България статистика за вродените сърдечни малформации има от 70-те години на ХХ век, но се смята, че световните проучвания се отнасят и за нашата страна. Според тях честотата е около 1% от живородените деца . Това отбеляза пред БНР-Радио София проф. Анна Кънева, началник на Клиниката по детска кардиология в Националната кардиологична..

публикувано на 27.09.23 в 18:45
Зам.-кметът по култура Мирослав Боршош и Георги Бърдаров

Книгите се завръщат на пл. "Славейков" с малки издателства и артисти

Започват 5-те дни на второто издание на Musagena New Vibes Festival. Целта му до 1 октомври на емблематичния площад „Славейков“ в София да бъдат представени малки издателства и независими артисти от различни изкуства – писатели, художници, музиканти, приложници, визуални артисти и др. Фестивалът се провежда за втора поредна година с..

публикувано на 27.09.23 в 17:24
Мария Палаурова

Защо у нас действат различни правила в Закона за авторското право?

Миналата седмица в Народното събрание беше приет на първо четене Законопроектът за изменение и допълнение на Закона за авторското право и сродните му права , внесен от Министерски съвет на 13 април. По-късно имаше изслушване в Комисията по култура и медии на заинтересуваните организации. От страна на ЕС има задвижена процедура с оглед забавата..

публикувано на 27.09.23 в 17:05

Мемоарите на Пол Нюман - болезнена психоанализа

"Пол Нюман - Необикновеният живот на един обикновен човек" е книга за мемоарите на големия актьор. Изданието е реализирано въз основа на разговори и интервюта, проведени от режисьора и сценариста Стюарт Стърн – един от най-близките приятели на Нюман, в периода 1986–1991 г. През 2019-а Емили Уочъл, семейна приятелка и продуцент, се натъква на..

публикувано на 27.09.23 в 15:43

Учащи и граждани дискутират зелените професии и зелените умения

Фондация "Каузи" и Стопанският факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ организират и до 29 септември провеждат редица срещи, посветени на зелените професии и зелените умения. Вече беше организирано първото събитие по темата. Дискусията „Зелени професии и зелени умения – модерни и перспективни“ събра идеи, полезни..

публикувано на 27.09.23 в 15:18

Защитени природни места показани в изложба

Националният етнографски музей - БАН представя изложба за защитени природни места в България. Експозицията е озаглавена "Остойностявания: Погледи към защитени природни места" и може да бъде видяна до 15 октомври 2023 г. Тя е в резултат на един изследователски проект, който е имал за цел да се погледне около защитените зони. Подробности по темата..

публикувано на 27.09.23 в 13:42

Неразделните слоници Фрося и Луиза свикват в Софийския зоопарк

Двете женски индийски слоници Фрося и Луиза са пристигнали със специализиран транспорт след двудневно пътуване от Аугсбург, Германия, съобщават от Софийския зоопарк. Животните са изминали над 1500 км в специален тир за превозване на слонове на холандска фирма за транспорт на диви животни. Слоновете са пуснати първо във вътрешните..

публикувано на 27.09.23 в 13:00