Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Инвестициите в имоти остават стабилни

Панелните жилища продължават да държат високи цени

Снимка: Яна Боянова

Какво се случва на имотния пазар в страната? Накъде се движат цените, какво трябва да знаем преди покупка с ипотечен кредит, какво влияе в момента на пазара на недвижимости? Подробности по темата пред Радио София разказа инж. Ирена Перфанова от Национално сдружение "Недвожими имоти".

По думите й въпреки всички обстоятелства, които влияят на нашата и световната икономика пазарът на недвижими имоти продължава да бъде интересен и хората предпочитат да инвестират в покупки. Банките продължават да предлагат доста добри лихвени нива а интересът към новото строителство е сериозен.

Относно това, че жизненият цикъл на панелните жилища, които са строени през 70-те години на миналия век е към своя край, а цените им също се повишават, инж. Перфанова каза:

"Това е един факт на пазара от много години. Цените на старото строителство, на панелните сгради и на новото строителство са много близки. Все още пазарът не е направил разлика между едната категория сгради и другата категория по няколко причини. Панелните сгради са с по-тънки външни и вътрешни стени и площите на помещенията отвътре са малко по-просторни. Освен това те са ситуирани в райони, в които преобладава панелното строителство и когато някой иска да си закупи недвижим имот в този район няма кой знае колко голям избор между ново и старо строителство".

Тя отбеляза, че заради поскъпването на строителните материали цените както на санирането, така и на вътрешните довършителни дейности се повишават. След 1989 г. в площообразуването се включват и балконите, а след отварянето на по-свободния частен пазар и по-масовата поява на частните инвеститори в ценообразуването на крайния продукт се включва и процентът от общите части на сградата, които се полагат към жилището.

В момента най-атрактивни са южните и източните райони на София, тъй като там има концентрирано доста ново строителство, а всички райони, които се намират по линията на метрото също представляват интерес за купувачите. Инж. Перфанова посочи, че след пандемията и дистанционната работа изискванията на хората са се променили, защото всеки човек има нуждата от собствено изолирано пространство.

"Понятието "самостоятелна кухня" изчезна много отдавна, донякъде от западната мода, а от друга страна самият размер на кухните чисто битово започна да става все по-малък и по-малък. Нашите нужди, като хора да ползваме кухня стават по-различни във времето", сподели тя. Освен това каза, че относно разплащането с криптовалути у нас законодателството не е адаптирано към подобен род сделки.

"Влизаме във времена на устойчиво развитие. Всички цели са насочени именно към това устойчиво развитие. То ще ни дава повече екстри и ще струва повече пари. Като цяло стандартът ни на живот ще поскъпва и независимо от икономическите фактори, независимо от лихвените проценти именно тези политики за устойчивост и нашите действия в посока на устойчивост ще са тези, които ще определят много повече какво ще се случва с пазара на недвижими имоти", сподели инж. Перфанова.

Повече подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Никола Стоянов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Вяра Мацева в Бергамо - Порта Нуова

Тук сме за малко и трябва да дадем най-доброто от себе си

Пътешествие от Милано до Палермо с Вяра Мацева – юрист, поет, треньор по аеробика. Представяме и нейната нова стихосбирка „Размисли на сърцето“: "Днес е празникът на Палермо. Италия е за всякакви случаи - море, планина, хубава храна, хората са добронамерени, забележителности от различни епохи. Чувствам се като у дома си. Темпераментът се движи от..

публикувано на 14.07.24 в 10:55
д-р Йорданка Господинова

Не да добавяме години към живота си, а живот към годините си

С д-р Йорданка Господинова – треньор по здравословно хранене, един от първите хранителни коучове в България, говорим за здравословното хранене през летния сезон и какъв хранителен режим е добре да спазваме: "Денят трябва да статира с вода. Имаме циклично, сезонно хранене. Да се научим да слушаме и разбираме тялото си. Първо трябва да мислим за..

публикувано на 14.07.24 в 10:11

Историята оживява - Учителят Петър Дънов - слово първо

Срещаме ви с личност, даваща смисъл и надежда на духовното начало у човека.  Той вярва, че любовта, истината, правдата, мъдростта и добродетели са качествата, които човек трябва да изработи в себе си, за да бъде най-добрата си същност.  Този човек наричат Учителя!  Да представиш Петър Дънов - Учителя, създателя на Обществото на Всемирното бяло..

публикувано на 13.07.24 в 16:00
Ючбунар

Софийски разкази - квартал Ючбунар

В  Софийски разкази днес говорим за квартал Ючбунар: "Ючбунар-Три кладенци е по "Пиротска", до "Димитър Петков". Един от важните му символи е църквата "Св.Николай Софийски". На мястото, където е убит, бликат три извора. Легендите водят до 16 в., когато идва да рабти в София. Отказва да приеме исляма, бил е бит до смърт в "Търницата", част от..

публикувано на 13.07.24 в 15:00
Змей Горянин

Адресите на любовта - писателят Змей Горянин и Соня Змеицата

Съпругата му, Соня Змеицата, го вкарва в любовен триъгълник с Елин Пелин и Васил Стоилов Светлозар Димитров, с псевдоним Змей Горянин, днес е известен на малцина, изкушени от литературата, но през 20-те, 30-те и 40-те години на ХХ век е един от най-популярните писатели. Съпругата му Соня, от знатния род Мушанови, е една от всепризнатите..

публикувано на 13.07.24 в 14:00

Елате да научите делфински

Подводна експедиция "потегля" тази събота от Музейко точно в 12 часа.  Емблематичният формат "Професия под лупа" е посветен на делфините и Черно море. Модератор на събитието е доц. д-р Владимир Божилов, астрофизик и научен експерт в Музейко, който ни гостува в студиото заедно с Мария Лазарова (Green Advertising): "Музейко" е най-големият научен..

публикувано на 13.07.24 в 11:57

Приключения, екоактивности и много музика

Узана поляна фест наближава! Какво ни очаква? Мария Радойчева, организатор: "По нещичко за всеки. 14 зони за различни активности. За пръв път имаме пространство "Себепознание". Има и такова за знание за природата. Ще има и тест драйв на електрически велосипеди и мотопеди. Пълнолунието ще допълни усещането за музика и природа. Фестивалът е безплатен,..

публикувано на 13.07.24 в 10:57