Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стартира The challenge 3 - състезание за създаване на алгоритмичен код

Снимка: Радио София

The challenge 3 е третото онлайн състезание за създаване на алгоритмичен код. То е инициирано от екипа на Tuesday Afternoon Club и неговата основателска организация MNKnowledge, с подкрепата на Strypes и в партньорство с Професионалната асоциация по роботика и автоматизация (PARA). Подробности пред Радио София разказаха математикът проф. Красимир Манев, Ивайло Янев – маркетинг мениджър в Strypes, специалист в корпоративния мениджмънт и комуникации, както и Кристиян Михайлов, съосновател и член на УС на Професионалната асоциация по роботика и автоматизация (PARA).

Според гостите, задачите ще бъдат едни и същи за всички, както за ученици, така и за студенти и професионалисти. Алгоритмичните задачи представляват математически задачи, които не се решават с уравнения, а се пише програма, която ги решава, като за всяка написана програма се получават точки.

"Стандартната математика би трябвало да я наречем по-правилно "непрекъсната". От познатите области на математиката това е геометрията, която се изучава в училище и където обектите са непрекъснати – линии, отсечки, окръжности и т. н. "Дискретната математика" се занимава с математически обекти, които са съставени от отделно различими части", поясни проф. Манев и допълни, че "дискретната математика" е математиката на програмирането.

Той отбеляза, че поради намалените изисквания в училище, студентите, които постъпват в университетите не са достатъчно подготвени. Кристиян Михайлов сподели, че профилирането на технологични знания се насърчава основно извън училище покрай клубове насочени към роботика, а в училище по-скоро се наблюдава в професионалните гимназии.

По думите на Ивайло Янев много хора не си дават сметка, че технологиите които използваме тръгват от училище, тъй като училището трябва да излъчи качествени кадри, които да могат да влязат в университета.

"Организации като PARA дават връзката между истинския свят и бизнеса и тези кадри и фирми като нашата ги приемат като кадри, които да ги вкарат в този бизнес свят. Недостигът на чипове е горе-долу съотнесен с недостига на кадри", каза той.

Поради липсата на чипове в световен мащаб, една от задачите на съревнованието е да реши проблема на няколко индустрии, решавайки математически задачи насочени към дефицита на чипове. Желаещите да участват могат да се запишат до 21 ноември 2022 г. на страницата на MNKnowledge.

"Когато запитахме в нашето проучване компаниите от различни индустрии свързани с електроника, машиностроене и прочее, ясно се видя, че за разлика отпреди три години липсата на работна ръка е основната причина за автоматизация в България. Което означава, че автоматизацията в България ще се развива с все по-високи темпове. Компаниите имат нужда да обучават все по-активно работещите при тях как да използват различни софтуери, защо интеграцията на един робот няма да ги изгони, а ще им повиши уменията, ще повиши производството, ще подпомогне дейностите на работника и т. н.", сподели Михайлов.

"Кризите винаги са били подтик за умните хора да седнат и да поработят здраво за излизане от кризата. И тези кризи с всичките лоши работи ще доведат до това, да се активизира изследователската работа", каза проф. Манев.

Повече подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Никола Стоянов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
В Ропотамо

Хармонията на подводния свят

Ивелина Петкова, археолог в Центъра за подводна археология - Созопол за тишината на дъното: " Долу, където е тишината, сме само ние и това, което правим. Тишината на морето. Налягането прави лек шум в ушите, понякога си говорим под вода, но не е добър вариант. Гледаш какво правиш и какво има. В южния китенски залив разкопаваме второ корабокрушение...

публикувано на 07.07.24 в 13:15

Има защо да сме заедно

Младежки арт-фестивал Солинария в Созопол в поредната съвместна продукция с Радио Бургас, също и на вълните на Програма "Христо Ботев": "Родена съм и съм израснала тук. Магичната душевност запленява. детството тук е емоция, Созопол подарява невероятни лета. Всеки опитал дамгите се влюбва в този сладък десерт. Все още сме млад фестивал и търсим още..

публикувано на 07.07.24 в 11:44
Досю Амуджев

Историята оживява: Досю Амуджев

Днес ще ви разкажем за занаят, изпълнен със знания, специално отношение към детайлите и научен подход.  Това е професията реставратор на книги. А главният герой на историята ни дава пример колко безграничен може да бъде човешкия стремеж за развитие.  Срещаме се с Досю Амуджев. Дълги години познат от предаванията по радиата RFI и Jazz FM, и..

публикувано на 06.07.24 в 16:00

Софийски разкази - Хора и улици. Град като град

Разговорът за предстоящата разходка по Царя с Павлина Делчева - Вежинова.  Събитието  е тук: ."Навремето, по левия тротоар, по посока Орлов мост е вървяла аристокрацията, за простолюдието е бил десният. Може би защото по-хубавите сгради са били отляво. Нашата сегашна разходка ще е по сянката. Започваме от пл. "Батенберг". През 50-те е трябвало да..

публикувано на 06.07.24 в 15:00
Христо Смирненски

Адресите на любовта - Христо Смирненски

За поета, Женя Дюстабанова е „най-нежната муза и най-огнената отрова“ Голямата любов на  „момичето с тъмните бръшлянени очи“, както я нарича в стихотворението „Пролетно писмо“, остава с поета и след смъртта му.  Тя се затваря в себе си,  дълги години пази пълно мълчание за техните чувства и никога не се омъжва. Емоциите им са споделени, но..

публикувано на 06.07.24 в 14:00

Въздушни целувки на всички приятели

Световен ден на целувката е обявен от ООН през 1988 г. Колегите ни от програма "Христо Ботев " подхождат научно по въпроса. Стажант-репортерът ни Надежда Герова пита столичани защо целувката ни прави щастливи: "Знак на близост, може би на обич. Споделяне, приятелство, щастие, радост. Начин да покажеш на партньора си колко го обичаш. Знаеш, че имаш..

публикувано на 06.07.24 в 11:50
Десислава Иванова

Има много красиви, не толкова популярни места

Най-атрактивните летни дестинации с бюджет под 1000 лв. – интервю с травъл влогъра, Десислава Иванова : "Почнах да пътувам преди 10 години, когато не беше толкова популярно. Нямаше толкова полети. Днес бюджетът ми е малко по-висок. Не спирам да пътувам. Има много начини да се пътува бюджетно, с нормален за българин бюджет, всичко е в..

публикувано на 06.07.24 в 10:59