Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Как се промени журналистиката и каква е нейната функция днес

Доц. Жана Попова, Даниел Чипев, доц. Ралица Ковачева и доц. Вяра Ангелова
Снимка: БНР

Как се промени журналистиката? Каква е нейната е функция днес? Как са свързани образованието, журналистиката и начина, по който обществото се информира.
Това е темата в поредното издание на "Късното шоу" на Радио София.
Гости на Даниел Ненчев са специалисти, преподаватели и журналисти от Факултета по журналистика и масова комуникация към СУ "Св. Климент Охридски".

Слушайте епизода тук:

Специалността "Журналистика" отбеляза 70 години от своето създаване. По този повод в "Късното шоу" гостуват доц. Жана Попова, доц. Вяра Ангелова, доц. Ралица Ковачева от Факултета по журналистика и масова комуникация и журналистът Даниел Чипев.

Доц. Жана Попова отбелязва, че през последните години специалността много се е променила: „Появиха се нови специалности. Хубавото е, че Факултетът върви винаги заедно с развитието на медиите. В същото време не може да се променя толкова бързо с всяка нова технологична промяна, затова ние държим на съдържанието, което се преподава“.

Гостите се обединиха около мнението, че е важно какво имаш да кажеш и как ще го кажеш. Като проблем очертаха навлизането на технологиите и социалните мрежи, които носят както своите позитиви, така и негативи. Доц. Ралица Ковачева споделя: „Във Факултета, в обществен и глобален план акцентът се пренесе от журналистиката върху медиите и комуникациите. Заради технологичните промени започна да се акцентира върху средството, а не върху съобщението“. Доц. Жана Попова допълва: „Социалните мрежи навлязоха в нашия живот. Чрез тях можеш да кажеш всичко онова, което по принцип не можеш, но въпросът е какво имаш да кажеш“.

Категорични са, че добрата журналистика е тази, която спазва правилата и се основава на точни факти и честни мнения. Даниел Чипев споделя: „Добрите журналисти не са завършили журналистика, но най-добрите са. Това е важно, защото Факултетът задава стандартите. Друг е въпросът как ние сме успели да ги защитим“.

Още за това какво ѝ липсва на журналистиката, как ѝ повлияха бизнес моделите, какво се случва с хибридната война – можете да чуете в плейъра по-горе.


Във втората част на предаването гостуват Александра Алгафари и Велислава Делчева. Те разказват за инициативата Мindscapes, насочена към съвременни психологически проблеми и техните решения чрез групова психотелесна психотерапия и изкуство. Те отбелязват, че трябва да се обръща повече внимание на вътрешния свят, защото всеки е обсебен от някаква тревожност и проблемите трябва да се решават.

БНР подкасти:

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
С адв. Владимир Дончев и съдия Марияна Кънчева

Човечност, почтеност и морал

Какво се случи на десетите Национални правосъдни награди с благотворителна кауза? К ои са номинираните и кои - наградените? К ои юристи получиха призове и специални награди? Гостува проф. д-р Таня Йосифова – експерт по гражданско и търговско право, която получи нагарадата " Юрист в медиите ". "Не очаквах наградата, приех я като признание за..

публикувано на 27.11.22 в 09:44
43-о ОУ

Тук се реализират мечти

Сергей Богачев е почетен директор на вече 110-годишното 43-о ОУ: "В нашето училище кипи пулса на живота на младия човек. Във всяка класна стая се използват всички електронни ресурси. Но при нас не всичко е само учене. Имаме сериозни постижения на талантите, включително и в спортното поприще. Учениците са конкурентноспособни, всички продължават в..

публикувано на 26.11.22 в 16:00
Христо Русев

Опитът и контактите са най-ценни

Фотожурналистът Христо Русев и неговите проекти гостува oтново в рубриката "Младите легенди": "Миналата година ме поканиха в САЩ по тема отразяване на КОВИД-криза - 65 журналисти от цял свят. Имахме работа с ученици във вестници с редактори и фотографи. Опитът и контактите ми бяха най-ценни. Имахме среща с вице-президента на Нешънъл джиографик. За..

публикувано на 26.11.22 в 15:00
С Искра Хаджиева

Адресите на любовта - Георги Черкелов

Георги Черкелов преживява три брака, безброй любови и голяма трагедия Освен голям актьор и един от малкото интелектуалци в гилдията, Георги Черкелов е известен и като разбивач на женски сърца. Животът му е белязан от три брака и куп любовни афери, както и от една голяма трагедия. Първата съпруга на Велински от „На всеки километър” е..

публикувано на 26.11.22 в 14:00

Музикалната притча за пътя

Премиерата на музикално-екологичния проект "Малахитовата гора" (книга, албум и концерт) е на 30.11 в София лайф клуб. Какво да очакваме ни разказва  Мартин Иванов  в интервюто на Лили Големинова: "Тя не е просто книга, музикално произведение, джаз-квартет - как да се загубим в гората, за да намерим пътя към себе си. Тя е изпълнена с тайни и ме..

публикувано на 26.11.22 в 11:50

Птиците са индикатор за жизнената среда

Запознайте се с градските птици в Национален природонаучен музей чрез интервюто на Христина Иванова с Емилия Янкова от Дружеството за защита на птиците: "Целим да запознаем не само младите с птиците от града. Врабчетата и гълъбите въобще не са всички видове. Има много цветни и песнопойни птици, ако ги поканите на терасата или ги потърсите в парка...

публикувано на 26.11.22 в 10:48
Георги Иванов на откриването на Планетариума в София

Вдъхновени и смирени

Открива се първият планетариум "Андромеда" в София: Недислав Веселинов , отговорен да има Планетариум: "Планетариумът е уникален за софиянци, там децата ще се учат на космос. През 1972 излита първия български космически прибор и ставаме 18-а космическа сила. През 79-а станахме 6-а с участник в космически полети, също сме трети по..

публикувано на 26.11.22 в 10:33