Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Истории през обектива: фотожурналистът Христо Русев

Христо Русев
Снимка: Georgievphoto


Фотожурналистът Христо Русев и неговите проекти гостуват oтново в рубриката "Младите легенди". Христо е от хората, които изминават стотици километри заедно със своя фотоапарат. В това гостуване той ни разказа за посещението си в САЩ, където бе част от форум, посветен на фотожурналистите и  предизвикателствата, пред които са били изправени през последните две години около отразяването на кризата с Covid-19. 

Една от вълнуващите срещи за Христо остава тази с вице-президента на "National Geographic" и достъпа до архивите на изданието. За съжаление, се оказва трудно в днешно време да станеш фотограф към "National Geographic", тъй като вече имат доказани служители по целия свят, но както допълни самият Христо: 

"Няма невъзможни неща"

Историята, която най-силно се запечатва в младия фоторепортер, е посещението му в редакцията на "Dallas Morning News", където точно преди началото на една от срещите им, един от служителите на вестника, който ги настанява и след това събира отпадъците в стаята, се оказва журналист, носител на "Пулицър" за 2006г. 

"Тази история няма да спра да я разказвам, защото е доказателство за това колко земен може да бъде един журналист с толкова високо отличие. Иска ми се и в България, и по света, ние, журналистите, да бъдем нормални хора." 

Христо ни разказа и за проекта си "СамоТино 2", с който продължава идеята за иследване на сложния проблем за обезлюдяването на българските села, а скоро му предстои да бъде част от турнето на известния ни цигулар Васко Василев. Повече подробности можете да чуете в интервюто на Елена Пъневска с фотожурналиста Христо Русев. 


По публикацията работи: Людмил Фотев

БНР подкасти:

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
чл.-кор.Васил Николов с откритието

Неолитно селище, разделено от булевард

Слатинското неолитно селище - едно от най-големите на Средните Балкани, представено ни от проф.Васил Николов, член-кореспондент на БАН и неговите сътрудници от НАИМ. По средата му минава бул."Шипченски проход": "Животът на селището започва преди 8 хиляди години и продължава 500 години. Всяка къща има пещ, зърнохранилище, всичко без отглежданите..

публикувано на 28.01.23 в 16:00
С Емилия Тончева

Да мислим една крачка напред

В рубриката "Младите легенди" говорим с Емилия Тончева за премиерата на 30 януари на  танцовия пърформънс Shift : "Образованието ми започна от НАТФИЗ, но се възползвах от стипендия в Central Academy of Drama в Пекин. С танци започнах да се занимавам като дете, от латиноамерикански, през хипхоп, съвременен танц и балет. Животът си знае своето и като..

публикувано на 28.01.23 в 15:00
Антон Югов (вдясно)

Адресите на любовта - Антон Югов

Живков свали Антон Югов от поста премиер с голи снимки Любовните похождения на комунистическия лидер Антон Югов  са официалният повод да бъде свален от партийните и държавните си постове на драматично заседание на 3 ноември 1962 г. В малка зала на партийния дом Живков събира членовете и кандидат-членовете на Политбюро, както и секретарите..

публикувано на 28.01.23 в 14:00
С Лия Йовева

Ти играеш, доброто печели

Мобилното студио е от Благотворителния #гудгейм стрийм :  онлайн денонощно събитие, което ще продължи 126 часа без спиране и ще се излъчва в Twitch канала . В него ще се включат над 40 участници и различни теми, като започнем от йога за гeймъри, минем през уроци по програмиране с MindHub и DevHunOne, продължим със създаване на арт за игри с..

публикувано на 28.01.23 в 12:00
Ивайло Симеонов и Божидар Лалов

Малките журналисти Божидар Лалов и Ивайло Симеонов коментират важните събития от месеца

По традиция в последния петък на всеки месец малките коментатори от клуб "Млад журналист" Божидар Лалов и Ивайло Симеонов разказаха за политическите събития в страната.  Неизпълнените мандати, изборите на 2 април и закриването на настоящия парламент са само част от темите, които малките журналисти припомнят. Какво още от политическия..

публикувано на 27.01.23 в 19:55

10 жени мигранти в България се обучиха чрез европейски проект

10 жени мигранти в България успяха да завършат курс, начално ниво по IT умения и курс по Креативен дизайн . Това става възможно по европейски проект RIDE, който Българската търговско-промишлена палата приключи, каза пред Радио София Габриела Димитрова - директор „Международно сътрудничество и международни организации“ в БТПП. Проектът..

публикувано на 27.01.23 в 18:24

Учителите настояват за повишение на заплатите, Синдикат "Образование“ е в стачна готовност

КТ „Подкрепа” поиска увеличение на учителските заплати , заради инфлацията в страната. Ниво 125% над средната брутна работна заплата за страната, с растеж през последните 6 години, достигнаха учителските заплати, но поради високата инфлация заплатите на учителите в момента са намалели на 115% над средното трудово възнаграждение...

публикувано на 27.01.23 в 16:52