Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Как Русия подрива демокрацията в България

Режисьорът Тео Ушев и ютюбърът Стефан Попов-Чефо за гражданската ангажираност в трудни времена

Теодор Ушев
Снимка: БНР

Гражданската ангажираност, демокрацията и опазването на паметта са във фокуса на този епизод на "Късното шоу" по Радио София. Гости на Даниел Ненчев са визуалният артист, плакатист, аниматор, а отскоро и кино-режисьор Теодор Ушев, както и ютюбърът Стефан Попов - Чефо.

Слушайте епизода тук:

Разговорът с номинирания за Оскар Теодор Ушев е за паметта и паметниците, за свободата и демократичния процес, за изкуството и ролята на артистите. Относно паметниците, режисьорът е на мнение, че те трябва да бъдат запазени и поддържани, независимо дали са част от тоталитарното минало: "Бузлуджа например трябва да бъде запазен според мен, най-малко заради мозайките, които са шедьоври, правени от едни от най-добрите художници. Същото се отнася и за много други паметници. Може би е добре да се помисли за изваждането им от този контекст – например смяна на мястото. Това може да се случи с Паметника на Съветската армия в София, който е задължително да бъде премахнат и преместен на друго място с други такива паметници, където да бъдат обект на специална експозиция. Така от пропаганда ще се превърнат в антипропаганда и исторична памет в борбата на злото срещу доброто. Ако не помним какво се е случвало в миналото, няма да разберем, че сме се оказали в същата борба". 

На въпроса за свободата и как да я запазим в тези трудни времена, аниматорът споделя: "Ако свободата не витае във въздуха, е много трудно да бъде упражнявана. Ние трябва да се грижим за нея, защото тя има свойството да изчезва много бързо. Първото нещо, за което си мечтае всеки новоизлюпен политик, е да разкара критиците, които да бъдат унищожени, осмивани и елиминирани. Затова трябва всекидневно да се упражняваме, за да имаме свобода. Не може да имаш свобода веднъж в годината, а през останалото време да живее живота си в несвобода и да караш, както ти дойде.

Съвсем скоро Теодор Ушев представи пълнометражния си филм"φ1.618". Той е единствено по рода си и е предизвикателство както да го изпишеш, така и да го изговориш. В предаването режисьорът сподели, че филмът е насочен към младата публика, защото в тях е надеждата, че могат да променят нещата и антиутопията от лентата няма да се превърне в реалност.

Гост в "Късното шоу" е и ютюбърът Стефан Попов - Чефо. Той има над 155 000 абонати в YouTube и създава видеа, в които коментира теми като НАТО, Закона "Магнитски" и др.


В предаването Стефан споделя, че YouTube му дава трибуна, каквато не би намерил на друго място. Бори се с пропагандата, особено след началото на войната в Украйна: "Дезинформацията и руката пропаганда в България имат страшно много проводници и страшно много хора, които получават пари, за да я разпространяват. И аз си мисля, че трябва да има един здрав разум в обществото, без да претендирам, че съм такъв, който да ги опровергава, да им се присмива и да ги слага на мястото им. Опитвам се да изказвам мнението си чрез YouTube канала си. Дали това се случва, не мога да отговоря, публиката може да каже. Но аз се стремя да не съм безучастен.

Какво още споделиха Теодор Ушев и Стефан Попов - Чефо - можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Какви са злоупотребите със средства върху икономиката?

България слиза с четири места в класацията "Индекс на демокрацията 2022" според класацията на британската група "Икономист. Утре, 8 февруари 2022 г. в литературен клуб "Перото" ще бъде представена книгата събитието "Черната книга на правителственото разхищение в България 2022". Подробности пред Радио София разказа Мила Мошелова. "Аз виждам..

публикувано на 07.02.23 в 18:18

Depeche Mode

Специално събитие, цели да ознаменува 30 години от издаването на ключовия албум на Depeche Mode "Songs of Faith & Devotion" (1993) — проект, който  не само бетонира мястото на бандата от Базилдън в алтернативната музикална история, но и почти води до нейния разпад след изтощителното и изпълнено със синтетика 14-месечно турне "Devotional / Exotic"...

публикувано на 07.02.23 в 18:07

Зависимостите - да им избягаме или да ги заменим с градивни

Колко бързо трябва да бягаш, за да избягаш от зависимостта? Този въпрос е особено подходящ към победителя в най-известния маратон по планинско бягане Иво Андреев не само заради последното му увлечение, но и защото е успял да се отърве от тежки зависимости. Пред Радио София Иво Андреев разказа как е започнал с цигарите - на 13..

публикувано на 07.02.23 в 16:31

"Пред Блока" с първи акустичен концерт

Организацията в подкрепа на млади български музиканти “Пред Блока” ще представи първия си акустичен концерт за 22023-а година. Това е първото им събитие за тази календарна година. То ще се случи този четвъртък - 9 февруари 2023 г. На сцената авторска музика, а и някои обичани от публиката парчета ще изпълнят - DeВяра и Jeko(v).  . По повод..

публикувано на 07.02.23 в 15:22

Следващият парламент трябва да приеме законови промени срещу домашното насилие

Българска платформа към Европейско женско лоби (БПЕЖЛ) излезе с Отворено писмо до ръководствата на политическите партии, гласували против Закона за изменение и допълнение на Закона за защита от домашно насилие в 48-ото Народно събрание. То е изпратено и персонално до всички депутати, присъствали на заседанието в края на януари, включително и..

публикувано на 07.02.23 в 14:29

Евелина Вълчанова изгражда структурната си живопис с релефни и златисти акценти

Всичко, което ни заобикаля, е дало сюжет за творби в самостоятелната изложба на Евелина Вълчанова с наименование "Структурна живопис" . Всъщност то подсказва общото в платната, събрани през последната година – техниката. „Може би не е точно живопис , защото има релефни натрупвания, които доближават работите до декоративното изкуство...

публикувано на 07.02.23 в 12:06
Приобщаващото образование е осъзната цел, но не всички училища се включват

Ресурсни учители обменят опит с колеги от чужбина на конференция в София

На 7 февруари 2023 г. в София ще се проведе европейска конференция на тема “Ресурсните учители и специалните образователни потребности в приобщаващото образование” .  Форумът се организира съвместно от Регионалния център за подкрепа на процеса на приобщаващото образование - София-град и Националната асоциация на ресурсните учители...

публикувано на 07.02.23 в 11:23