Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Протест на КНСБ пред Народното събрание с искане за по-високи доходи

Снимка: БГНЕС

Пред сградата на Народното събрание в София започна протестна акция на КНСБ. Синдикалистите настояват за по-високи доходи.

Участниците в акцията дойдоха преди обявения за 9 часа протест пред служебния вход на парламента и причакваха депутатите, които идваха на работа, за да им връчат своите искания.

На първо място сред тези искания е ръст на минималната работна заплата на 850 лева и въвеждане на необлагаем минимум. На входа на НС е сложена и "синдикална" елха, на която вместо играчки са закачени исканията – "Доходи за всички, а не за малцина", "Стига вече работещи бедни".

Директорът на Института за социални и синдикални изследвания Любослав Костов каза, че от синдиката са готови дори със законодателни предложения, за да улеснят депутатите в изпълнението на исканията.

"Вече повече от два месец настояваме за ръст на доходите, на МРЗ, искахме да има бюджет за догодина, очевидно няма да има, след като бе приет закона за удължаване вчера. Минималната заплата трябва да стане 850 лева – дали с този бюджет, дали с нов, няма абсолютно никакво значение за нас. Важното е хората да получат увеличение на заплатите. Днес носим конкретни законопроекти, които ще внесем и ще предложим на депутатите преди второ четене да внесат в деловодството. Мотиви има, аргументирали сме се и с европейската директива, и с националните особености и с високата инфлация", заяви Костов.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова излезе при протестиращите и обяви, че има доста голямо съвпадение между исканията на левицата и синдикатите – например въвеждането на необлагаемия минимум, увеличение на МРЗ, ръст на втората година на майчинството до размер на минималната заплата. Нинова изрази надежда, че поне за част от исканията депутатите ще намерят решения в полза на "работеща България".

Снимка: БГНЕС



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна

Столичната община с демонстрация по повод празника на българските спасители и Гражданска защита

На 18 юли, в 11 часа службите от Единна спасителна система ще покажат част от техниката и оборудването, с което работят, а гражданите ще могат да се запознаят с тяхната дейност, съобщиха от Столичната община. За най-малките ще се прожектират филми и беседи, свързани с превенцията и азбуката на оцеляване при бедствия. Събитието се..

публикувано на 17.07.24 в 15:22

Започна изграждането на нов обществен паркинг до XV ДКЦ в ж.к. "Дианабад"

Започна изграждането на новия обществен паркинг до XV ДКЦ в ж.к. "Дианабад", съобщи кметът на район "Изгрев" д-р Делян Георгиев. "Калното пространство на ул. ”Никола Габровски” до поликлиниката и комплекс “Ловен парк”, върху което гражданите, пациентите и лекарите десетилетия наред паркираха в дъжд, кал и прах, скоро ще се превърне в поредния..

публикувано на 17.07.24 в 13:33

КНСБ: 2615 лева са нужни за издръжката на семейство с дете

1453 лева е необходимият месечен доход за издръжка на един работещ, който живее сам, а за тричленно семейство от двама възрастни с едно дете сумата е 2615 лева. Това сочат най-новите данни на Института за социални и синдикални изследвания на КНСБ за второто тримесечие на годината.  За първи път от 2013-а година насам доходът за издръжка намалява в..

публикувано на 17.07.24 в 10:49

Православната църква почита света Марина

На 17 юли православната църква почита света Марина. На днешния ден празнуват Марина, Марин, Маринела и техните производни. Света Марина живяла през 3 век в древния град Антиохия, разположен в днешна Турция. Марина искала да приеме християнството чрез акта на Светото кръщение, но нямало свещеник, който да извърши тайнството. Тя е измъчвана и..

публикувано на 17.07.24 в 08:57

12% ръст на чуждите туристи в София от началото на годината

С 12% са се увеличили пристигналите туристи в София, съобщиха от Министерството на туризма. Регистрираните нощувки за първите шест месеца на годината са малко над 1,3 млн., което е с 10% увеличение спрямо същия период на миналата година, а туристите са близо 580 000, добавят от Столичната община. Най-много туристи пристигат в София от Италия,..

публикувано на 16.07.24 в 14:21

Служители от Агенцията за социално подпомагане на протест за по-високи заплати

Протест на служители от Агенцията за социално подпомагане бе организиран пред сградата на Министерството на труда и социалната политика. Основното искане е за увеличение на заплатите. Това е поредната протестна акция на социалните работници с искане за по-достойно заплащане. Те избраха обедната си почивка, за да излязат на едночасов митинг...

публикувано на 16.07.24 в 12:44
Агенцията за социално подпомагане

Служители от Агенцията за социално подпомагане излизат на протест

Работници и служители от Агенцията за социално подпомагане излизат на протестен митинг пред сградата на Министерството на труда и социалната политика в 12 часа. Организатор е Синдикатът на административните служители „Подкрепа“ за незабавно увеличение на заплатите. Председателят на Синдиката Кремена Атанасова припомни, че по време на последното..

публикувано на 16.07.24 в 08:00