Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Депутатите приеха на първо четене удължения бюджет за догодина

Служебният премиер Гълъб Донев в НС - 29 ноември 2022 г.
Снимка: БГНЕС

След повече от 4 часа обсъждания народните представители приеха на първо четене удължаването на бюджетите на Държавното обществено осигуряване, на Здравната каса и като цяло на Държавния бюджет. Това стана със 127 гласа "за", 2 "против" и 90 гласа "въздържал се".

Основният спор в пленарната зала беше дали е необходимо да се приема удължителен закон, или кабинетът трябва да внесе редовен бюджет. Втората теза се защитаваше от "Продължаваме промяната" и БСП, според които в противен случай ще има замразяване на доходите. От левицата дори призоваха между двете четения да се внесе "умерен проект от мерки, с които да се подкрепят доходите на хората", например чрез покачване на минималната работна заплата.

От ГЕРБ-СДС защитиха решението на кабинета за удължителния закон, защото според тях по този начин няма да се стигне до прекомерни харчове, а политиката по доходите ще бъде решена от ново редовно правителство, когато то бъде сформирано. Най-добрата социална мярка е опитът да се овладее инфлацията, смятат още от най-голямата политическа сила в парламента.

По-рано Бюджетната комисия на НС одобри промени, с които ще се облагат 33% от свръхпечалбите на компании от енергийния сектор. Обхватът на тези компании обаче все още не е съвсем ясен. Те трябва да правят вноски, с които да се подпомагат най-уязвимите заради високите цени на горивата. Все още не е ясна и схемата, по която ще се прави това подпомагане. Окончателно текстовете трябва да бъдат гласувани в пленарната зала.

Изказване на Корнелия Нинова по време на извънредното заседание на НС по първото гласуване на законопроекта за продължаване действието на бюджет 2022 - 29 ноември 2022 г./БГНЕС

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Започва обследване на щетите от градушката, най-много в Пловдив, Стара Загора и Сливен

Сформирани са експертни комисии с представители на Областните дирекции "Земеделие", които да обследват незабавно пораженията по насажденията от падналата вчера градушка, съобщават от Министерството на земеделието. По предварителни данни най-много пострадали земеделски площи има в областите Пловдив, Стара Загора и Сливен. Експертите напомнят на..

публикувано на 26.04.24 в 09:03

Плевен е домакин на 27-та Национална олимпиада по астрономия

Плевен е домакин на 27-та Национална олимпиада по астрономия. В престижната надпревара ще се включат 96 ученици, а победителите ще станат част от националния отбор за международни състезания. Най-добрите астрономи пристигат и ще бъдат до неделя в Плевен. "Тя е 27-ма по ред, с организатори Регионално управление на образованието - Плевен,..

публикувано на 26.04.24 в 08:33
Надежда Йорданова

Надежда Йорданова: ПП-ДБ не търси участие в управлението на всяка цена!

"Не сме в ситуация, при която два месеца да няма парламент. Това, че Народното събрание е във ваканция, не означава, че при определени ситуации не може да бъде свикано и да проведе заседание. Когато служебното правителство залитне в някаква посока, да има възможност да се реагира ". Този коментар направи в интервю за БНР Надежда Йорданова от..

публикувано на 26.04.24 в 08:26
Изложение на Чипровски килими

Започва фестивалът на Чипровския килим, представят обичая "Доткавалник"

Обичаят "Доткавалник" ще бъде представен за първи път на традиционния фестивал на Чипровския килим. Фестът стартира днес и ще продължи до неделя. Деветото издание на фестивала на Чипровския килим ще се проведе на площад "Чипровско въстание". Освен че ще има изобилие от изложени Чипровски килими на алеята към историческия хълм, за първи..

публикувано на 26.04.24 в 08:07

Илияна Йотова открива форума "Овластяване на новото поколение"

Първият по рода си глобален доклад на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) за социално-емоционалните умения на 15-годишните ученици ще бъде представен днес. Събитието ще бъде излъчено на живо в над 20 държави, членки на ОИСР, взели участие в проучването. То е осъществено в държави от четири континента, а фондацията..

публикувано на 26.04.24 в 08:07
д-р Христо Стоянов

Д-р Христо Стоянов: Необходими са поне 2-3 мандата, за да се успокои системата на здравеопазването

Системата на здравеопазването е една от най-консервативните. Неминуемо е всички бури и катаклизми в политиката да не се отразяват на тази консервативна система . Това заяви в интервю за БНР д-р Христо Стоянов, изпълнителен директор на Университетската болница "Лозенец". Устойчивите практики в системата не са за един мандат. За да има..

публикувано на 26.04.24 в 07:59
Министър-председателят на Израел Бенямин Нетаняху

Кабинетът на Нетаняху обмисля ограничено споразумение с "Хамас" за освобождаване на заложници

Кабинетът на израелския премиер Бенямин Нетаняху обмисля ограничено споразумение с "Хамас" за освобождаване на заложници, твърди израелска медия. Американската армия започна да помага за изграждането на временно пристанище край бреговете на ивицата Газа, през което да се доставят повече хуманитарни помощи. Междувременно йеменските бунтовници..

публикувано на 26.04.24 в 07:55