Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Covid-19 може да е жив дни наред върху опаковки и храни

Снимка: БГНЕС

Британски експерти от Агенцията за хранителни стандарти потвърдиха, че вирусът на Covid-19 може да оцелява върху някои готови за консумация хранителни стоки в продължение на дни.

Учените побързаха да успокоят населението, че въпреки тревожната новина рисковете от заразяване на консуматорите остават доста малки. Тестовете са били проведени в лаборатории и са установили, че вирусът на Covid-19 се задържа доста продължително върху опаковки и върху самите хранителни продукти, така че човек лесно може след докосването им да пренесе вируса в устата си, ако не си измие ръцете.

В доклада на Агенцията се посочва:

„Трябва да се отбележи, че храните и опаковките, разглеждани като част от това проучване, са изкуствено заразени с вируса на Covid-19 и следователно не са точно отражение на нивата на заразяване, открити при търговците на дребно“.

Учените от университета в Саутхемптън са установили, че макар и при повечето хранителни продукти вирусът да се задържа сравнително кратко или около 24 часа, то има и такива при които остава цяла седмица. Те смятат, че това откритие е доста важно, защото повечето хора не си дават сметка, че могат да се заразят по такъв невинен начин. Специалистите допълват, че няма място за паника или някакви извънредни мерки, а е напълно достатъчно хората просто да мият ръцете си преди да започнат да приготвят храна за консумация.

БНР подкасти:

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Възстановяват проекта за създаване на българска колекция за музея Помпиду в Париж

Проектът за създаване и даряване на колекция от съвременно българско изкуство на музея за модерно изкуство Център Помпиду в Париж , се подновява. Той беше прекъснат през последните две години, заради пандемията от Covid-19. Новият директор на Центъра Помпиду - Касвие Ре , ще пристигне в София на 15 февруари . Той ще изнесе лекция в..

публикувано на 08.02.23 в 18:11

Какви са дигиталните перспективи пред Българските фестивали?

Има много и най-различни фестивали – театрални, филмови, кулинарни… За ролята на фестивалите като част от културния, обществения, социалния и икономическия облик на страната и дигиталните перспективи пред тях, разговор с председателя на Българската фестивална асоциация Васил Димитров, гост в предавнето „Ритъмът на столицата“. „Има и..

публикувано на 08.02.23 в 18:10

Годежните пръстени поскъпнаха с 20% за година

Годежните пръстени са поскъпнали с 20% за година . Заради инфлацията все повече българи инвестират в злато и скъпоценни камъни . С настъпването на празника Св. Валентин, търсенето на бижута се засилва, каза пред Радио София Тихомир Янков - управител на една от лицензираните компании за добив на скъпоценни камъни, която оперира от..

публикувано на 08.02.23 в 16:33

Фондация "Асоциация "Анимус" набира доброволци

Гореща телефонна линия за пострадали от насилие се поддържа от фондация "Асоциация Анимус". Тя касае домашно, сексуално насилие и трафик на хора. Телефонната линия съществува вече 25 години именно чрез доброволните начала на хора, които имат желание да съдействат, да отделят от времето си, дори без да имат професионалната подготовка за..

публикувано на 08.02.23 в 15:37

Книги за българите в Украйна

В последните дни на януари стартира инициатива на издателя Манол Пейков за даряване на книги за българите в град Болград в Украйна. Срокът за събиране на даренията изтича утре, 9 февруари 2023 година. Писателят и основател на Сдружение "Градски читални" Александър Шпатов разказа подробности пред Радио София. "За цялата минала година сме..

публикувано на 08.02.23 в 15:19

Д-р Николай Шарков: НЗСИ не обслужва лекарите по дентална медицина

Пред денталните лекари в страната стои сериозен проблем и това е Националната здравноинформационна система (НЗСИ) . Това каза пред Радио София председателят на Българския зъболекарски съюз д-р Николай Шарков . „С Министерството на здравеопазването, ние на практика, някакви огромни проблеми нямаме. Проблемите произтичат от факта, че..

публикувано на 08.02.23 в 15:08

Новата монография на Росен Тахов приобщава легендата към историческата истина

Новата монография "Истини и легенди в българската история" от литературния историк, публицист и преводач Росен Тахов излезе с логото на изд."Изток-Запад". Той разказа подробности пред Радио София. По думите му мотивът е бил да приобщи легендата към историческата истина. "Самият аз съм историк и ми е направило впечатление, че историците се..

публикувано на 08.02.23 в 14:48