Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Професиите на бъдещето

Защо границата между реалността и виртуалната реалност се размива и до какви промени в ежедневието ни ще доведе това? Българският разработчик на решение за смесена реалност QuarkXR е напът да набере над 1,7 млн. лева от български, румънски и други европейски инвеститори, като първа стъпка от общ рунд 2,9 млн. лева – интервю с Красимир Николов, управител на QuarkXR:

"В момента има различни устройства за виртуална, смесена и добавена реалност. В последната виждаме реалността с добавяне на елементи. В бъдеще технологията ще доведе до събирането им в едно, може би след 5-7 години. Има и в момента добри приложения - като използваме очила с виртуална и камери за реална среда.

Ние сме хоризонтална платформа и искаме да обхванем и трите приложения. В смесена среда има приложения за дизайн, архитектура и строителство, във виртуалната - обучения на пилоти и кадри. За компаниите става въпрос за съкращаване на времето за достигане на новите им продукти до пазара. Това е и по-добър начин хората да се учат на нови професии. Позволяваме на бизнес-приложения да се използват на очила за виртуална реалност. Преди те са били във възможностите само на мощен компютър.

Скъпите технологии стават по-достъпни. Новите технологии идват първо в облака. В България имаме интересни приложения дори в областта на човешките ресурси. Дигитализацията винаги е на дневен план, трябва да използваме най-модерните технологии.

Образованието е един от най-силните сектори на добавената реалност. Всяко нещо, което децата трябва да учат и да е свързано с мускулна памет, е по-добро с виртуална реалност. Да не говорим за телепортирането в друго време в часовете по история например. Историческите забележителности могат да имат дигитален двойник, с който да придобием потапящо преживяване.

Работим с корпоративни клиенти, фокусираме се върху индустриални такива като Bosch, концентрираме се върху производство и дистанционна работа на екипи. Имаме различни сфери на потенциално развитие, най-вече за облачна инфраструктура, бизнес развитие, продажби, маркетинг."По публикацията работи: Людмил Фотев
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Евелина Вълчанова изгражда структурната си живопис с релефни и златисти акценти

Всичко, което ни заобикаля, е дало сюжет за творби в самостоятелната изложба на Евелина Вълчанова с наименование "Структурна живопис" . Всъщност то подсказва общото в платната, събрани през последната година – техниката. „Може би не е точно живопис , защото има релефни натрупвания, които доближават работите до декоративното изкуство...

публикувано на 07.02.23 в 12:06
Приобщаващото образование е осъзната цел, но не всички училища се включват

Ресурсни учители обменят опит с колеги от чужбина на конференция в София

На 7 февруари 2023 г. в София ще се проведе европейска конференция на тема “Ресурсните учители и специалните образователни потребности в приобщаващото образование” .  Форумът се организира съвместно от Регионалния център за подкрепа на процеса на приобщаващото образование - София-град и Националната асоциация на ресурсните учители...

публикувано на 07.02.23 в 11:23

Гьоте институт отбелязва 125 години от рождението на Бертолд Брехт

На 8 февруари, от 18.00 часа, Гьоте институт ще отбележи 125 години от рождението на Бертолд Брехт . Творбите на германския драматург, поет, писател, философ и основател на т.нар. "епичен театър", са актуални и до днес. По повод 125-годишнината на един от най-емблематичните общественици и творци от съвременната история на Германия,..

публикувано на 07.02.23 в 11:07

Презастрояването и липсата на паркоместа - сред основните проблеми в район “Студентски“

Калин Лиловски e един от активните жители на Студентски град. Проблемите в район „Студентски“ са свързани със строителството в квартала, обясни пред Радио София той. „Няма начин това строителство да не е свързано със замърсяване на улиците, с повишен шум . Има и други проблеми – самото градоустройство и начинът, по който се развива..

публикувано на 07.02.23 в 09:23

Облачността намалява, но остава студено

Днес облачността над повече места в Западна и Централна България ще намалява, временно и до предимно слънчево. В източните райони ще остане предимно облачно, но почти без валежи, съобщиха от НИМХ. Вятърът ще е до умерен, от север-северозапад, в Източна България - временно силен от север. Максималните температури, в по-голямата част от страната, ще..

публикувано на 07.02.23 в 07:35

80% от асансьорите се движат "на магия" и са потенциални убийци

„От 15 години – откакто съществува Българската асансьорна асоциация (БАА), пледираме да се обърне сериозно внимание на състоянието и безопасността на асансьорите в цялата страна. Предложения отправяме към всички институции, които имат отношение по този въпрос – Министерството на икономиката, МРРБ, Държавната агенция за технически надзор и..

публикувано на 06.02.23 в 19:54

Петима артисти изобразяват жената с висшите и низшите ѝ страсти

Двама скулптори и трима български художници представят разнообразни творби, посветени на жената в месец, който обхваща и Свети Валентин, и Осми март. Вернисажът е на 7 февруари от 18 ч. в Музей-галерия „Анел“, когато и където почитателите на съвременното изкуство ще могат да видят творби на Валентин Старчев, Вихрони Попнеделев, Ивайло..

публикувано на 06.02.23 в 18:24