Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

В съвременното изкуство няма деление

5
Проект "Небесната врата" - керамика за зрящи и незрящи
Снимка: Иван Кънчев

Иван Кънчев е удостоен с Международната награда „Донатело“ (Флоренция, Италия). Тя е една от най-престижните награди за изкуство във Флоренция, присъждана на творци, откроили се със своите артистични и стилистични търсения – символ на значима артистична дейност. Международната награда „Донатело“ ще бъде връчена на 21 януари 2023 г. във Флоренция в двореца Боргезе в присъствието на колекционери, журналисти, политици и любители на изкуството.

За пореден път Иван Кънчев е удостоен с Международната награда Gold List (Най-добрите съвременни художници на днешния ден) на списание Art Market Magazine. Global Media Company. Наградата е за високи постижения, за уникален артистичен стил и технологични постижения в света на съвременното изкуство. Слушаме го в разговор с Лили Големинова:
"Това е кураторска награда, явно хората са ме наблюдавали. Тя е за творчество. Ще вляза в престижно издание за съвременни майстори. Тази година ми дадоха Голямата награда на СБХ в Кюстендил. От 15 години живея там. Беше ми дадена за керамика, което е рядкост. Завърших "Керамика" в Художествената гимназия в Троян. В Художествената академия първо кандидатствах "Графика".
Моите неща не може да се определят скулптура ли са, керамика ли. Имам покана от музей на керамиката в Испания. Оценката е тясно специализирана в света на керамиката. Международната награда Gold List ми е за съвременно изкуство - имам и живопис, и скулптура. В съвременното изкуство няма граници, няма деление.
Изведнъж някакси се отпушиха нещата. Явно влизам в международен контекст. В Ню Йорк получих награда за правата на човека.  От 95-6 започнах да развивам моя идея - керамика за зрящи и незрящи. Тогава идеята ми беше в тъмнината. Ходих в училища за незрящи и правих изследвания за осезание. Бях учител и с психология, и с рисуване. Развих платформа - формоизграждане, детайли, аранжиране. Това е възприемане на света и за незрящи, и за зрящи.
Държа на чистите неща - участваш с това, което си. Винаги има възможности, но се изисква много работа и постоянство. Има много публикации за мен в художествени списания в топ 10. Няма връзки, няма контакти - явно нещо съм пипнал. На 12 януари ще открия изложба в Министерството на културата за 50-та ми годишнина. В нея ще има включени и стари мои неща. Не описвам нещата си, просто ги вижте.
Имаше проекти, които стъпваха на книгите ми с изследвания, подготвям сборна книга, там се разглежда психологията на незрящите. Радвам се, че все още е актуално, това са над 20 години, говори добре за самите неща, заявка е, че и по-нататък ще живеят."По публикацията работи: Людмил Фотев
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
чл.-кор.Васил Николов с откритието

Неолитно селище, разделено от булевард

Слатинското неолитно селище - едно от най-големите на Средните Балкани, представено ни от проф.Васил Николов, член-кореспондент на БАН и неговите сътрудници от НАИМ. По средата му минава бул."Шипченски проход": "Животът на селището започва преди 8 хиляди години и продължава 500 години. Всяка къща има пещ, зърнохранилище, всичко без отглежданите..

публикувано на 28.01.23 в 16:00
С Емилия Тончева

Да мислим една крачка напред

В рубриката "Младите легенди" говорим с Емилия Тончева за премиерата на 30 януари на  танцовия пърформънс Shift : "Образованието ми започна от НАТФИЗ, но се възползвах от стипендия в Central Academy of Drama в Пекин. С танци започнах да се занимавам като дете, от латиноамерикански, през хипхоп, съвременен танц и балет. Животът си знае своето и като..

публикувано на 28.01.23 в 15:00
Антон Югов (вдясно)

Адресите на любовта - Антон Югов

Живков свали Антон Югов от поста премиер с голи снимки Любовните похождения на комунистическия лидер Антон Югов  са официалният повод да бъде свален от партийните и държавните си постове на драматично заседание на 3 ноември 1962 г. В малка зала на партийния дом Живков събира членовете и кандидат-членовете на Политбюро, както и секретарите..

публикувано на 28.01.23 в 14:00
С Лия Йовева

Ти играеш, доброто печели

Мобилното студио е от Благотворителния #гудгейм стрийм :  онлайн денонощно събитие, което ще продължи 126 часа без спиране и ще се излъчва в Twitch канала . В него ще се включат над 40 участници и различни теми, като започнем от йога за гeймъри, минем през уроци по програмиране с MindHub и DevHunOne, продължим със създаване на арт за игри с..

публикувано на 28.01.23 в 12:00
Ивайло Симеонов и Божидар Лалов

Малките журналисти Божидар Лалов и Ивайло Симеонов коментират важните събития от месеца

По традиция в последния петък на всеки месец малките коментатори от клуб "Млад журналист" Божидар Лалов и Ивайло Симеонов разказаха за политическите събития в страната.  Неизпълнените мандати, изборите на 2 април и закриването на настоящия парламент са само част от темите, които малките журналисти припомнят. Какво още от политическия..

публикувано на 27.01.23 в 19:55

10 жени мигранти в България се обучиха чрез европейски проект

10 жени мигранти в България успяха да завършат курс, начално ниво по IT умения и курс по Креативен дизайн . Това става възможно по европейски проект RIDE, който Българската търговско-промишлена палата приключи, каза пред Радио София Габриела Димитрова - директор „Международно сътрудничество и международни организации“ в БТПП. Проектът..

публикувано на 27.01.23 в 18:24

Учителите настояват за повишение на заплатите, Синдикат "Образование“ е в стачна готовност

КТ „Подкрепа” поиска увеличение на учителските заплати , заради инфлацията в страната. Ниво 125% над средната брутна работна заплата за страната, с растеж през последните 6 години, достигнаха учителските заплати, но поради високата инфлация заплатите на учителите в момента са намалели на 115% над средното трудово възнаграждение...

публикувано на 27.01.23 в 16:52