Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

На 10 декември от 19:00 часа в НДК:

Предстои премиера на книгата "Духът на стария град" от Виктор Топалов

30 разказа за видни личности, допринесли за развитието на града

Снимка: Фейсбук/Бохемска София

Историята на София вдъхновява. Тя има какво да разкаже на всеки. И хората, които я познават и ценят я вплитат в разкази за да я споделят в цялост, да я съхранят за поколенията. Срещаме ви в радиоефира с един от хората, които събират с любов всяко късче от миналото на града, за да го пресъздадат в образ и дух в наши дни. Виктор Топалов е човек заел се точно с тази мисия. Той е създател на страницата "Бохемска София", автор е на книгата "София – истории от жълтите павета", както и на съвсем новата книга "София – духът на Стария град".
В предаването "Добър вечер, София" разказва за своето вдъхновение да открива, разказва и пресъздава историите на София, най-напред на чужденци и гости:  “…реших, че искам да разхождам хора и да им разказвам за живота в стара София, но чужденци. Исках да правя турове на английски…"

С вълнение той разказа за началото на тези обиколки, за създаването на страницата "Бохемска София" и впоследствие прерастването ѝ, не просто в страница, а в общност. И така идеята му се превръща в реалност. Успешна е и работата му по книгата.

"Когато започнах да работя по книгата, която скоро ще бъде по книжарниците имах подкрепата на експерти, колекционери, уредници на музеи, писатели, журналисти, които откликваха на всяка моя молба, която ми показа, че тема като "Стара София" и паметта на нашия град може да обедини толкова много хора", сподели Топалов.

По думите му София става красива и модерна, защото всеки допринася с това, в което е добър. Разрастването и процъфтяването на града се е случвало не само с усилията на софиянци:
 "В различни етапи от нашата история тук са идвали хора от целия свят, за да могат да дадат най-доброто от себе си и да останат завинаги в историята на нашия град".

Именно заради това, книгата "Истории на стария град", съдържа 30 разказа, които са посветени на определени личности. Сред тях са личности на културата, преподаватели, журналисти, писатели, поети, скулптори и музиканти, сред които и един от първите български бардове - Стоян Миленков, поясни Виктор Топалов.
Премиерното представяне на книгата “Бохемска София:Духът на стария град” ще бъде на 10 декември 2022 г., (събота) от 19:00 часа в НДК.
Чуйте целия разговор на Боят Бочев с Виктор Топалов, в звуковия файл.
По публикацията работи: Спаска Давранова

БНР подкасти:

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна, архив.

Времето ще остане студено

Атмосферното налягане ще се понижава и ще остане по-ниско от средното за месеца. През нощта облачността ще е по-често значителна и на отделни места в Североизточна България ще има снеговалежи. Утре облачността ще бъде разкъсана, но още вечерта от запад отново ще се увеличи. Вятърът ще е слаб, от запад-северозапад. Минималните температури ще са..

публикувано на 30.01.23 в 07:10

Студенти от МГУ: ученето тук дава самочувствие

Ето и студенти от МГУ, които споделят как усещат предстоящата му 70-а годишнина: Явор Иванов, 3 курс:  "Бях декан за един ден, беше доста горещ стола. Усеща се силата на деканската позиция. Трудно е, ако не се полагат усилия. Но винаги лекторите са ми оказвали помощ. Трудността идва от нежеланието да се учи. Още от малък исках да уча..

публикувано на 29.01.23 в 11:18
Проф. Ивайло Копрев, Ректор на МГУ

Позитивният инат на един ректор

70-години МГУ в разговор с неговия ректор проф.Ивайло Копрев: "Имаме чуждестранни студенти от над 15 държави. Преди промените, университетът е готвил кадри за Латинска Америка, Африка. Сега продължаваме в тази насока. Ние обучаваме саудитски кадри в минно инженерство. На практика има само още 3 такива университети в Европа. Обединихме се, за да можем..

публикувано на 29.01.23 в 10:14
Планински кристал

Човек се храни с това, което е над земята, но забогатява с това, което е под земята

Минно-геоложкият университет става на 70 ! Подвижното ни студио е в техния музей на уникалните кристали . Първите ни гости са доц. д-р Борис Вълчев - декан на Геолого-проучвателния факултет и проф. Вили Лилков : "Освен този музей, имаме още два - по минералогия и петрография  и по геология и палеонтология . Всички любители на кристалите,..

публикувано на 29.01.23 в 09:54
чл.-кор.Васил Николов с откритието

Неолитно селище, разделено от булевард

Слатинското неолитно селище - едно от най-големите на Средните Балкани, представено ни от проф.Васил Николов, член-кореспондент на БАН и неговите сътрудници от НАИМ. По средата му минава бул."Шипченски проход": "Животът на селището започва преди 8 хиляди години и продължава 500 години. Всяка къща има пещ, зърнохранилище, всичко без отглежданите..

публикувано на 28.01.23 в 16:00
С Емилия Тончева

Да мислим една крачка напред

В рубриката "Младите легенди" говорим с Емилия Тончева за премиерата на 30 януари на  танцовия пърформънс Shift : "Образованието ми започна от НАТФИЗ, но се възползвах от стипендия в Central Academy of Drama в Пекин. С танци започнах да се занимавам като дете, от латиноамерикански, през хипхоп, съвременен танц и балет. Животът си знае своето и като..

публикувано на 28.01.23 в 15:00
Антон Югов (вдясно)

Адресите на любовта - Антон Югов

Живков свали Антон Югов от поста премиер с голи снимки Любовните похождения на комунистическия лидер Антон Югов  са официалният повод да бъде свален от партийните и държавните си постове на драматично заседание на 3 ноември 1962 г. В малка зала на партийния дом Живков събира членовете и кандидат-членовете на Политбюро, както и секретарите..

публикувано на 28.01.23 в 14:00