Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стивън Петров - бизнес консултант и инвеститор:

Всичко е възможно тук и сега

Как да се реализираш успешно в България - неговият разказ в "Добър вечер, София"

Предприемачът и инвеститор Стивън Петров(вдясно) с водещия Кристиян Илиев
Снимка: Радио София

Стивън Петров е изключително успешен млад строителен предприемач, бизнес консултант и инвеститор. Зад гърба си той има вече над 9 милиона продажби, освен това сам е построил сграда и жъне успехи в този бранш вече много години, въпреки широко разпространеното схващане, че в него е много трудно да успееш, без да имаш солиден гръб и да си корумпиран. Той гостува в предаването "Добър вечер, София", за да сподели с нас своята история. 

"С надеждата да вдъхна увереност на младите хора в нашата страна, защото всичко е възможно днес и сега, когато човек вярва, труди се, работи ежедневно, полага усилия, макар и разбира се, да трябва да се бори с ежедневните трудности, пред които животът го изправя", казва той.
Стивън Петров е бил професионален спортист, който е отдаден 16 години на футбола. На 18-годишна възраст заминава за Щатите, след като получава предложение за спортна стипендия, която включва и академичен компонент, заради добрия му успех. "Дори и да си спортист, винаги можеш да залагаш и на учението, защото спортът е до време, а човек е хубаво всякога да има на какво да се опре, когато спортът остане на заден план. Заминах сам, без да зная къде отивам, просто знаех името на университета", твърди Петров. Споделя, че първата година там за него е била изключително трудна.

"Преживях културен шок, нямаше с кого да споделиш нещо от сорта на това да се възмутиш как ходят, как се обличат, неща на които хората не обръщат много внимание, докато не се сблъскат с тях face to face. От 13-годишен имах доста тежки контузии, три операции на коленете. Отивайки в Америка, мислех,че съм ги оставил зад гърба си, но и там те продължиха да бъдат фактор в моето ежедневие". 
Стивън се прехвърля в университета в Денвър, Колорадо, където завършва следващите 3 години от своето образование. Завършва спортната си кариера, завършва и специалност "Финанси и международен бизнес". Бидеейки втори по успех в целия випуск, става и финансист на годината.

"Споделям тези неща не за да се правя на много важен, но съм горд от нешата които съм постигнал. Знам какво ми е коствало и какви трудности трябваше да преживея, знам, че и всеки един от нас се бори със своите трудности ежедневно и със сигурност има хора, които са преживяли много повече от мен“, казва младият предприемач.

"Бях решил да се прибера в България поне за едно лято, защото тези 4 години много ме изтощиха и много взеха от мен, емоционално, физически и психически. Исках да се прибера, да видя приятели, семейство, малко да "презаредя батериите" и давидя дали тук, в България мога да намеря възможност да постигна целите си", разкрива той.

В България му се предоставя възможност да се присъедини към голяма фармацевтична компания, като финансов анализатор.
"Бях доста ентусиазиран като млад-зелен професионалист. Мислех, че тръгвайки по корпоративния път ще мога да стигна до високите цели, които си поставям".

Като човек на динамиката, отхвърля монотонността в ежедневието. Специализира тясно в областта на финансите и финансовите пазари.
Започва да следи отблизо фондовата борса и всякакъв вид активи. Концентрира се върху това да направи нещо сам. "Исках аз да бъда този, от когото зависи всичко. Когато работиш при някой друг и отговорността не е изцяло твоя, можеш винаги да отклониш топката и да кажеш – аз не го направих, защото и друг не го е направил, но когато всичко зависи от теб, тази отговорност я поемаш само и единствено ти", допълва той.

Как се стига до решението му да построи сграда с подкрепата на своето семейство, чуйте докрай разказа на Стивън Петров, в разговора на Кристиян Илиев в звуковия файл.
По публикацията работи: Спаска Давранова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Форум", 23.04.24: Настроения и очаквания преди изборите

Гости тази седмица в предаването "Форум" бяха Тодор Терзиев и Арман Бабикян. Темите, на които те се спряха в днешния 23 април са: Политическите акценти от деня Настроения и очаквания преди изборите Ден преди изтичането на срока за подаване на документи за участие в европейските и националните избори от страна на политическите сили,..

публикувано на 23.04.24 в 19:11

"Училище за ваксини" се проведе за 16-и път

Вчера (22.04.24) се проведе събитието "Училище за ваксини". На него имунолози, вирусолози и епидемиолози обсъдиха темите за онкогенни вируси, имунизации и профилактика, съобщиха организаторите -  фондация "Астра Форум". Инициативата се организира за 16-ти път и е по повод ежегодно отбелязваната през април Световна и европейска седмица на..

публикувано на 23.04.24 в 18:46
Деси и Крис с Никола Бобоков( в средата)

Благотворителна кампания и изложба в подкрепа на украински младежи

Никола Бобоков е изключително осъзнат млад човек, инициатор на кампанията "Помогни на младежи от Украйна". Инициативата е в подкрепа на млади украинци, които искат да учат и да се развиват в България в най-различни области. Тя ще стартира на 24 април 2024 г. и ще продължи в рамките на 30 дни, до 24 май. Кампанията ще се открие в Националната..

публикувано на 23.04.24 в 17:20

Експертно проучване определи десетте риска за страната ни

Националното експертно проучване, озаглавено "Десет години, десет риска пред България", посочи десетте основни риска стоящи пред страната ни. Негови автори са д-р Валентин Съйков, председател на "Гражданска инициатива България 2050", и проф. д.н. Борислав Борисов, председател на Камарата на преподавателите във висшето образование. Проучването е..

публикувано на 23.04.24 в 17:16

Предлагат да падне тайната на възнаграждението

Предложена е директива, според която тайната на заплатата трябва да отпадне, а фирмите да са длъжни да публикуват на интернет страниците си стартовите възнаграждения на своите служители. Страната ни има срок до 7 юни 2026 година да въведе директивата на Европейския парламент и Европейския съвет от 10 май 2023 г., за укрепване на прилагането на..

публикувано на 23.04.24 в 16:00

Програма от спектакли и концерти за 50 години Дом на културата "Средец"

ОКИ Дом на културата "Средец" отбелязва своите 50 години с редица  културни събития. Малко история През месец март 1974 г. влиза в експлоатация новопостроената от СГНС и ГДИС триетажна сграда на Централен младежки дом, находяща се в квартал „Лиляна Димитрова“, улица „Димитър Полянов“ 2а, разположена на площ от около 2000 кв.м. Със Заповед..

публикувано на 23.04.24 в 15:23

Специална общинска структура да се грижи за минералните води на София

На заседанието на Столичния общински съвет (СОС) на 25 април ще бъде обсъден и гласувано предложение да се създаде специализирана общинска структура за управление, стопанисване и ползване на находищата на минерални води на територията на Столичната община, в т.ч. проучвателни, експлоатационни, урбанистични, инвестиционни, концесионни, правни и др...

публикувано на 23.04.24 в 15:18