Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Проф. Теодора Георгиева от Фондация "Приложни изследвания и комуникации"

Защо България изостава в иновациите

Данни и факти от представения доклад по иновациите

Снимка: Радио София

Ден след връчването на наградите за Иновативно предприятие на годината и представения доклад за иновациите в България, в предаването "Радиокафе" гостува проф. Теодора Георгиева от фондация "Приложни системи и комуникации",която от дълго време следи и обобщава иновативните процеси в България.

Любопитен факт е, че докладът за иновациите в България излиза за 18-та поредна година, а самата фондация е на тази вълна вече 28 години, отбеляза проф. Георгиева.
Спрямо общия процент иновации в Европа, в нашата страна няма достатъчно държавно финансиране и инвестиции в тази сфера.

"Тема, която е маргинална и която не е част от нашия дневен ред и живот, и това оказва влияние върху резултатите и сравнителното място на България сред останалите европейски страни", смята проф.Георгиева. 

Тя се позова на резултатите от Европейското иновационно табло, които показват, че страната ни продължава да изостава. По думите й от всичките 20 индикатора по които се изчислява сравнителната позиция на всяка една държава, по всеки един от тези индикатори България е под, или много под средните европейски равнища.

Проф. Георгиева наблегна на един оптимистичен факт –  основните индикатори касаещи човешки и финансови ресурси, които се подготвят в страната и за които държавата отделя публично финансиране, показват степен на взаимодействие в Националната иновационна система, където показателите за представяне на бизнеса за поредна година са много по-добре.

"Бизнесът е този, който демонстрира напредък за сметка на държавата в лицето на институциите, които съвсем са абдикирали от темата за иновациите”, твърди тя.

По споменатите от нея индикатори, България е след Северна Македония, Черна гора и Сърбия, които дори нямат такъв голям достъп до европейско финансиране, допълни проф Теодора Георгиева.
Тя обясни, че въпреки, че страната ни има увеличение на средствата, които отделя за иновации, на практика в сравнителен план и в сравнение с ръста на брутния вътрешен продукт, който е свързан с мощностите на страната да генерира иновационен потенциал, България изостава.

Лидер по иновации отново е Швайцария, която е страна извън Европейския съюз, а в самия него, лидерите са скандинавските държави. Това сочат данните на изнесения доклад, в който тази година акцент са дигиталните и "зелените" иновации, отбеляза проф. Георгиева.
Чуйте още интересни факти и недотам светли щрихи по темата от разговора на Лили Големинова в звуковия файл. 

По публикацията работи: Спаска Давранова

БНР подкасти:

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Студенти от МГУ: ученето тук дава самочувствие

Ето и студенти от МГУ, които споделят как усещат предстоящата му 70-а годишнина: Явор Иванов, 3 курс:  "Бях декан за един ден, беше доста горещ стола. Усеща се силата на деканската позиция. Трудно е, ако не се полагат усилия. Но винаги лекторите са ми оказвали помощ. Трудността идва от нежеланието да се учи. Още от малък исках да уча..

публикувано на 29.01.23 в 11:18
Проф. Ивайло Копрев, Ректор на МГУ

Позитивният инат на един ректор

70-години МГУ в разговор с неговия ректор проф.Ивайло Копрев: "Имаме чуждестранни студенти от над 15 държави. Преди промените, университетът е готвил кадри за Латинска Америка, Африка. Сега продължаваме в тази насока. Ние обучаваме саудитски кадри в минно инженерство. На практика има само още 3 такива университети в Европа. Обединихме се, за да можем..

публикувано на 29.01.23 в 10:14
Планински кристал

Човек се храни с това, което е над земята, но забогатява с това, което е под земята

Минно-геоложкият университет става на 70 ! Подвижното ни студио е в техния музей на уникалните кристали . Първите ни гости са доц. д-р Борис Вълчев - декан на Геолого-проучвателния факултет и проф. Вили Лилков : "Освен този музей, имаме още два - по минералогия и петрография  и по геология и палеонтология . Всички любители на кристалите,..

публикувано на 29.01.23 в 09:54
чл.-кор.Васил Николов с откритието

Неолитно селище, разделено от булевард

Слатинското неолитно селище - едно от най-големите на Средните Балкани, представено ни от проф.Васил Николов, член-кореспондент на БАН и неговите сътрудници от НАИМ. По средата му минава бул."Шипченски проход": "Животът на селището започва преди 8 хиляди години и продължава 500 години. Всяка къща има пещ, зърнохранилище, всичко без отглежданите..

публикувано на 28.01.23 в 16:00
С Емилия Тончева

Да мислим една крачка напред

В рубриката "Младите легенди" говорим с Емилия Тончева за премиерата на 30 януари на  танцовия пърформънс Shift : "Образованието ми започна от НАТФИЗ, но се възползвах от стипендия в Central Academy of Drama в Пекин. С танци започнах да се занимавам като дете, от латиноамерикански, през хипхоп, съвременен танц и балет. Животът си знае своето и като..

публикувано на 28.01.23 в 15:00
Антон Югов (вдясно)

Адресите на любовта - Антон Югов

Живков свали Антон Югов от поста премиер с голи снимки Любовните похождения на комунистическия лидер Антон Югов  са официалният повод да бъде свален от партийните и държавните си постове на драматично заседание на 3 ноември 1962 г. В малка зала на партийния дом Живков събира членовете и кандидат-членовете на Политбюро, както и секретарите..

публикувано на 28.01.23 в 14:00
С Лия Йовева

Ти играеш, доброто печели

Мобилното студио е от Благотворителния #гудгейм стрийм :  онлайн денонощно събитие, което ще продължи 126 часа без спиране и ще се излъчва в Twitch канала . В него ще се включат над 40 участници и различни теми, като започнем от йога за гeймъри, минем през уроци по програмиране с MindHub и DevHunOne, продължим със създаване на арт за игри с..

публикувано на 28.01.23 в 12:00