Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Човек трябва отрано да рафинира вкуса си

Живко Джамяров e създател на бранд с вегански суперхрани с български и балкански съставки. Gоворим за суперхраните като цяло и даваме идеи как да бъдат включени в менюто по време на пости:

"Понятието функционална храна включва храите с важна роля за някои от функциите на организма. Храни, естествено богати на нутриенти или допълнително обогатени с такива. Натурални са тези с ферментация и покълване, тогава се увеличават микронутриентите. На 36-ия час концентрацията им е най-висока и запазени на ниска температура са много по-полезни. Техниките на ферментация са познати от хилядолетия, те са част от хранителната култура. Те са изключително важни за чревната флора. 

Всичко тръгна през личен здравословен проблем. Това ми отвори очите как съм се хранил. Бях млад и се храних стандартно, дадох си сметка колко е важно да се мисли за превенцията. Обръщам внимание на залитащите по алтернативните подходи - нито една крайност не е добра. Човек не трябва да изключва нищо, трябва да има холистичен подход.

Първо изключих рафинираните съставки - захар, олио, бяло брашно, залагах на по-качествени храни. Видях и други страни със страданието на животните и напълно изключих животинските храни. Вече имаме алтернатива на продуктите, свързани със страдание. 

Трябва да се знае за антринутриентите (инхибиторите) в зърната - трябва да се накисват ядките и да се изхвърли водата. Ферментация, където е възможно, тези, които могат да се ядат сурови - най-добре. Не трябва да има свръхпреработка на храните. Човек трябва да знае какво плаща със здравето си. Да се храниш качествено, дори и с по-малко.

Тофуто приема всякакви подправки, темпе - също. Човек трябва отрано да рафинира вкуса си. След инсулта си в 2013 се посветих на правенето на полезни храни. Стигнах до идеята за храни, създадени чрез покълване и ферментация. Първите са дело на разработките на учен-микробиолог. Имам концепция за визията им. Срокът им на годност е 2 години, изсушени са във вакуум на 40 градуса, смилат се на каменна мелница с бавна скорост. Реших да ги обогатя с деактивирана хранителна мая, диви растения. Храната е на прах и така да се каже, ъпгрейдва другата или напитките. 

Залагаме на традиционни плодове - шипка, нар, малина. В момент на пости е добре да се използва кисело зеле и темпе в нещо като капама. Трябва да се комбинира с достатъчно сън, превенция на стрес и физически усилия."

По публикацията работи: Людмил Фотев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Боряна Маринкова

Разнообразието на лекарства у нас се отразява добре на икономиката, пациентите и на европейския ни имидж

Над 2200 сигнала са постъпили на мобилното приложение "Намери своето лекарство" , което Българската асоциация на търговците на едро и дребно с лекарства (БАТЕДЛ) и Българската асоциация за развитие на паралелната търговия (БАРПТЛ) представиха за първи път през март 2024. Това сочат данните от регистъра на двете организации след 11 месеца..

публикувано на 10.03.25 в 16:50

13-и Международен фото фестивал-биенале"Фодар" отбелязва 25 години

13-ият Международен фото фестивал-биенале "Фодар" , утвърдил се като  престижен форум на съвременната фотография – отбелязва 25 години от първото си издание през 1999 с конкурс, изложба и теоретичен семинар. Тази година той се провежда под мотото "Фотографската реалност". С всяко поредно издание “Фодар“ продължава да..

публикувано на 10.03.25 в 16:13

Палатков лагер разпъват протестиращи пред здравното министерство

Работещи в здравеопазването излизат на протестен палатков лагер пред Министерството на здравеопазването тази сряда - 12 март, съобщиха от Национален синдикат "Защита" . Медиците настояват за увеличение на трудовите възнаграждения с 20% на заетите в сферата на здравеопазването и повече пари за храна - за работна смяна сумата да стане 10..

публикувано на 10.03.25 в 15:44

Най-новите творби на Камен Старчев в изложбата "Влошаване на времето"

Най-новите творби на художника Камен Старчев са изложени в Софийския арсенал – Музей за съвременно изкуство до 13 април. Изложбата "Влошаване на времето“ е с произведения в характерния маниер на работа на Камен Старчев от последните години - голямоформатни композиции от графични геометрични елементи, които изграждат моментни състояния на време и..

публикувано на 10.03.25 в 15:04

Обновяват осветлението и охранителната система на парка "Заимов" с близо 900 хил. лева

Започва цялостен ремонт и подмяна на системата за алейно осветление на парка  "Заимов". Общата стойност на инвестицията в новата осветителна система на парка е 893 937 лв. с ДДС. Едно от най-значимите подобрения е вкопаването на близо 4 км захранващи кабели под земята, което ще ограничи риска от аварии и инциденти при лошо време и ще подобри..

публикувано на 10.03.25 в 14:30

Филмът "Залог" на Светослав Овчаров ще открие 29-ото издание на "София филм фест"

На 13 март, в Зала 1 на НДК,  ще бъде официалното откриване на 29-ото издание на Международния филмов фестивал "София Филм Фест" , който ще продължи до 31 март.  Основният фокус на фестивала тази година е върху българското кино, с рекорден брой премиерни продукции във всички жанрове. 29-ото издание на “София филм фест“ ще открие най-новия..

публикувано на 10.03.25 в 13:42

Опасно животно бяга от Софийския зоопарк в стрес тест

Обучителен стрес тест за реакция при настъпила извънредна ситуация ще се проведе утре, 11 март, на територията на Сфийския зоопарк. Симулацията е част от процедурите за получаване на постоянно пълноправно членство на столичната Зоологическа градина в една от най-престижните международни организации – „Европейска асоциация на зоопарковете и..

публикувано на 10.03.25 в 13:31