Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Очаква се затихване на инфлацията

сочи проучване на Българската стопанска камара

Снимка: Fb/Българска стопанска камара

Българската стопанска камара (БСК) представи годишното си проучване за оценката на бизнеса през изминалата година и очакванията му за следващата, озаглавено "2022 г. през погледа на бизнеса". С онлайн допитване до членовете на Камарата бяха оповестени резултатите от традиционното 18-о издание на проучването, което е проведено в периода 5 ноември – 1 декември 2022 г. Били са анкетирани 796 микро, малки, средни и големи предприятия от цялата страна, както и от всички сектори на икономиката. Резултатите бяха представени от председателя на БСК Добри Митрев и от зам.-председателите Мария Минчева и Станислав Попдончев. По темата пред Радио София говори Мария Минчева.

Тя подчерта, че през настоящата година въз основа на променящите се геополитически условия и икономическата криза, българският бизнес е обзет от предпазливост и плах оптимизъм и каза още, че:

"Ако говорим за това, каква тенденция очакват компаниите, които са отговорили на нашата анкета, по отношение на развитието на икономиката далеч по-оптимистично са били настроени през изминалата 2021 година, когато са планирали за 2022 г. Тази година този тренд за очакване на ръст на българската икономика намалява от 31 на 16%. Тоест, около 70% от компаниите, които са отговорили очакват или застой, или влошаване на показателите".

По думите й прогнозите са за повишаване на цената на бизнес кредитите, увеличаване на регулаторната и фискалната тежест, както и затихване на инфлацията. Тя сподели, че при анкетата не е залаган въпрос за Шенген, а има такъв за нагласите - дали се одобрява или не, влизането на България в Еврозоната. Тази година се отчита ръст на компаниите, които смятат, че това е добре. Освен това подчерта, че информираността за това, какви последствия би имало влизането в Еврозоната е ниска и трябва да бъде проведена разяснителна кампания за това сред хората.

Според последни данни на Евростат България е с най-ниски нива на действително индивидуално потребление на глава от населението през 2021 г. Минчева каза:

"Когато говорим за въвеждане на еврото трябва да имаме малко по-далечен хоризонт от това, какво ще се случи следващата година, защото мерките на успокояване на инфлацията минават през увеличаване на лихвите и намаляване на парите в обръщение. Анализът, който споменах на Икономическия и Социален Съвет залага на една основна хипотеза, в която чрез присъединяване на България към Еврозоната се очаква да се отключи комплекс от положителни ефекти, които дават в среден и дългосрочен план перспектива за по-висок БВП, по-висок средно годишен темп на растеж и увеличена производителност. От друга страна - подобряване на инвестиционната среда, отключващи условия за активизиране и на местни и на чуждестранни инвестиции, увеличаване на експортната насоченост на българския бизнес".

Тя добави, че ние не можем да имаме високи доходи от компании, които са само в сферата на услугите, а трябва да бъдем насочени към експортно ориентирани индустрии и индустрии с висока добавена стойност, за да може българина да усети увеличена покупателна способност, както и увеличен стандарт на живот.

Минчева сподели, че в пенсионната система трябва да бъде постигната справедливост както за тези, на които им предстои да се пенсионират, така и на тези хора, които вече са се пенсионирали. На въпроса за тревогите на бизнеса през следващата година тя каза, че основно те са свързани с липсата на работна ръка, което не е проблем само за България, а и за целия Европейски съюз. Това се дължи на миграцията, застаряващото население, както и на качеството на образованието.

По публикацията работи: Никола Стоянов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Васил Терзиев: Смяната по такъв начин на шефа на "Метрополитен" е атентат срещу София

Кметът на София го нарече "атентат срещу града" смяната на шефа на столичното метро и посочи, че го е срам защото директорът на Столичния "Метрополитен" инж. Стоян Братоев не заслужава да бъде отстранен от поста по този начин, тай като е работил за развитието на града. Ще бъдат сменени шест ръководители на общински дружества. Те ще бъдат..

публикувано на 10.07.24 в 18:45

Google Maps с нововъведения

Google Maps с иновации, които ще променят изцяло потребителското преживяване на милиони по света - интервю с Георги Караманев от платформата "Дигитални истории". По думите му постепенно идва време да се интегрират възможностите на изкуствения интелект. "Много нови възможности  дава Google Maps, те го правят тихичко и не толкова шумно..

публикувано на 10.07.24 в 18:09

Да не омаловажаваме рисковете от топлинен стрес! Как да се пазим в жегите?

Текущата 2024 година може да се превърне в най-горещата в историята на метеорологичните записи. От юни 2023 година насам всеки месец е бил най-горещият на планетата в сравнение със съответния месец през предходните години. Това се посочва в месечния бюлетин на програмата на Европейския съюз за наблюдение и мониторинг на Земята „Коперник “...

публикувано на 10.07.24 в 18:05

Защо изборите във Франция са важни за Европа

Пламен Димитров от Българско геополитическо дружество направи коментар на изминалите избори във Франция. Защо те са важни за цяла Европа? "Макрон насочи тези избори с един аргумент, който почива донякъде във френската избирателна система. Той действително загуби изборите за европейски парламент, фронтът на Льо Пен беше на първо място, само че..

публикувано на 10.07.24 в 15:45
Мила е в приюта в Сеславци. В характеристиката ѝ  пише, че се разбира се с деца, с кучета, дори с котки…

От 1500 кучета все някое може да ви хареса, не търсете по обяви

От началото на 2024 г. заловените кучета по софийските улици са над 800. Повече от половината от тях са кастрирани, обезпаразитени и върнати на място в квартала, където са намерени. Това съобщи пред БНР-Радио София Димитър Димитров, директор на "Екоравновесие" . Той апелира хората вместо да търсят куче по обява, да разгледат сайта на..

публикувано на 10.07.24 в 13:07
Протестите започнаха още през май т.г.

Протести пред Столичната община ще предшестват заседанието на СОС

Въпреки, че изминаха повече от две седмици след решението на съда и писмо на СДВР до Столичната община, относно въведената реорганизация на движение и паркиране по бул. "Патриарх Евтимий" , "Фритьоф Нансен" и "Витоша" и "Скобелев", хората, които протестираха многократно, са леко обнадеждени. "Има някаква чуваемост от Столичната община и ще..

публикувано на 10.07.24 в 11:59
Ангел Попов

Ангел Попов: Увеличаването скоростта на автобусите в София е ненужно и опасно

Платформата на спирката на бул. "Патриарх Евтимий" до "Витошка" създава опасност, защото тя е част от велоалеята, но хората, които чакат тролей я смятат за своя. Колоездачите слизат от платформата и я за обикалят, а това създава се рискова ситуация, коментира пред БНР-Радио София Ангел Попов , експерт от Европейския център за транспортни..

публикувано на 10.07.24 в 10:54