Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Минималното изхвърляне на храни трябва да стане модерно

Първата стъпка да не изхвърляме храна се прави в магазина - с разумно пазаруване
Снимка: архив

През 2020 г. в Европа са генерирани близо 57 млн. тона хранителни отпадъци (127 кг на човек), като свързаната с тях пазарна стойност се оценява на 130 млрд. евро.

55% от всички хранителни отпадъци са формирани от домакинствата.

Грубите оценки сочат, че в ЕС около 10% от храните, предоставяни на потребителите, може да се превърнат в отпадъци.

Това са данни от първото общоевропейско докладване за нивата на хранителни отпадъци.

Наскоро Европейската комисия покани в Брюксел представители от всички страни членки на Съюза на първия Европейски граждански панел. Събитието е част от новото поредица като последващи действия във връзка с Конференцията за бъдещето на Европа.

Сред главните акценти на форума беше обсъждането на въпроса за намаляването на изхвърляните храни. Представителите на държавите представиха препоръки, които да бъдат включени в работата на Комисията по темата за хранителните отпадъци.

Сред поканените за дискусията в Брюксел бяха и българи на различна възраст от големи и малки населени места.

Факти:

  • 1 кг изхвърлена храна = 2.5 кг въглеродни емисии
  • На хранителните отпадъци се падат около 5% от емисиите на парникови газове в ЕС, свързани с общото потребление на храни в Съюза. Държавите членки се ангажират с целите на ООН за устойчиво развитие, които призовават за намаляване наполовина на глобалните хранителни отпадъци на глава от населението до 2030 г. на равнището на търговията на дребно и потребителите и намаляване на загубите на храни по веригата на доставки на храни.
  • До момента напредъкът не е достигнал мащаба и темпа, необходими за постигането на тази цел, отчитат от ЕК.

„Когато преди 2 години започнахме да говорим на тази тема, хората не можеха да повярват, че този проблем има толкова негативен ефект. Информираността наистина е много важна и ни кара да се замисляме, когато пазаруваме или си поръчваме храна в ресторанта“, каза пред Радио София Сиси Симеонова от платформата „Foody“.

Тя подчерта, че изхвърлянето на храна е сред топ 3 на замърсителите на околната среда, а се похабява ценен ресурс, който не места по планетата е дефицитен. И допълни, че вече е видима промяната в мисленето и стъпките на много хора и бизнеси и това вдъхва надежда да по-устойчиво потребление с минимални разхищения.

По публикацията работи: Георги Нейков

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
пианистката Росица Банова

Изживяването на сцена не се повтаря

Гостува пианистката Росица Банова, която живее и работи в Китай - дъщеря на писателя, драматург и преводач Банчо Банов и на балерината Росица Банова: "Колкото повече остарявам толкова по ми е приятно да се връщам. Учих 2 години в НМА и спечелих стипендия за Америка. Александър Йосифов каза на баща ми, че трябва да се насоча към музиката. От баща си..

публикувано на 14.07.24 в 12:03
Вяра Мацева в Бергамо - Порта Нуова

Тук сме за малко и трябва да дадем най-доброто от себе си

Пътешествие от Милано до Палермо с Вяра Мацева – юрист, поет, треньор по аеробика. Представяме и нейната нова стихосбирка „Размисли на сърцето“: "Днес е празникът на Палермо. Италия е за всякакви случаи - море, планина, хубава храна, хората са добронамерени, забележителности от различни епохи. Чувствам се като у дома си. Темпераментът се движи от..

публикувано на 14.07.24 в 10:55
д-р Йорданка Господинова

Не да добавяме години към живота си, а живот към годините си

С д-р Йорданка Господинова – треньор по здравословно хранене, един от първите хранителни коучове в България, говорим за здравословното хранене през летния сезон и какъв хранителен режим е добре да спазваме: "Денят трябва да статира с вода. Имаме циклично, сезонно хранене. Да се научим да слушаме и разбираме тялото си. Първо трябва да мислим за..

публикувано на 14.07.24 в 10:11

Историята оживява - Учителят Петър Дънов - слово първо

Срещаме ви с личност, даваща смисъл и надежда на духовното начало у човека.  Той вярва, че любовта, истината, правдата, мъдростта и добродетели са качествата, които човек трябва да изработи в себе си, за да бъде най-добрата си същност.  Този човек наричат Учителя!  Да представиш Петър Дънов - Учителя, създателя на Обществото на Всемирното бяло..

публикувано на 13.07.24 в 16:00
Ючбунар

Софийски разкази - квартал Ючбунар

В  Софийски разкази днес говорим за квартал Ючбунар: "Ючбунар-Три кладенци е по "Пиротска", до "Димитър Петков". Един от важните му символи е църквата "Св.Николай Софийски". На мястото, където е убит, бликат три извора. Легендите водят до 16 в., когато идва да рабти в София. Отказва да приеме исляма, бил е бит до смърт в "Търницата", част от..

публикувано на 13.07.24 в 15:00
Змей Горянин

Адресите на любовта - писателят Змей Горянин и Соня Змеицата

Съпругата му, Соня Змеицата, го вкарва в любовен триъгълник с Елин Пелин и Васил Стоилов Светлозар Димитров, с псевдоним Змей Горянин, днес е известен на малцина, изкушени от литературата, но през 20-те, 30-те и 40-те години на ХХ век е един от най-популярните писатели. Съпругата му Соня, от знатния род Мушанови, е една от всепризнатите..

публикувано на 13.07.24 в 14:00

Елате да научите делфински

Подводна експедиция "потегля" тази събота от Музейко точно в 12 часа.  Емблематичният формат "Професия под лупа" е посветен на делфините и Черно море. Модератор на събитието е доц. д-р Владимир Божилов, астрофизик и научен експерт в Музейко, който ни гостува в студиото заедно с Мария Лазарова (Green Advertising): "Музейко" е най-големият научен..

публикувано на 13.07.24 в 11:57