Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Половин век по-късно посланието е същото

Преди половин век в Европа излиза сингълът на Джон Ленън "Честита Коледа (войната свърши)". В текста, разбира се, става въпрос и за Нова година. Песента е записана и издадена в САЩ година по-рано, но заради проблеми с "Нордърн сонгс", които държат правата на "Бийтълс", европейските слушатели я откриват чак след година. В интерес на истината, върхът ѝ в класациите е веднага след убийството на Ленън на 8 декември 1980.

Втората част на заглавието - тази в скобите - е послание от рекламни билбордове, които Джон Ленън и Йоко Оно плащат и разполагат в редица североамерикански и западноевропейски градове в края на 1969. Виетнамската война отдавна е заклеймена от американските музиканти - нещо, което за съжаление не можем да кажем за агресията в Украйна като реакция на сегашните им руски колеги, поне в по-голямата им част.

В годината на записа на парчето, Джон вече е успял да запали не само феновете си с може би, утопично звучащата "Представи си". По този повод споделя, че вече знае как да продаде политическите си послания - "опаковани в малко мед". Факт е обаче, че съвместната им композиция с Йоко и до днес присъства във всяка уважаваща се компилация от коледни и новогодишни песни. С тази разлика, че до коледно-новогодишната седмица на отминалата година (почти) никой не обръщаше внимание на текста в скобите. А посланието му, за жалост, половин век по-късно звучи по-живо от всякога.

Честита нова година и по-скоро да пеем, че войната свърши.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Фронтменът на

"Аеросмит" се оттеглят от концертна дейност

Рок легендите "Аеросмит" обявиха, че се оттеглят от концертна дейност, след като отмениха прощалното си турне "Peace Out". Какви са причините, довели до това решение: "Аеросмит" информира феновете и последователите си, че взима "сърцераздирателното и трудно, но необходимо решение - като група от братя - да се оттегли от сценичните..

публикувано на 07.08.24 в 09:32
 Константин Илиевски

Маестро Константин Илиевски представя новия сезон на Радиооркестъра

Константин Илиевски започва своя втори сезон като главен диригент на Симфоничния оркестър на Българското национално радио. След успешния и вълнуващ изминал концертен и звукозаписен сезон предстои новият 2024/2025, който се очаква да е предизвикателен и амбициозен. Той ще бъде открит на 27 септември с концерт в зала "България" от 19.00 часа..

публикувано на 06.08.24 в 12:06

Фестивалът за електронна музика No Signal на Витоша от 2 до 4 август

От 2 до 4 август на хижа "Планинец" във Витоша ще се проведе фестивалът за електронна музика, организиран от независими артисти No Signal. През последните години фестивалът се утвърди като значимо събитие в електронната сцена, но тази година организаторите са принудени да променят локацията си. Тазгодишното издание няма да се състои на обичайното си..

публикувано на 30.07.24 в 13:05
Виктор Теодосиев и Константин Илиевски

Симфоничният оркестър на БНР закрива с концерт своя 75-и сезон

В петък (05.07.24 г.) Симфоничният оркестър на БНР закрива с концерт своя 75-и сезон. Събитието е в зала "България" от 19.00 ч. Главният диригент на състава Константин Илиевски, който ще бъде на пулта, е избрал три произведения: "Елегия" от Пламен Джуров, Концерт за валдхорна и оркестър №1 от Рихард Щраус и Симфония №7 от Антон Брукнер. Солист..

публикувано на 04.07.24 в 13:41
Инес Симеонова

Инес Симеонова - за първи път солист на Нов симфоничен оркестър

В първия ден на юли Нов симфоничен оркестър ще представи една класическа (във всеки смисъл на тази дума) програма . Започва с увертюра  „Егмонт“ на Бетовен и завършва с една симфония, солидна и монументална като катедрала – Четвъртата на Брамс. Между тях красиво е разположен един от концертите на Моцарт (номер 21 в до мажор) – тук солист..

публикувано на 28.06.24 в 11:02

Музиканти от 10 държави ще участват в третото издание на джаз фестивала "Д-р Емил Илиев“ в Боровец

Музиканти от 10 държави ще участват в третото издание на международния джаз фестивал "Д-р Емил Илиев“ в Боровец през август.  Директорът на фестивала Татяна Илиева обясни: "Фестивалът няма и никога не е имал комерсиална цел. Единствената цел на събитието е много благородна - да се подпомогне развитието на летния планински туризъм в курортния комплекс..

публикувано на 27.06.24 в 10:05

Музикалната кулминация тази седмица е на сцената на Sofia Live Fest

Четвъртото издание на Sofia Live Festival вече „чука на вратата“. От 21 до 23 юни  (този уикенд) на Арена София (Колодрума) в Борисовата градина ще могат да се видят, чуят и снимат изпълнители като американското хип-хоп дуо Atmosphere , магнетичната Selah Sue , нидерландската култова изпълнителка Kovacs , американският диджей и..

публикувано на 18.06.24 в 11:41