Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Акушерката Надежда Стаменова - за професията и чудото на новия живот

Снимка: Радио София

Надежда Стаменова е  от хората, които стоят зад развитието на болница „Надежда“. Неоспорим е приносът ѝ в създаването на Родилно отделение и облика на родилните зали в болницата. Изключително иновативна, професионалист, отдаден на грижата за жените и техните бебета. Активно работи в Родилна зала, води училищата за родители в болницата, води индивидуална подготовка за раждане на бременни и др.

Какви са предизвикателствата пред професията „акушерка“ днес? Какви са тенденциите?

За ролята на акушерката в процеса на раждане и подготовката на жената за този момент, Надежда Стаменова разказа в "Радиокафе".

"Не съм избирала професията си - тя ме избра", казва тя и не скри емоцията си при спомена за първото раждане, на което е присъствала, като съвсем начинаеща в професията си.

Разказва, че професията й е уникална с това, че дава началото на нов живот.

"Не самото медицинско обгрижване, а това че ти си там и се докосваш до новия живот, до началото на щастието на хората."

Освен специалист в областта на акушерството, тя притежава и познания в областта на лечение на зависимости и диплома за специален педагог от Софийския университет, "Управление на здравни грижи" във Факултета по обществено здраве. Учила е много и споделя, че би учила отново. Твърди, че време винаги има, но от особена важност е мотивацията, когато искаш нещо да направиш, да научиш или да промениш.

"На практика, когато човек работи, има своето семейство и отговорности, всичко допълнително "краде" от свободното му време. Затова мотивацията е много важна", смята Надежда Стаменова. Споделя, че в последните 2 години по време на Covid пандемията се е замисляла да изучава ландшафтна архитектура, да се занимава с градини, растения и съвсем различни от професията й неща.

"Може би тогава съм изпитвала нужда от една такава дзен-нирвана, защото за всички медицински специалисти това беше много тежък период. Но устоях на този порив и до този момент не съм започнала да се занимавам с това, поясни тя.

"Има родители, решени да преплуват океана, образно казано, да дойдат от другия край на земното кълбо, за да раждат вкъщи, при нас. Което за нас е чест, защото колкото и да сме черногледи, в България грижата за българската жена, бременната, бебето в България е на добро ниво", уверява специалистът.

Надежда Стаменова води и лекции за бъдещи майки, достъпни за всеки, който би желал да ги чуе - на живо или на запис.

По думите й, това е курс за предродилна подготовка, който има за цел да запознае бъдещите родители с това, което им предстои, така че спокойно, с увереност и със съзнание, че се прави най-доброто за тях, да посрещнат предстоящото раждане.

Целта на курса е да разбие паниката, страха и незнанието, които увеличават като през една огромна лупа това, което предстои, подчерта Стаменова.

Какви са тенденциите в сферата на акушерството?

"Наблюдава се тенденция, жените да предпочитат все повече естественото раждане", разкри тя и посочи, че докато преди време, предпочитано е било раждане с Цезарово сечение, днес може да се открие все повече информация за ползите от естественото раждане и все повече жени правят всичко възможно, подготгвяйки се всячески, това да се случи. Допълни още, че раждането вкъщи крие опасности, поради невъзможност от спешна реакция.

"Инфраструктурата в страната ни е такава, че затруднява транспортирането на пациентките от вкъщи до болнично или родилно отделение, където могат да окажат адекватна медицинска помощ, поради което това крие много рискове" смята Стаменова.

Специалистът разкри още, че това което плаши бъдещите майки главно е страхът от неизвестното и болката. Но "Все повече жени успяват да се доверят, че нещата при нас ще се случат с по-малко страх и болка", допълни тя.

В днешно време много рискове при раждането вече са изчистени, поради големия набор от съвременни инструменти и знания.

Предварителното проследяване на състоянието на плода и диагностиката, също свеждат рисковите ситуации до много нисък процент", твърди Стаменова.

За таткото, който би могъл да присъства на раждането на бебето, тя посочи, че ако той е подготвен, то неговото присъствие би се отразило позитивно в скрепяване на семейните отношения.

В заключение тя посочи, че е предвидена и следродилна подкрепа за младите майки - следродилен патронаж от акушерки в дома на родилката, с който се проследява следродилния период и възстановяването на майката.

"Тази услуга, която предлагаме, доста добре се възприема от жените и все повече се търси", каза в заключение Надежда Стаменова. 

А за щастието в професията разкри - то е като соленото и сладкото, човек сам избира от кое да опита. "Има щастливи и нещастни моменти в професията. Но ние обръщаме внимание на щастливите и те ще се умножават".
По публикацията работи: Спаска Давранова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Коалиция за климата-България: Страната ни изостава значително в екологичните политики

Превенцията и адаптацията към климатичните промени са водещи за начините, по които се справяме с тези кризи. Това отбелязаха редица организации и сдружения, обединени в Коалиция за климата - България, на пресконференция през днешния ден. Те отбелязаха, че страната ни изостава значително в екологичните политики, като са нужни спешни и решителни..

публикувано на 30.07.24 в 18:07
Пламен Димов от

Пламен Димов с обич за оперното и оперетно изкуство, с признателност към маестро Карталов

Пламен Димов е артист, занимаващ се с оперно пеене. Любовта към оперетното изкуство се заражда в ранните му години и става реалност в МДТ Велико Търново. Там стъпва плахо, с голямо страхопочитание на сцената. „Когато започнах от малки, дори неговорими роли, изпитвах ужас от това, какво ще направя на сцената. След това записах “Оперно пеене“..

публикувано на 30.07.24 в 17:18

Увеличават се измамите на потребители, търсещи краткосрочно финансиране

За увеличен брой измамени потребители, търсещи предоставяне на краткосрочно финансиране, алармират от Асоциацията за отговорно небанково кредитиране. Най-често се правят опити за реклама на потребителско кредитиране в социалните мрежи, разлепване на материали по спирките и предоставяне на „хвърчащи листчета“, каза пред Радио София Николай..

публикувано на 30.07.24 в 16:38
„Съседите отгоре“ ще се играе на 5 септември

8 представления в Борисовата градина през Театралното лято

Лятото в София ще бъде театрално през август и септември. Жителите и гостите на столицата ще имат възможност да се насладят на едни от хитовите представления под открито небе в Борисовата градина. Ще можем да се насладим на 8 представления от 19 август до 15 септември . “Отчаяни съпрузи“, “Неделя сутрин“, “Съседите отгоре“,..

публикувано на 30.07.24 в 15:55
Павел Вълчев

Павел Вълчев: Политическата криза води до вътрешни катаклизми в партиите

Парламентарната група на "Има такъв народ" получи последната възможност да формира кабинет. В понеделник президентът Румен Радев връчи на формацията третия проучвателен мандат. Днес се проведе и първата от поредицата срещи, организирани от ИТН в търсене на подкрепа за съставяне на правителство с третия мандат. Тя приключи неуспешно, тъй като..

публикувано на 30.07.24 в 15:26
Фронтменът Кубрат Аргилашки

"Спални места" издаде албум с поп музика, траш метъл, хардкор... - всичко

Пънк триото "Спални места" представи новия си трети студиен албум, който излезе преди дни и носи името на групата - "Спални места". В предаването “Радиокафе“ гост беше фронтменът Кубрат Аргилашки , който ни донесе свеж полъх от фестивала "Hills of rock", където групата взе участие. "Хората се радваха, младите знаеха текстовете, пяха с нас,..

публикувано на 30.07.24 в 12:50
Една от снимките в изложбата

"Сънувам на български" - казват хората във фотопроекта на Михаела Аройо

Първото цялостно представяне на дългосрочния фотографски проект на Михаела Аройо, посветен на бесарабските българи в Молдова и Украйна , ще може да се види галерия "Синтезис". Изложбата "Сънувам на български" на младата документална фотографка със звукова среда от Светослав Тодоров и текст на журналиста Димитър Кенаров ще бъде открита тази..

публикувано на 30.07.24 в 11:50