Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Акушерката Надежда Стаменова - за професията и чудото на новия живот

Снимка: Радио София

Надежда Стаменова е  от хората, които стоят зад развитието на болница „Надежда“. Неоспорим е приносът ѝ в създаването на Родилно отделение и облика на родилните зали в болницата. Изключително иновативна, професионалист, отдаден на грижата за жените и техните бебета. Активно работи в Родилна зала, води училищата за родители в болницата, води индивидуална подготовка за раждане на бременни и др.

Какви са предизвикателствата пред професията „акушерка“ днес? Какви са тенденциите?

За ролята на акушерката в процеса на раждане и подготовката на жената за този момент, Надежда Стаменова разказа в "Радиокафе".

"Не съм избирала професията си - тя ме избра", казва тя и не скри емоцията си при спомена за първото раждане, на което е присъствала, като съвсем начинаеща в професията си.

Разказва, че професията й е уникална с това, че дава началото на нов живот.

"Не самото медицинско обгрижване, а това че ти си там и се докосваш до новия живот, до началото на щастието на хората."

Освен специалист в областта на акушерството, тя притежава и познания в областта на лечение на зависимости и диплома за специален педагог от Софийския университет, "Управление на здравни грижи" във Факултета по обществено здраве. Учила е много и споделя, че би учила отново. Твърди, че време винаги има, но от особена важност е мотивацията, когато искаш нещо да направиш, да научиш или да промениш.

"На практика, когато човек работи, има своето семейство и отговорности, всичко допълнително "краде" от свободното му време. Затова мотивацията е много важна", смята Надежда Стаменова. Споделя, че в последните 2 години по време на Covid пандемията се е замисляла да изучава ландшафтна архитектура, да се занимава с градини, растения и съвсем различни от професията й неща.

"Може би тогава съм изпитвала нужда от една такава дзен-нирвана, защото за всички медицински специалисти това беше много тежък период. Но устоях на този порив и до този момент не съм започнала да се занимавам с това, поясни тя.

"Има родители, решени да преплуват океана, образно казано, да дойдат от другия край на земното кълбо, за да раждат вкъщи, при нас. Което за нас е чест, защото колкото и да сме черногледи, в България грижата за българската жена, бременната, бебето в България е на добро ниво", уверява специалистът.

Надежда Стаменова води и лекции за бъдещи майки, достъпни за всеки, който би желал да ги чуе - на живо или на запис.

По думите й, това е курс за предродилна подготовка, който има за цел да запознае бъдещите родители с това, което им предстои, така че спокойно, с увереност и със съзнание, че се прави най-доброто за тях, да посрещнат предстоящото раждане.

Целта на курса е да разбие паниката, страха и незнанието, които увеличават като през една огромна лупа това, което предстои, подчерта Стаменова.

Какви са тенденциите в сферата на акушерството?

"Наблюдава се тенденция, жените да предпочитат все повече естественото раждане", разкри тя и посочи, че докато преди време, предпочитано е било раждане с Цезарово сечение, днес може да се открие все повече информация за ползите от естественото раждане и все повече жени правят всичко възможно, подготгвяйки се всячески, това да се случи. Допълни още, че раждането вкъщи крие опасности, поради невъзможност от спешна реакция.

"Инфраструктурата в страната ни е такава, че затруднява транспортирането на пациентките от вкъщи до болнично или родилно отделение, където могат да окажат адекватна медицинска помощ, поради което това крие много рискове" смята Стаменова.

Специалистът разкри още, че това което плаши бъдещите майки главно е страхът от неизвестното и болката. Но "Все повече жени успяват да се доверят, че нещата при нас ще се случат с по-малко страх и болка", допълни тя.

В днешно време много рискове при раждането вече са изчистени, поради големия набор от съвременни инструменти и знания.

Предварителното проследяване на състоянието на плода и диагностиката, също свеждат рисковите ситуации до много нисък процент", твърди Стаменова.

За таткото, който би могъл да присъства на раждането на бебето, тя посочи, че ако той е подготвен, то неговото присъствие би се отразило позитивно в скрепяване на семейните отношения.

В заключение тя посочи, че е предвидена и следродилна подкрепа за младите майки - следродилен патронаж от акушерки в дома на родилката, с който се проследява следродилния период и възстановяването на майката.

"Тази услуга, която предлагаме, доста добре се възприема от жените и все повече се търси", каза в заключение Надежда Стаменова. 

А за щастието в професията разкри - то е като соленото и сладкото, човек сам избира от кое да опита. "Има щастливи и нещастни моменти в професията. Но ние обръщаме внимание на щастливите и те ще се умножават".
По публикацията работи: Спаска Давранова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Даян Русинов и Илона Стоянова

Да си приятел с учениците е въпрос на баланс

След няколко дни ще се честват 145 години от създаването на 117 средно училище „Свети Свети Кирил и Методий“ в град Бухово.  Гости в студиото са Даян Русинов – магистър по музика, преподавател и Илона Стоянова – преподавател по история, цивилизация и философия. Включваме по телефона и директора, г-жа Янка Цекова: "Когато човек има желание за..

публикувано на 28.04.24 в 11:59
Лили Големинова

На Цветница с Лили Големинова

Лили Големинова е една от емблемите на Радио София. На имения ѝ ден е само музикален редактор, но и следващата неделя е автори и водещ на неделното Радиокафе: "Много се радвам, че празнувам на този ден. И аз съм кръстена на баба си, една изключителна жена. Много е направила за кариерата на дядо ми, имала е музикални амбиции, но я е оставила заради..

публикувано на 28.04.24 в 10:53
Д-р Иглика Мишкова

На Цветница с Иглика Мишкова

Вторият именик на Цветница, който ни гостува в Радиокафе е етнологът д-р Иглика Мишкова: "Кръстена съм на баба си. Игликата е едно от първите цветя, разбира се - и билка. Ползва се при венци, за лечение, има значението си в културата ни. Първото на Цветница е донасяне на върбовите клонки пред домашната икона и събиране на най-близките хора. На..

публикувано на 28.04.24 в 10:07
Цветанка Йотина

На Цветница с Цветанка Йотина

Цветанка Йотина – Кмет на Община Мирково на имения си ден е първият гост на Радиокафе навръх Цветница: "Обичам си Мирково, всичко, каквото е по силите ми го правя. Кръстена съм на мойта баба, вече имам и внуче, най-малкото, много е хубаво да се въпроизвежда името. Всеки българин трябва да носи вярата в себе си. Вчера в Мирково имаше лазарки. Вчера..

публикувано на 28.04.24 в 09:53

Историята оживява - Музей на българския спорт

Разговорът е с Катя Иванова - уредник на Музея на спорта в София. Дама, която заедно с нейния екип, носи вдъхновение и увереност в бъдните спортни успехи на нашата страна! Снимки от Музея на спорта може да откриете в описанието на епизода. С уговорката, че най-добре да го посетите лично. Припомням - намира се в сградата на Сектор А на..

публикувано на 27.04.24 в 16:00
Никола Фурнаджиев

Адресите на любовта - Никола Фурнаджиев

Поетът Никола Фурнаджиев и съпругата му са бохеми цял живот За поета Никола Фурнаджиев, Христо Радевски казва: “С него можеш да вървиш през цветя и тръни, да си сигурен и спокоен, да ловиш риба, да пиеш вино и да разделиш последната цигара. От близостта с такъв човек ти винаги се чувстваш виновен за това, че вземаш, а не можеш да дадеш“. Със..

публикувано на 27.04.24 в 14:00
Надя Розева

Как изкуството може да гради мостове

Надя Розева – за медалната скулптура и голямата си експозиция в Скопие: Надя Розева е художник, но твори основно в една много специфична ниша – медалната скулптура. В момента в 4 от залите на Националната художествена галерия в Скопие е подредена нейна изложба, която се радва на голяма посещаемост, медийно внимание и сериозен интерес в..

публикувано на 27.04.24 в 13:00