Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В поредица лекции

В Дома на киното разказват за големите феномени в изкуството

В "Радиокафе" гостува лекторът Радослав Механджийски

Снимка: Дом на киното

Поредица от лекции за съвременно изкуство стартира в Дома на киното от 14 януари.
Първата тема е "Големите феномени в изкуството: От праистория до изкуствен интелект".
В предаването "Радиокафе" гостува един от лекторите - Радослав Механджийски, за да разкаже повече. 
Той разкри, че самата инициатива съществува вече 6 години, организацията, която стои зад нея, се казва "Art & culture today".
"Създатели сме аз и Теодора Константинова, нашата цел от тогава насам е да популяризираме съвременното изкуство, сред по-широка, непрофесионална аудитория", допълни той.
По думите му, изкуството е много разнообразно - то може да бъде изключително объркващо, предизвикателно, дръзко, на моменти напълно глупаво, а в други случаи изключително съществено и дълбоко. 

"Искахме да започнем да говорим за целия спектър на това  разнообразие на един наистина достъпен език, във формат - събитие, което е силно визуално. Неслучайно това се случва в кино, защото се използва цялата ширина на екрана, тъй като презентациите съдържат по 150 слайда, видеа. Всичко е подготвено така, че да отговорим на това изискване - образованието да е свързано и с някакъв вид ентъртеймънт, двете неща да са една сплав, в която забавлението не принизява по никакъв начин образователния характер, но той пък не е онзи класически, тежък, назидателен", поясни още Механджийски. Той посочи, че и досега темите са били много разнообразни.

"Имали  сме тема за съвременно изкуство и технологии, съвременно изкуство и природа, с екологичен акцент, за хумор и балкански нрави в съвременното изкуство, където акцентът е върху български съвременни произведения, които са значими, но и много забавни в същината си. Имали сме теми за опиатите, за големите загадки в изкуството, за обири и фалшификати и какво ли не", сподели лекторът и допълни, че над 60 теми са разработени до този момент.
Стига ли времето от 2 астрономически часа за тема като тази, която ще бъде представена  - "Големите феномени в изкуството от праистория до изкуствен интелект", която всъщност обхваща един огромен период?

"Очевидно тук не става въпрос за някакъв хронологичен преглед на всички феномени, целта е да установим връзките в самата причина да създаваме изкуство и начина, по който това го правим - условията за създаване на изкуство от самото начало до днес, дали има фундаментални промени и дали има нещо, което е останало същото. Дали праисторическите хора са имали мотивация, или причина да създават произведения и какво ги е подтиквало. И дали тази мотивация е различна от нашата в днешно време, или все пак има препокриващи се елементи", поясни Радослав Механджийски ▼.


Идеята не е хронологичен разказ, а именно връзките в миналото и днес. Поглеждайки през тях, ще открием когнитивните принципи, които са много сходни и самата символика е много сходна понякога, поясни още той, позовавайки се на интересната хипотеза на Александър Маршак, според която още тогава хората са били способни да откриват връзките между събития и обекти - да следят луната, знаейки, че тя има фази. Да знаят, че когато засадиш едно зрънце днес, след 6 месеца то ще се превърне в реално растение.

"В най-базисен план, ние правим същото нещо, нашият живот се ръководи от това, да организираме света, откривайки взаимодействието между обекти и събития във времето и пространството, само че ние го правим с много по-висока скорост, светът, в който живеем, е много по-комплексен, нашите цели, интереси и опит за реализация са много по-различни. И въпреки, че отстрани животът изглежда фундаментално различен, в основата си, процесите, които го движат не са чак толкова различни, което важи и за изкуството в някаква степен. И това е, върху което искаме да говорим и коментираме", допълни Механджийски.

Всеки желаещ да научи повече за тази интересна и трудно изчерпаема тема, може да посети лекцията "Големите феномени в изкуството от праистория до изкуствен интелект", тази събота - 12 януари, в Дом на киното от 16 до 18 часа.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
През 1966 г.

Понеделници с 10 филма, заснети в София

Как е изглеждала София през изминалите десетилетия може да се види и в българските филми, снимани в българската столица. Последните поколения надали могат да си представят живота, хората и движението по софийските улици само по разкази и картички, но в помощ на младите зрители идва инициативата на кино "Влайкова" . Тя е озаглавена..

публикувано на 27.08.24 в 12:19

Магия, необятност, свобода движат Йоанна Лязова във фотографията

Йоанна Лязова е моден и концептуален фотограф. Тя винаги е обичала да снима, дали с телефон или със стар фотоапарат, но идва момент, в който решава да превърне това хоби в професия. "Един ден просто видях обява за стартираща академия по фотография и си казах: това е, сега е моментът, сега или никога! Всъщност след това менторът много успя да..

публикувано на 27.08.24 в 11:43
Снимки: cinelibri.com

"Синелибри" се разраства с професионален кино-литературен форум

Първият световен форум на литературните адаптации за голям екран BOB (Based-on-Books) посреща големи имена в киноиндустрията в София през октомври. Той е в рамките на 10-ото издание на „Синелибри“ (10 октомври и 3 ноември) . Сред участниците ще бъдат Ханка Кастелицова, Джулиан Фридман, Изабел Фаувел, Янис Палавос, Миша Пекел, д-р Костас..

публикувано на 27.08.24 в 10:59
арх.Белин Моллов

Софийски разкази - Градът и неговата памет

С арх.Белин Моллов говорим за особеностите на софийската архитектура: "В рода си нямам архитекти. Тези, които ме насочиха към прфесията бяха учителите ми по математика и по рисуване. А това, което отличава София е, че още по времето на Сердика, от съвременните европейски столици, само Атина и Рим съществуват като градове. И днес, абсолютният център на..

публикувано на 27.08.24 в 10:21

Село Лозен става столица на лютото

Ето че се създава празник и за почитателите на пикантните и силно лютите храни. За двудневното му провеждане на 13 и 14 октомври в България се очаква да дойдат едни от най-изявените лютояди в света, сред които и носителката на световен Гинес рекорд Шахита Уасийм, известна като UK Chilli Queen”, съобщават организаторите. Както се..

публикувано на 27.08.24 в 09:05

До 30° в София, валежи - на изток от столицата

До обяд в повечето райони днес ще преобладава слънчево време. След обяд по-значителни увеличения на купестата и купесто-дъждовната облачност ще има над северните и източните части от страната. На места, главно в Североизточна България, ще превали и прегърми. Ще духа слаб и умерен вятър от североизток-изток. Максималните температури ще бъдат..

публикувано на 27.08.24 в 07:20

От 142 страни България отново е в дъното по дарители и дарения

България запазва 133-то място от 142 държави в класацията на Световния дарителски индекс на КАФ ‘2024 (CAF World Giving Index). Въпреки че и по трите показатели и коефициентът ни е нараснал от 23 на 26, страната ни е в дъното на класацията , съобщиха от фондация BCause. През 2023 година 48% от българските граждани са..

публикувано на 26.08.24 в 17:40