Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Архитектурните герои на София - Георги Фингов, Димо Ничев и Никола Юруков

Снимка: fb/Галерия Credo Bonum

На 24 януари от 19.00 часа и на 28 януари от 14.00 часа, в галерия Credo Bonum ще се състоят две срещи с урбаниста Здравко Петров. Той ще бъде лектор на събитието „Архитектурните герои на София: триото Фингов, Ничев и Юруков“ и ще запознае посетителите с вълнуващите истории на трима от най-заслужилите строители на красивата стара София от началото на XX век – архитектите Георги Фингов, Димо Ничев и Никола Юруков.

Те, заедно като сътрудници или поотделно, завещават на София някои от най-забележителните сгради, включително Софийската банка, Търговско-индустриалната камара, Чиновническото застрахователно дружество, „Български феникс“, хотел „Юнион Палас“, поредица от частни домове, както и някои от най-красивите училища в столицата.

Здравко Петров ще припомни техните житейски пътища, преминали през много обрати и драматизъм.

Пред Радио София Петров обясни, че жителите и гостите на София, често когато се разхождат наблюдават красивите сгради в града.

„Една от сградите с великолепен купол е тази на старото Чиновническото застрахователно дружество. Тя се намира на бул. „Цар Освободител“, до Руската църква и има най-впечатляващите размери и големина куполи на стара София, с една прекрасна скулптура на майка с двете й деца. Малко по-нагоре по ул. „Бенковски“ се намира сградата на старата Софийска банка, също с купол. Общо взето триото архитекти, които работят заедно, са били майстори на куполите, на сградите с куполи в стара София“, каза Здравко Петров.

Събитието е част от изложбата: @Векът на зданието - 110 години от създаването на сградата на ул. „Славянска” 2 и е с вход свободен.

По публикацията работи: Полина Начева

БНР подкасти:

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

София Добрева-Nolita открива първа самостоятелна изложба в Манчестър

Визуалният артист София Добрева-Nolita подготвя своята първа самостоятелна изложба в Манчестър, Великобритания. Изложбата е наречена „Blue bird“ . В ефира на „Добър вечер, София“ тя сподели, че селекцията от картини, които ще представи вече е направена, остават някои довършителни дейности по самата инсталация на експозицията, „не толкова..

публикувано на 30.01.23 в 17:55
Д-р Атанас Банчев

Нова, генна терапия за пациенти с рядката хемофилия В

Нова, генна терапия при хемофилия B беше одобрена и от Американската агенция за контрол на храните и лекарствата и препоръчана за одобрение от Комитета по лекарствените продукти в хуманната медицина към Европейската агенция по лекарствата (EMA). Лекарите са единодушни, че терапията може да предизвика революция в лечението на това..

публикувано на 30.01.23 в 17:14

Да се повиши ли потребителската такса, или да отпадне напълно?

Потребителската такса от 2,90 лв. за посещение при лекар трябва да бъде увеличена. Последното ѝ определяне с Постановление на Министерския съвет е било през 2012 година. Тогава таксата се е равнявала на 1% от минималната работна заплата. За актуализация на таксата за посещение в лекарския кабинет първи повдигнаха темата личните лекари (ОПЛ)...

публикувано на 30.01.23 в 16:04

Удостоиха Иван Кънчев с Международната награда "Донатело“

На 21 януари 2023 г., в двореца Боргезе във Флоренция, скулпторът  Иван Кънчев  беше удостоен с  Международната награда „Донатело“ . Това е една от най-престижните награди за изкуство във Флоренция и се присъжда на творби, които са се откроили със своите артистични и стилистични търсения, които са символ на значима артистична..

публикувано на 30.01.23 в 15:56

Какви са българските иновации на картата на света?

Какви са новите тенденции в роботиката? Подробности пред Радио София разказа Кристиян Михайлов, съосновател на ПАРА, асоциацията по роботика и автоматизация. Това е 6 месечна инициатива, в която на 10 екипа им се дава хардуер и лаборатория, в която да си разработят проекта. "Целта е да покажем положителните качества на технологичния сектор, а..

публикувано на 30.01.23 в 15:08
Кестенът се смята за ядка на дълголетието

Бъбреците „обичат” грозде, банани, круши, киви и кестени

Грозде, банани, круши и киви - тези четири плода, според специалистите, със сигурност ще „допаднат” на вашите бъбреци и те ще ви се отблагодарят подобаващо за положените грижи. Грозде Този плод подпомага секрецията на течностите в организма, укрепва далака и подобрява храносмилането Според китайската медицина, гроздето е..

публикувано на 30.01.23 в 14:22