Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Мит или каприз е предродилната депресия?

След раждането много жени преминават в период на следродилна депресия. Но има ли депресия преди раждането? На тези въпроси отговори клиничният психолог Димитрина Младенова. Тя сподели, че според статистиката една на всеки десет жени би могла да изпитва трудности по време на бременността.

По думите й самите майки не споделят и имат трудност да изкажат своите емоции, защото състоянието на бременност е свързано и с огромно чувство за вина. Тя го чувства като неестествено и нередно и това я кара да се затваря в себе си и дори да сподели с близките си, тя не споделя всичко, защото смята, че ще бъде отхвърлена.

Младенова сподели, че жените в този период се сблъскват със самота и изолираност, което води до депресивни мисли, но диагностицирането на депресия е ако жената се чувства така поне две седмици. Тя отбеляза, че ако близките забележат подобни симптоми трябва да се опитат да я накарат да сподели какво се случва с нея, а ако тя не желае, биха могли да я насочат към общопрактикуващия лекар.

"Жените отказват да споделят, защото в много от случаите това, което получават отсреща е репликата "хайде, стегни се, нищо ти няма. Виж на еди кой си какво му е, виж колко беди и нещастия се случват на тази планета, а ти си седнала да се тюхкаш за най-великото събитие в твоя живот", отбеляза психологът. Младенова поясни, че ако на близките не им е комфортно да слушат това, което бременната жена им споделя могат да я насочат към специалист.

"В България има изключително много психолози и психотерапевти, които са на световно ниво в своята работа и които биха могли да подкрепят абсолютно адекватно дами в тази ситуация и това не означава, че те са луди. Означава, че има един момент, в който на тях им е необходим един определен тип помощ", посочи Младенова и допълни:

"Майчинството, което започва още от бременността е реално периодът, в който това, което сме получили от своите родители като грижа, като любов, като топлина ние трябва да го върнем на нашите собствени деца".

Повече подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Никола Стоянов

БНР подкасти:

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

София Добрева-Nolita открива първа самостоятелна изложба в Манчестър

Визуалният артист София Добрева-Nolita подготвя своята първа самостоятелна изложба в Манчестър, Великобритания. Изложбата е наречена „Blue bird“ . В ефира на „Добър вечер, София“ тя сподели, че селекцията от картини, които ще представи вече е направена, остават някои довършителни дейности по самата инсталация на експозицията, „не толкова..

публикувано на 30.01.23 в 17:55
Д-р Атанас Банчев

Нова, генна терапия за пациенти с рядката хемофилия В

Нова, генна терапия при хемофилия B беше одобрена и от Американската агенция за контрол на храните и лекарствата и препоръчана за одобрение от Комитета по лекарствените продукти в хуманната медицина към Европейската агенция по лекарствата (EMA). Лекарите са единодушни, че терапията може да предизвика революция в лечението на това..

публикувано на 30.01.23 в 17:14

Да се повиши ли потребителската такса, или да отпадне напълно?

Потребителската такса от 2,90 лв. за посещение при лекар трябва да бъде увеличена. Последното ѝ определяне с Постановление на Министерския съвет е било през 2012 година. Тогава таксата се е равнявала на 1% от минималната работна заплата. За актуализация на таксата за посещение в лекарския кабинет първи повдигнаха темата личните лекари (ОПЛ)...

публикувано на 30.01.23 в 16:04

Удостоиха Иван Кънчев с Международната награда "Донатело“

На 21 януари 2023 г., в двореца Боргезе във Флоренция, скулпторът  Иван Кънчев  беше удостоен с  Международната награда „Донатело“ . Това е една от най-престижните награди за изкуство във Флоренция и се присъжда на творби, които са се откроили със своите артистични и стилистични търсения, които са символ на значима артистична..

публикувано на 30.01.23 в 15:56

Какви са българските иновации на картата на света?

Какви са новите тенденции в роботиката? Подробности пред Радио София разказа Кристиян Михайлов, съосновател на ПАРА, асоциацията по роботика и автоматизация. Това е 6 месечна инициатива, в която на 10 екипа им се дава хардуер и лаборатория, в която да си разработят проекта. "Целта е да покажем положителните качества на технологичния сектор, а..

публикувано на 30.01.23 в 15:08
Кестенът се смята за ядка на дълголетието

Бъбреците „обичат” грозде, банани, круши, киви и кестени

Грозде, банани, круши и киви - тези четири плода, според специалистите, със сигурност ще „допаднат” на вашите бъбреци и те ще ви се отблагодарят подобаващо за положените грижи. Грозде Този плод подпомага секрецията на течностите в организма, укрепва далака и подобрява храносмилането Според китайската медицина, гроздето е..

публикувано на 30.01.23 в 14:22