Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Църквата почита Свети Трифон

Снимка: БГНЕС

На 1 февруари Православната църква почита паметта на Свети мъченик Трифон - един от най-славните светци-лечители. Според народната легенда Свети Трифон е пазач на лозята и покровител на лозарите, винарите и кръчмарите. С Трифоновден започва празничен цикъл, наричан фолклорно Трифунци.

На 2 февруари е Сретение Господне, когато Христос е въведен за първи път в храма след раждането си, а на 3 февруари църквата почита Свети Симеон Богоприимец - в чест на стареца, който го посреща на входа на храма. 

Мъченик, светец, лечител. Така църковното предание познава Свети Трифон. 

Разказва богословът Ангел Карадаков - редактор на официалния сайт на Светия Синод: "Тъй като още от дете е бил много силно вярващ, Бог му дал благодатни сили и дар на чудотворство, така, че той можел със своята молитва да лекува болни, а за това и Църквата го почита и като лечител и чудотворец".

Римският император Гордиян не бил християнин, но не преследвал последователите на Иисус заради чудодейната сила на Свети Трифор: 

"Императорът помоли Свети Трифон да излекува дъщеря му чрез неговите молитви. Светецът бил доведен в Рим".

В Новия завет често срещаме образа на виното, а лозата е символичното именуване на Христос: "На едно място примерно в Евангелието Христос казва, че лозовият плод, виното, което Той пие сега, отново ще пие и след Второто пришествие. Лозата е дълбоко преплетена в църковната традиция и за това и на празника на Трифон Зарезан, понародному наричан, се извършва винаги водосвет на място, където се гледат лозя, прави се молебен, за да може като даде Бог благоприятно време за израстване н лозовия плод, от него всъщност всеки лозар да даде дар в храма - вино, което ще бъде претворено в Светата Евхаристия в Кръв Христова".

По публикацията работи: Георги Даскалов
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

По-щастливи сме, отколкото ни внушават

С оптимизъм, се зарежда нацията ни, въпреки кризисните времена, през които преминаваме.  Това е тенденцията през последните 5 години, отчетена в резултатите на проучването на агенция „BluePo!nt“. През т.г. с 4% се е вдигнал делът на хората, които вярват, че щастието зависи от самите нас (42%), спрямо 38% през 2018 г. Имаме чувството,..

публикувано на 29.03.23 в 18:54

Защо България може, а още не е лидер в балнеологията

България има шанс да стане балнеолидер след направените инвестиции в курорти през последните 10 години, но ни трябва политическа воля и пари за инфраструктура, ребрандиране и реклама като място за целогодишен здравен туризъм. Това изтъкна пред Катя Василева и Радио София председателят на Български съюз по балнеология и СПА туризъм..

публикувано на 29.03.23 в 16:42
Наташа Кисленко и Чавдар Парашкевов

Рядко изпълнявани шедьоври за цигулка и пиано ще звучат в София, Пловдив и Варна

Българските музиканти са добре приети навсякъде по света. И е радостно, когато те се завръщат с интересни програми за родната публика. Така е и с цигуларя Чавдар Парашкевов , който тази вечер, 29 март, ще има концерт в къщата-музей Борис Христов в столицата , заедно с пианистката Наташа Кисленко . „Предполагам, че ще бъдете изненадани..

публикувано на 29.03.23 в 16:03

150 години Рахманинов – концерт на Симфоничния оркестър на БНР

Симфоничният оркестър на БНР, с главен диригент Марк Кадин , ще отбележи 150 години от рождението на  Сергей Рахманинов . Концертът ще се състои на 31 март в зала "България". Солист ще бъде пианистът Андрей Гугнин, който за първи път ще свири пред българската публика. Концертът на Радиосимфониците бе избран от европейски експерти за престижната..

публикувано на 29.03.23 в 15:06

За втора година ще се проведе “Банско Джаз Академия“

За втора година ще се проведе  „Банско Джаз Академия“ , която се организира от Асоциация „Фестивалите в България“, в рамките на  Банско джаз фестивал . Целта е да се даде възможност на млади музиканти да обогатят познанията и уменията си, да се изявят пред публиката и да създадат нови контакти и партньорства. Пред Радио София  Илияна..

публикувано на 29.03.23 в 13:44

Mонах Пасура с 4-дневен ритрийт в сърцето на Родопите

4-дневен ритрийт в сърцето на Родопите ще се състои от 31 март, заедно с  Mонах Пасура . Преди да стане монах, той е бил стюард, баскетболист и DJ.  Последните 18 години Пасура участва в различни инициативи и пътува по целия свят, преподавайки медитация и майндфулнес. Занимава се и със звукова терапия. Пред Радио София той разказа, че именно..

публикувано на 29.03.23 в 12:58

Емоциите на 17 души - събрани в изложба

"ААААААААААААААААА" е аудио-визуална инсталация, провокирана от порива към свързване и съпреживяване. Изложбата ще се състои на 29 и 30 март 2023 г. в Националния студентски дом. Тя е опит за създаване на пространство за чувстване, чрез преплитане на похватите на документалното кино, електронната музика, играта със светлини и успокояващата сила..

публикувано на 29.03.23 в 11:33