Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Япония през погледа на зам.-декана на Стопанския факултет на СУ - доц. Тодор Ялъмов

Снимка: Радио София

Доцент Тодор Ялъмов е заместник-декан на Стопанския факултет на Софийския университет. Той бе гост в ефира на „Радиокафе“, веднага след завръщането си от Япония, в Soca University, където е преподавал. По думите му, това е един сравнително малък университет, в едно от предградията на Токио, в което има общо 17 университета.

В началото на разговора, доц. Ялъмов сподели своите впечатления:

„Посещението ми в Япония е отдавнашна мечта. Винаги човек сравнява очакванията си с това, което вижда. За мен имаше много изненади – очаквах един забързан свят, с много по-голямо напрежение от софийското, а се оказа едно много спокойно място, разбира се, светът винаги е такъв, какъвто го виждаме – аз видях спокойствие, видях, почти като в театър "Но", обслужване с внимание, с желание да бъдеш обслужен перфектно и винаги когато благодариш, те ти се извиняват, защото можело по-бързо или по-качествено“, разказа  той.

„Всички знаят за България, брандът „България“ е невероятен – през киселото мляко…Много интересна история, как храната влиза във всички страни“, разкри доцентът и илюстрира със случка с Танкоко Сонода, която е политик, била е веднага след войната член на парламента, депутат и се оказва изключително важна за навлизането на българското кисело мляко в Япония, през 1968 година. Оттогава, виждайки подобрение в здравето на съпруга си, създава в Япония движение за домашно правене на кисело мляко, появява се търсене на киселото мляко от елита, като домашен, луксозен продукт.

С какво още сме познати в тази далечна страна?

„Има 8 университета, в които се учи български език. Много градове имат партньорство с България, заради розите и всичко свързано с природата. Дали заради будизма или поради нещо друго, за японците цветята са основен елемент na изкуството. Техните артефакти са всъщност градини“, уточнява доц. Ялъмов.

Как се развива образованието в Япония?

„Там преподавах два курса, които в известен смисъл преподавам и тук. Единият - „Електронен бизнес“, а другият - "Гимификация на бизнеса“, контекстът е, че Япония иска да се отвори много повече, отколкото е, към външния свят, привличайки студенти, преподаватели, изпращайки студенти“, посочи Ялъмов. Немаловажна подробност е, че студентите там са задължени да присъстват на занятията.
Доц. Тодор Ялъмов е преподавал, както на студенти от Япония, така и от Южна Корея, Африка, Индия, Малайзия, Бразилия. Той поясни, че ще продължи да преподава онлайн и ще се мисли за трансфер или студентско ноу-хау, напред във времето.

За учтивостта, поздравите, благодарността и извиненията

„Когато една чужда култура те посреща приветливо, ти се чувстваш добре“, твърди доц. Ялъмов и призова да не бъдем подозрителни към всеки такъв елемент.

След вербалното пътешествие до Япония, за новостите в Стопанския факултет

Стопанският факултет участва много активно в цялостната иновационна и предприемаческа екосистема. Участваме в една система от акселератори и състезания по предприемачество. Първото голямо събитие което предстои е един селскостопански международен акселератор между Източна Европа и Китай, организиран от Център за насърчаване сътрудничеството в селското стопанство между Централна, Източна Европа и Китай. Той ще ще проведе в края на месец март, в рамките на 1 седмица. Крайният срок в който се приемат предложения е 10 март, има и награден фонд – 50 000 евро. Предстои и Финтех хакатон състезание, специално насочено към стартъпи във финтех индустрията, съвместно с Финтех асоциацията, младежки конкурс с Фонда на фондовете, който се провежда за втори път, ще бъде отворен през месец март,  по думите на Ялъмов, инициативи в които факултетът е партньор.

„Интегрираме част от часовете така, че студентите да могат да участват в състезанията, което е база за допълнителна мотивация за тях – освен наученото, ще могат да спечелят  награда, да започнат бизнес“, каза в заключение преподавателят.

Чуйте целия разговор в звуковия файл.
По публикацията работи: Спаска Давранова

БНР подкасти:

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Яница Петкова, “Галъп”: Резултатът от тези избори е много трудно да се предвиди

"Галъп интернешънъл болкан" проведе изследване за Българското национално радио , което показва декларативните нагласи към края на предизборната кампания. То е проведено  между 18 и 26 март 2023 г.  сред 1004 души по метода "лице в лице" с таблети. Ако изборите бяха през последните 10 дни на март, резултатът щеше да е следният: ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС..

публикувано на 31.03.23 в 15:29

Златните години на джаза оживяват в концерт

На 4 април 2023 г. в столицата ще се проведе концертът "ЗЛАТНИТЕ ГОДИНИ на ДЖАЗА". Подробности за събитието пред Радио София разказа певицата Марина Господинова. "Това е проект, който много обичам и който направи една голяма пауза от може би вече повече от две години. Хората припознават тези песни по някакъв начин", отбеляза тя и добави:..

публикувано на 31.03.23 в 14:42

Фенологията препоръчва на земеделците да променят момента на засяване

С повишаването на температурата някои растителни видове започват да цъфтят по-рано, отколкото преди време, примерно преди 50 или 40 години. Това обаче може да доведе до неопрашване, до липса на плодове, защото се нарушава създадената с векове синхронизация между дивите видове. По този начин някои растения биват застрашени от изчезване ...

публикувано на 31.03.23 в 14:17

Готвенето като арт терапия за хора с увреждания

Готвенето като терапия за хора с увреждания. Върху тази благородна кауза за трета поредна година концентрира своите усилия фондация "Сийдър", като организира дарителска кампания "Готви с мен".   Със събраните средства ще могат да се реализират 12 готварски работилници, където млади хора с увреждания ще могат да развиват своите умения ...

публикувано на 31.03.23 в 13:27

Мюзикълът "Професия блондинка" за първи път на българска сцена

Клуб "Бродуей" - част от Американския университет в България , за четиринайсти път представя бродуейски мюзикъл в България. Този път те са избрали "Професия блондинка", който до момента не е показван на българска сцена . Клубът, който е съставен и се ръководи изцяло от студенти , представя спектакъла на английски език с български субтитри...

публикувано на 31.03.23 в 13:24
 „Иновации в болниците, апаратурата и медицинските изделия“

България бележи сериозен напредък във внедряването на иновативни подходи в болниците

България бележи сериозен напредък в последните години във внедряването на иновативни подходи в болниците , но по отношение на дигитализацията на здравеопазването страната ни все още е сред догонващите страни в ЕС и следващите години са ключови за наваксване. Това е един от изводите от конференцията „Иновации в болниците, апаратурата и..

публикувано на 31.03.23 в 12:05

От БАБХ правят засилени проверки за Великденската трапеза

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) започна засилени проверкипо складове и магазинипреди Великденските празници. До 17 април включително се извършва засилен контрол върху производството и търговията на традиционно предлаганите за празниците храни - агнешко месо, козунаци, яйца, включително боядисани яйца, пресни зеленчуци,..

публикувано на 31.03.23 в 09:21