Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Възможно ли е споделеното пътуване между българи и македонци?

Снимка: Даниел Ненчев

„Ако искаш да имаш – не е сигурно, че ще бъдеш. 
Но ако бъдеш – винаги ще имаш.“

Това е интерпретацията на големия хамлетовски въпрос – от Игор Дамянов.
Актьор, DJ, репортер и автор на
подкаста „Споделено пътуване“.

„Споделено пътуване“ е подкаст, който се реализира по време на споделено пътуване между София и Благоевград. Участват хора с различни ценности и истории. А в подкаста участват различни хора с различни идентичности – македонска, турска, ромска, българска и др.

Чуйте разговора:


В това издание на „Късното шоу“ Игор обръща внимание и на това, че съвременните хора се влияят от различни фалшиви новини.

По отношение на отношенията между двата братски народа – тези на България и Северна Македония, Игор казва: „Вместо да оставим политиците да се занимават с мръсните неща, ние започнахме като тях – „кой е повече македонец“ и „кой е повече българин“ във Фейсбук“.

Игор Дамянов е роден във Виница, Македония, но избира да живее в България.
„Тук в България ми харесват хората. Човек се чувства добре. И където човек се чувства добре – там иска да живее“.

Той разказва и за новото театрално представление - на базата на с истински истории от Благоевград. 

Подкастът „Споделено пътуване“ се осъществява с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“ по програма Творчески стипендии.

Във видеото по-долу ще намерите първи епизод на "Споделено пътуване":


В линка по-долу е и втори епизод:БНР подкасти:

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

След отварянето на пещта

Доц. Красен Троански ни представя изложбата Моментум , която се открива на 28 март в Чешкия център от 18 ч.: "Идеята се роди във връзка с юбилея на специалността "Дизайн на порцелан и стъкло" в НХА. Историята ни е свързана с Пражката академия и това е естествено продължение и избор на колеги, с които да отбележим празника ни. Искаме да..

публикувано на 25.03.23 в 16:00

По селата и у нас

Десислав Лафчиев, околоселски пътешественик за едноименната поредица : "Проектът стартира преди около 10 години. Винаги съм бил голям фен на селата, родителите ме оставяха за 2-3 седмици. Свобода без вечерен час, да можеш да тичаш по горите! В този период 2013-4 не се споменаваше хубавата страна на селата и тогава решихме да ги покажем. Има около..

публикувано на 25.03.23 в 15:00
С Александър Балкански

За цирка няма възраст

Премиера на новата програма на цирк „Балкански“- Александър Балкански е в студиото: "Ние сме седмият цирк с най-високото европейско признание, еквивалент на "Мишлен". Само пет цирка имат нашата конструктура - цирк шапито без мачти. На първо място в програмата ни са украински артисти, после идва италианска дресура на кучета, внучката ми на 8 години..

публикувано на 25.03.23 в 11:50

Травматично тийн-преживяване в песен

Група „Lefties“ представят новата си песен с видеоклип.  Даниел Стайков – вокалист и основател на групата е с нас в студиото по този повод: " Сляти " е първият ни опит да направим любовна драма. Начинът по който се качва нагоре една връзка и после слиза надолу. Песента съм я написал на 15 години за първата си приятелка. Тя беше тогава на 19. Беше..

публикувано на 25.03.23 в 11:30

Джаз скитници и измамници по Буратино

Милица Гладнишка и Никеца представят: "Лисицата и Котарака - Два вокала и една щура китара в една съботна вечер": "Никеца го видях в едно предаване за таланти, направо ме отвя. След време се събрахме в един уъркшоп по "Майстора и Маргарита". Тогава разбрахме, че можем заедно да правим музика, първата песен бе по текст на Булгаков. Правим различни..

публикувано на 25.03.23 в 10:54
София и Мила

Грешката и значението ѝ за артиста

Започва третото издание на Фестивала за илюстрация и графика – ФИГ. За него ни говорят Мила Михайлова – организатор и София Попйорданова - автор: "Грешка в книгата на Аз-а" е темата, около която се събираме. Трима родни автори и трима чуждестранни са участниците. Работилниците ни са за ризо и ситопечат, тази вечер е перформативна вечеря с терор..

публикувано на 25.03.23 в 10:37

Реставрират играчки за радост на деца бежанци

От фондация „От нас зависи“  са предприели кампания за реставриране на дарени плюшени играчки, които след това да бъдат подарени на деца-бежанци. В благородната инициатива се включват както семейства, така и училища и детски градини, а децата на бежанците сами избират плюшените си приятели. „Работим с няколко групи нуждаещи се..

публикувано на 24.03.23 в 19:43