Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Може ли София да се управлява по нов модел? Или да...

Снимка: БГНЕС

Възможен ли е подход, в който гражданите и експертите, данните и диалогът заемат ключова роля в управлението на София и работят заедно с местната власт.

Отговорът не е известен, поне докато не се опита прилагането на такова взаимодействие. Все пак предложението идва от специалисти, урбанисти, от хора, които милеят за облагородяването на градската среда, от оптималното използване на познания и ресурси в полза на жителите, на инфраструктурата, на природата и нейните чисти компоненти.

След проведена обществена дискусия („Важните цели пред бъдещата местна власт“) с участието на представители на политически сили и неправителствени организации, в студиото на Радио София темата коментираха Емил Христов - урбанист от „Екипът на София“, и Веселин Кръстев - представител на мрежата инициативни групи по квартали в София (общо над 37).

Диалогът между граждани и местна администрация е възможен, убеден е Веселин Кръстев, изхождайки и от собствен опит в „Манастирски ливади“. Гражданите трябва да са активни, ролята им да не е на молители, а участието им в процесите за вземане на решение да бъде равноправно и формално. В момента съществува звено, наречено квартален координатор, но то не се познава от повечето софиянци. Кръстев предлага изграждането на общностни центрове и въвеждането на ефективен квартален медиатор, представящ пред местната власт съответните проблеми, които съответните жители познават най-добре.

„Каквито и процеси да протичат в днешно време, те трябва да се базират на данни и анализи. Но такава информация невинаги се предоставя от институции и организации“, коментира Емил Христов. Той наблегна на системния подход, а не на действане и правене „на парче“.  В системата трябва да са съпричастни всички заинтересовани страни – местна власт, експерти, академична среда, бизнес, граждани. Тогава и Общината ще си върши много по-добре работата.


Според представения нов модел за управление на София от „Екипът на София“ залагат на следните основни насоки:

  • Зелен и здрав град. Надграждане и да поддържане природните богатства на София – зеленина, води, почви, въздух, биоразнообразие. Достъпът до качествено озеленяване трябва да бъде значително подобрен и междублоковите пространства имат потенциала да са едно от решенията за това. Реките да преобразим от канали в паркова среда.
  • Богат град. София да стане място, в което хората и бизнесът се развиват и създават стойност и блага. Премахване на корупцията.
  • Сплотен град. Общината няма ресурсите и капацитета да се справи сама със задачата да направи София много по-добър град за живеене. Тя има нужда от партньори. Местните квартални общности са един от основните потенциални двигатели на промяната. В момента местната власт или ги игнорира, или реагира кампанийно и в краен случай.
  • Красив град. Поддръжката и добрият вид на градската среда има огромен ефект върху начина, по който възприемаме града като наш общ дом.
  • Достъпен град. Придвижването в София може да бъде значително по-бързо, по-безопасно, по-екологично и по-малко стресиращо. Трябва да се преосмисли цялата маршрутна схема на градския транспорт, за да бъде актуална на потоците на движение в, към и от града, а линиите да осигуряват бърз достъп не само до центъра, а и между кварталите.
  • Добре управляван град. Столичната администрация може да бъде реформирана така, че да се отличава с оптимизирани вътрешни процеси, структура, която отговаря на целите и пълното използване на технологии като инструменти за прозрачност, ефективност и умно вземане на решения на базата на данни.

Веселин Кръстев анонсира хепънинг на 12 февруари, когато с детски колички ще се пресичат улици, за да се посочи необходимостта от градска инфраструктура и достъпност за майки с деца. Конкретно място с такъв проблем е „ухото“ на трамвай №7, посочи Кръстев.

Чуйте целия разговор.

По публикацията работи: Георги Нейков

БНР подкасти:

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

По селата и у нас

Десислав Лафчиев, околоселски пътешественик за едноименната поредица : "Проектът стартира преди около 10 години. Винаги съм бил голям фен на селата, родителите ме оставяха за 2-3 седмици. Свобода без вечерен час, да можеш да тичаш по горите! В този период 2013-4 не се споменаваше хубавата страна на селата и тогава решихме да ги покажем. Има около..

публикувано на 25.03.23 в 15:00
С Александър Балкански

За цирка няма възраст

Премиера на новата програма на цирк „Балкански“- Александър Балкански е в студиото: "Ние сме седмият цирк с най-високото европейско признание, еквивалент на "Мишлен". Само пет цирка имат нашата конструктура - цирк шапито без мачти. На първо място в програмата ни са украински артисти, после идва италианска дресура на кучета, внучката ми на 8 години..

публикувано на 25.03.23 в 11:50

Травматично тийн-преживяване в песен

Група „Lefties“ представят новата си песен с видеоклип.  Даниел Стайков – вокалист и основател на групата е с нас в студиото по този повод: " Сляти " е първият ни опит да направим любовна драма. Начинът по който се качва нагоре една връзка и после слиза надолу. Песента съм я написал на 15 години за първата си приятелка. Тя беше тогава на 19. Беше..

публикувано на 25.03.23 в 11:30

Джаз скитници и измамници по Буратино

Милица Гладнишка и Никеца представят: "Лисицата и Котарака - Два вокала и една щура китара в една съботна вечер": "Никеца го видях в едно предаване за таланти, направо ме отвя. След време се събрахме в един уъркшоп по "Майстора и Маргарита". Тогава разбрахме, че можем заедно да правим музика, първата песен бе по текст на Булгаков. Правим различни..

публикувано на 25.03.23 в 10:54
София и Мила

Грешката и значението ѝ за артиста

Започва третото издание на Фестивала за илюстрация и графика – ФИГ. За него ни говорят Мила Михайлова – организатор и София Попйорданова - автор: "Грешка в книгата на Аз-а" е темата, около която се събираме. Трима родни автори и трима чуждестранни са участниците. Работилниците ни са за ризо и ситопечат, тази вечер е перформативна вечеря с терор..

публикувано на 25.03.23 в 10:37

Реставрират играчки за радост на деца бежанци

От фондация „От нас зависи“  са предприели кампания за реставриране на дарени плюшени играчки, които след това да бъдат подарени на деца-бежанци. В благородната инициатива се включват както семейства, така и училища и детски градини, а децата на бежанците сами избират плюшените си приятели. „Работим с няколко групи нуждаещи се..

публикувано на 24.03.23 в 19:43
Елена Джамбазова

Всеки над 50 г. трябва да може безплатно да се изследва за рак на дебелото черво

Ракът на дебелото черво е едно от най-смъртоносните онкологични заболявания в България (на второ място е по смъртност). В същото време то е напълно предотвратимо заболяване стига да бъде диагностицирана възможно най-рано . За целта е необходимо нещо съвсем изпълнимо – да бъдат провеждани редовни  скринингови изследвания. За съжаление..

публикувано на 24.03.23 в 18:38