Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Нова формула за изчисление на минималната работна заплата

от 1 януари 2024 година

Снимка: БГНЕС

В края на 48-от Народно събрание депутатите решиха размера на минималната работна заплата с поправки в Кодекса на труда. От догодина тя ще бъде 50% от средната брутна работна заплата за страната. Тя ще се изчислява за период от една година, като за всяка следваща календарна ще се определя до 1 септември на текущата.

"Най-накрая българският парламент намери някаква фомула, по която да се изчислява минималната заплата." Това заяви пред журналисти в НС Любослав Костов от КНСБ, който коментира приетите промени в Кодекса на труда, касаещи размера на минималната работна заплата.

Как ще се отрази това решение на българския работник и бизнеса, както и доволни ли са синдикатите пред Радио София подробности разказа Виолета Иванова, Институт за синдикални изследвания към КНСБ. По думите й от миналата година КНСБ води настоятелни действия да се транспонира Директивата за адекватни минимални заплати, която беше приета в Европейския съвет през октомври 2022 г.

"Ние настоявахме минималната работна заплата да бъде не по-малко от 50% от средната работна заплата. Това е необходимо с оглед на възможността социалните партньори да договарят по-високи размери. В същата тази директива има още критерии, с които трябва да се съобрази размера на минималната работна заплата", коментира Иванова.

Тя отбеляза, че това, което не е могло да бъде постигнато е настояването на КНСБ от 1 юли да влезе в сила тази промяна в Кодекса на труда, но политическите партии не са оказали подкрепа и тя ще влезе в сила от 1 януари 2024 г.

"Днес подписахме съвместна декларация с КТ "Подкрепа", която я оповестихме в медиите, че от 1 юни настояваме минималната работна заплата да стане 850 лв., като по този начин ще има един плавен преход и от 1 януари 2024 г., тя вероятно ще достигне 1000 лв", посочи Иванова. Тя допълни, че не можем да влезем с тези ниски доходи в Еврозоната, както и че увеличението няма да бъде заплаха за стабилността на икономиката, но работодателите не са склонни на такова увеличение.

"Нарастването за 2023 година спрямо 2022 г. е 12.2%. Инфлацията достигна 17%. Ние говорим за реален спад на покупателната способност на всички тези работещи 500 хиляди, които са на минимална работна заплата", заяви Иванова.

Подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Никола Стоянов
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Как да се научим да живеем със стреса?

На 23 март в София Тех Парк от 9:30 сутринта в Зала "Джон Атанасов" ще бъдат представени ранната превенция на стреса и направените обобщения по проект Test my stress, финансиран по Финансов механизъм: Norway Grants. Целта на проекта е да бъде разработен алгоритъм, който дава информация за това как тялото ни реагира на стреса. Test My Stress има..

публикувано на 21.03.23 в 18:32

МОСВ организира почистване на Пирин

Дирекция "Национален парк Пирин" организира почистване на основния път към планината - асфалтовия път гр. Банско – х. Вихрен, в частта до м. "Шилигарника". Парковата дирекция осигури чували и ръкавици. Николина Ангелинина, експерт Дирекция природен парк Пирин разказа подробности за кампанията. "Времето беше с нас, инициативата започна както..

публикувано на 21.03.23 в 17:34

Как децата да разберат, че пролетта е настъпила?

Излезте навън . Свалете шапките, дебелите якета тип ескимос . Децата имат нужда да се разтоварят, да тичат, да играят, да се изразходват енергията си. Огледайте се и ако трябва почистете наоколо , за да бъде пролетта по-красива. Бъдете проактивни, оказвайте обществен натиск към хората с власт и влияние, за да се свърши повече работа...

публикувано на 21.03.23 в 17:01

Сдружение "Млад планинар" дарява чаши за хижи и заслони

За трета поредна година сдружение "Млад планинар" в Петрич организира кампания "Опаковано с любов" , в която подарява чаши на хижи и заслони в страната. Началото е поставено по повод Деня на християнското семейство, тъй като за планинарите хижите са втори дом. Много от хижите нямат финансови затруднения за закупуване на чаши, но те винаги са от..

публикувано на 21.03.23 в 16:44

Онлайн търговията бележи ръст

От 2020 г. насам трансграничната електронна търговия отбеляза силен положителен ръст. Пазарите в световен мащаб се възстановиха и дори надхвърлиха цифрите отпреди пандемията след лек временен спад в продажбите, който последва шока от COVID-19. Разбира се, имаше промяна и в потребителското поведение, като клиентите пренасочиха бюджетите си. Някои..

публикувано на 21.03.23 в 15:58

"Електрокласик" – до границата на музикалното въздействие

Неконвенционални, импровизирани електроакустични диалози ще предложат на меломаните Мануела Бончева и Николай Стойков тази събота (25 март) от 22:00 ч. в арт пространството на Théatro. Проектът, обединяващ класика и електроника в денс формат, поставя началото на поредицата „Електрокласик“ , разказаха пред Радио София двамата музиканти...

публикувано на 21.03.23 в 15:24

Не е задължително да си музикант, за да участваш и изживееш джем сешън

Ако обичате любимите инструменти на Стунджи и Калин Вельов, поканата за поредния „ Fusion Ethno Percussion Jam Session “ на 23 март вечерта е само като за вас. На почит, на фокус и в най-масова употреба ще са перкусиите - Джембета, Кахони, Тарамбуки, Тъпани. Видовете са написани неслучайно с главна буква – предаваме респекта към тях,..

публикувано на 21.03.23 в 12:39