Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Петима артисти изобразяват жената с висшите и низшите ѝ страсти

Снимка: Музей-галерия „Анел“

Двама скулптори и трима български художници представят разнообразни творби, посветени на жената в месец, който обхваща и Свети Валентин, и Осми март.

Вернисажът е на 7 февруари от 18 ч. в Музей-галерия „Анел“, когато и където почитателите на съвременното изкуство ще могат да видят творби на Валентин Старчев, Вихрони Попнеделев, Ивайло Мирчев, Марко Марков и Николай Янакиев

Куратор на експозицията „Тя, Жената / La Donna e mobile“ е член-кор. проф. Аксиния Джурова  (◄).

„Винаги ме е интересувало как се интерпретира една вечна тема – Жената, и как творците от България се вписват. Никак не е било лесно на нашите художници след традицията в Западна Европа. Не е могло да се формира култът към красотата на жената, както го има в католическа Европа. Единият вариант за българския художник е да изобразява жената с нейната непорочност, святост, божественост, другият – с фолклорната интерпретация“, обясни пред Радио София проф. Джурова.

Тя посочи и по-смели и освободени автори през изминалите десетилетия като Христо Нейков, Дечко Узунов, както и други. И допълни, че е била провокирана да види дали може да се добави образ към книгата на френския писател Ги Бешкел „Четирите жени на Бога. Блудницата, вещицата, светицата и наивницата“.

  • АВТОРИТЕ

Валентин Старчев (1935) работи в областта на скулптурата и кавалетната пластика. Работи с различни материали и изгражда декоративни и монументални композиции в синтез с архитектурата. Автор е на десетки паметници, декоративни пана и скулптурни композиции. Участвал е в представителни колективни изложби на българското изкуство в Австрия, Индия, Италия, Полша, Сирия, СССР, Унгария, Франция, ФРГ, Холандия, Чехия и др. Организирал е самостоятелни изложби в България, Австрия, Дания, Франция, Япония, Латвия.

Вихрони Попнеделев (1953) е живописец, дългогодишен преподавател в Националната художествена академия (НХА), лауреат на Националната награда за живопис „Захарий Зограф“. Има над 100 самостоятелни изложби в България и в чужбина. Създател е на арт център „Вихрони“, където провежда много събития, сред които пленери, симпозиуми и конференции с международно участие.

Ивайло Мирчев (1954) е дългогодишен преподавател в катедра „Живопис“ на НХА. Роден е в семейството на художника Никола Мирчев. Учи в класа на проф. Светлин Русев. Работи с молив, акварел, гваш. Представил е множество самостоятелни изложби в страната и чужбина (Германия, Австрия, Швейцария, Холандия). Носител е на Националната награда за живопис „Владимир Димитров-Майстора“ (2014). През периода 2004 – 2011 г. е председател на Съюза на българските художници (СБХ). 

Марко Марков (1946) е роден в София, където завършва НХА. От 1975 г. започва да участва в общите художествени изложби на СБХ. В периода 1976-1979 е асистент на проф. Валентин Старчев във Висшия институт по архитектура и строителство. От началото на 80-те години у направил повече от 50 самостоятелни изложби в Европа, Африка и Латинска Америка - в комбинация на скулптура с рисунки. Преподава рисунка, създава своя школа по скулптура. След Зимбабве, през 1992 г. Марко Марков се премества и живее в Нидерландия. 

Николай Янакиев (1954) е завършил НХА, специалност „Живопис“. Живее и работи в София и Париж. Член е на СБХ, на Международната академия „Греци – Марино“, Италия, и Асоциацията „Salon D'automne“, Франция. Участвал е в международни биеналета и симпозиуми в България, САЩ, Швеция, Белгия, Франция, Испания, Австрия, Италия. Реализирал е 95 самостоятелни изложби и е участвал в над 20 колективни изложби у нас и по света. Изявява се в областта на портрета, на интериора, на голото тяло и на абстрактната живопис. 

По публикацията работи: Георги Нейков
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
снимката е илюстративна

Ниска избирателна активност на българите в Берлин към 10.00 часа

Изключително ниска е избирателната активност на българите, които гласуват в изборна секция Берлин 1. Това каза пред Радио София председателят на секцията Катя Костова. „По принцип са възможни изненади. Според мен, обаче малко очаквани. От опит мога да кажа, че толкова ниска избирателна активност до този момент, във всичките над 15..

публикувано на 02.04.23 в 10:36

11 избирателни секции са разкрити в 5-о ОУ в кв. “Павлово“

Спокойно, навреме и без проблеми започна изборният ден в София. В ранните часове на деня избирателната активност е ниска, но това е нормално споделиха членове на СИК. На входа на училищата гражданите, които носят раница или багаж, се проверяват за взривни вещества, както и по-съмнителни лица, информира служител на криминална полиция. В 5-о ОУ..

публикувано на 02.04.23 в 10:16
Полина Витанова от 23-та районна избирателна комисия

В РИК в София очакват по-бавно отчитане на изборните резултати

Изборните книжа, материали и протоколи от изборния ден ще се предават в Националния дворец на културата за 23-а и 25-а районна избирателна комисия. В "Асикс Арена" ще се предават материалите от 24-а районна избирателна комисия. Очаква се по-бавно да се установи изборния резултат заради повечето данни, които ще се вписват в протоколите на..

публикувано на 02.04.23 в 10:00

Да запазиш изборна урна

Историческият музей в Омуртаг пази предмети и истории от изборите в България през годините. „Бисерът в нашата изборна колекция е изборна урна, служила на Царство България и на Република България“, каза за Радио София директорът на музея Мирослав Тошев .  Най-старата дата отбелязана на капака на урната й е 5 октомври 1933 година. Във фонда на музея..

публикувано на 02.04.23 в 09:30

В 5 секции в София се гласува само с хартиени бюлетини

На територията на София има 5 секции, в които се гласува с хартиени бюлетини, информира Полина Витанова – говорител на 23-ти РИК: "Гласуването е изцяло машинно. На територията на цяла София има само 5 секции с хартиени бюлетини, така че се надяваме да приключат в по-ранен час и да започнат да предават изборните книжа и материали, макар че ЦИК..

публикувано на 02.04.23 в 08:11

Днес се провеждат избори за 49-то Народно събрание в България

Избори за 49-то Народно събрание на България ще се проведат днес по новите изборни правила, които върнаха смесеното гласуване едновременно с бюлетини от хартия и от машини, и с видеонаблюдение при отчитането на изборните резултати на територията на страната. Близо 13 хиляди са секциите във страната и в чужбина, а в избирателните списъци..

публикувано на 02.04.23 в 06:49

Облачността ще е променлива, с температура в София около 14°

Днес облачността ще е променлива, често намаляваща до предимно слънчево време. По-значителна облачност ще има след обяд над планинските райони и Североизточна България, на места там ще превали слабо, съобщиха от НИМХ. Ще духа умерен, временно силен вятър от запад-северозапад. Максималните температури ще са между 14° и 19°, в София - около 14°...

публикувано на 02.04.23 в 06:05