Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Следващият парламент трябва да приеме законови промени срещу домашното насилие

Снимка: multimedia.europarl.europa.eu

Българска платформа към Европейско женско лоби (БПЕЖЛ) излезе с Отворено писмо до ръководствата на политическите партии, гласували против Закона за изменение и допълнение на Закона за защита от домашно насилие в 48-ото Народно събрание.

То е изпратено и персонално до всички депутати, присъствали на заседанието в края на януари, включително и до тези от тях, гласували „против“.

Формален повод за писмото е поредното убийство на жена (този път – във Враца), но несвършеното от разпуснатия вече парламент оставя остър законов дефицит, за който говорят немалко време от различни неправителствени организации (НПО).

„Убийството ни провокира да поискаме отговорност от тези депутати. Сред неприетите текстове е за създаване на регистър на извършителите на домашно насилие, координационен механизъм за колаборация между различните институции и НПО – отбеляза пред Радио София Илиана Балабанова, председател на БПЕЖЛ. - В една трета от територията на България няма кризисни центрове за преживели насилие, не са приети програми за преодоляване на агресивното поведение на извършителите.“

Според неофициалната статистика (от НПО), всяка трета жена в България е била жертва на домашно насилие. 95% от убитите жени у нас са убити от мъже и 44% от тях - от настоящ или бивш партньор. 

Данните, публикувани през ноември 2022 г. от Националния статистически институт, показват:

  • 11.9% от жените в България са преживели поне един случай на физическо или сексуално насилие някога през живота си като възрастни, без значение кой е извършителят и каква е връзката помежду им.
  • 20.5% са преживели един или повече случаи на насилие от интимен партньор. Включват се психическо, сексуално и физическо насилие (в т.ч. заплаха)
  • 36.3% или всяка трета жена на възраст 18 - 29 г. е била насилвана от настоящ или бивш партньор. Фактът, че младите жени са изложени на най-голям риск от насилие от интимен партньор е особено тревожен
  • 9.5% или почти всяка десета жена е преживяла физическо или сексуално насилие от лица в домакинството
  • 12.2% от жените са преживели сексуален тормоз на работното място от мъж, с когото са в професионални взаимоотношения
  • 28% са преживяли физическо или емоционално насилие в детството си от един от двамата родители;

По думите на председателя на БПЕЖЛ, въпреки сега действащия закон, неправителствените организации са единствените, които предоставят някаква подкрепа и настояват българските политици да поемат отговорност, да приемат подготвените промени.

Балабанова допълни, че и днес има новина свързана млада жена, убита от нейния 35-годишен съпруг.

Този случай дава повод за следващо писмо до политиците и партиите.

По публикацията работи: Георги Нейков

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Четири моноспектакъла на Сцена "Централни хали"

За първи път новото артпространство Сцена "Централни хали" ще предложи на зрителите моноспектакли. Техен продуцент е Денис Ставров. Началото поставя " Кученцето се засмя" на 26 юли . Актьорът Севар Иванов  се превъплъщава в Артуро Бандини, който е нагледен пример за деградиращата сила на Егото и неговата разрушителна мощ, която стремглаво може да..

публикувано на 25.07.24 в 13:13

Напрежение в СОС заради сливането на Четвърта и Втора МБАЛ

Сливането на Четвърта и Втора МБАЛ в столицата предизвика напрежение сред политическите сили в местния парламент. На днешното заседание на СОС, съветниците разгледаха доклада, с който двете лечебни заведения се обединяват, заради усложненото финансово състояние и недостиг на медицински кадри във Четвърта градска болница. Въпросният доклад бе..

публикувано на 25.07.24 в 12:57

Делегати от 150 държави ще заседават 7 дни на IPCC 61 в София

На 27 юли (събота) в София ще се проведе едно от най-големите световни събития по проблемите на климата. Очаква се близо 500 делегати от 150 държави да пристигнат за участие в Междуправителствения комитет по изменение на климата (IPCC) 61 – eдин форум, който ще продължи до 2 август в Националния дворец на културата (НДК) под домакинството на..

публикувано на 25.07.24 в 12:50
Снимки: Space Camp

158 души ръкопляскаха на 13-годишната Теа Венкова в Space Camp

Тринайсетгодишната Теа Венкова – ученичка (за VII клас) от столичното Второ СУ „Емилиян Станев“ и стипендиант на Центъра за творческо обучение (ЦТО) спечели престижната награда „Right Stuff“ на Space Camp Türkiye. Лагерът, създаден по модел на НАСА в турския град Измир, бе посетен от 79 деца от България, като част от тях бяха там с..

публикувано на 25.07.24 в 11:48

Софийските паркове стават "Зелени библиотеки" за десети път

Инициативата "Зелени библиотеки" това лято ще бъде открита в софийския Северен парк на 27 юли с разнообразна културна програма. До 1 септември в събота и неделя от 10:00 до 14:00 ч. ще бъдат посещавани различни паркове и градини, където ще се четат и презентират книги, ще се пеят песни, ще има театрални и музикални изкушения...

публикувано на 25.07.24 в 10:11

Преподаватели от 17 държави на обучение в София

Академия за учители в предучилищен етап в българските неделни училища зад граница се провежда днес във Френската езикова гимназия "Алфонс дьо Ламартин" в София. Встъпителните обучения започват с панел на тема "Процеси на усвояване на езика в детска възраст“. Ще бъдат разгледани и въпроси, свързани със съвременната дидактика на преподаване на..

публикувано на 25.07.24 в 10:05

Младежи от 4 страни се трудят и обучават в радомирското с. Долни Раковец

Младежи с интелектуални затруднения и доброволци от 4 държави се включват в 10-дневните занимания и обучения по програмата "Да работим заедно" в радомирското село Долни Раковец. Началото е от 5 август. Участниците са от България, Турция, Хърватска и Литва, а проекта на Фондация „За Утре“ по младежки обмен е финансиран от ЕС по програма..

публикувано на 25.07.24 в 09:13