Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

От сдружение „За Земята“ предлагат

Нови маршрути и график за обществения транспорт, по-голяма "Зона 30" в София

Снимка: Ани Петрова

Емисиите от транспорта често са свързани и с праха, с фините прахови частици (ФПЧ) в София. Прах, пясък, кал, сол допълнително се разпръсват от автомобилите и според изследвания увеличават с 50% замърсителите от горивните процеси.

Редовното миене на улиците ще доведе до ефективно намаляване на ФПЧ и по-здравословна среда.

Това изтъкна пред Радио София Драгомира Раева от сдружение „За Земята“.


Снимка: БГНЕС 

От екологичната организация за подготвили доклад „Пространствено базирани сценарии за въвеждането на зони с ниски емисии в Столичната община“. В него са разгледани и сравнени два основни варианта на Зоните с ниски емисии за транспорт: предложения през лятото от Столичната община и алтернативното предложение, базирано на експертни мнения.

Усилията в София трябва да са средоточени към подчертаване на предимствата на обществения транспорт – той да е най-бърз и удобен за придвижване, допълни Раева. За целта трябва спешно да се обнови маршрутната мрежа, за да отговаря на нуждите на потоците от пътници, да се оптимизира графика на превозните средства, за да няма струпване в едни моменти, за сметка на други часове, когато дълго се чака по спирките.

В сравнение с други части на страната, в София има немалко модерни и „умни“ светофарни уредби, но Центъра за градска мобилност сякаш няма желание да използва пълния им потенциал.

Нощният обществен транспорт трябва са е върне от общината, а придвижването „до поискване“ с довеждащи до метрото електробуси да не остане само пилотен проект.


Снимка: Георги Нейков

Ефект от т.нар. „Зона 30“ почти не се усеща, защото само се поставиха табели за придвижване със скорост до 30 км/ч,, но те не бяха допълнени с модулатора на трафика на самото пътно платно. Пожеланието не бе обезпечено с нужното, за да се изпълнява, каза още Раева. По думите ѝ мярката иначе е добра и трябва да обхване по-голяма част от столицата. Така трафикът става по-проводим, без задръствания и по-безопасен. 

По публикацията работи: Георги Нейков

БНР подкасти:

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Как да се научим да живеем със стреса?

На 23 март в София Тех Парк от 9:30 сутринта в Зала "Джон Атанасов" ще бъдат представени ранната превенция на стреса и направените обобщения по проект Test my stress, финансиран по Финансов механизъм: Norway Grants. Целта на проекта е да бъде разработен алгоритъм, който дава информация за това как тялото ни реагира на стреса. Test My Stress има..

публикувано на 21.03.23 в 18:32

МОСВ организира почистване на Пирин

Дирекция "Национален парк Пирин" организира почистване на основния път към планината - асфалтовия път гр. Банско – х. Вихрен, в частта до м. "Шилигарника". Парковата дирекция осигури чували и ръкавици. Николина Ангелинина, експерт Дирекция природен парк Пирин разказа подробности за кампанията. "Времето беше с нас, инициативата започна както..

публикувано на 21.03.23 в 17:34

Как децата да разберат, че пролетта е настъпила?

Излезте навън . Свалете шапките, дебелите якета тип ескимос . Децата имат нужда да се разтоварят, да тичат, да играят, да се изразходват енергията си. Огледайте се и ако трябва почистете наоколо , за да бъде пролетта по-красива. Бъдете проактивни, оказвайте обществен натиск към хората с власт и влияние, за да се свърши повече работа...

публикувано на 21.03.23 в 17:01

Сдружение "Млад планинар" дарява чаши за хижи и заслони

За трета поредна година сдружение "Млад планинар" в Петрич организира кампания "Опаковано с любов" , в която подарява чаши на хижи и заслони в страната. Началото е поставено по повод Деня на християнското семейство, тъй като за планинарите хижите са втори дом. Много от хижите нямат финансови затруднения за закупуване на чаши, но те винаги са от..

публикувано на 21.03.23 в 16:44

Онлайн търговията бележи ръст

От 2020 г. насам трансграничната електронна търговия отбеляза силен положителен ръст. Пазарите в световен мащаб се възстановиха и дори надхвърлиха цифрите отпреди пандемията след лек временен спад в продажбите, който последва шока от COVID-19. Разбира се, имаше промяна и в потребителското поведение, като клиентите пренасочиха бюджетите си. Някои..

публикувано на 21.03.23 в 15:58

"Електрокласик" – до границата на музикалното въздействие

Неконвенционални, импровизирани електроакустични диалози ще предложат на меломаните Мануела Бончева и Николай Стойков тази събота (25 март) от 22:00 ч. в арт пространството на Théatro. Проектът, обединяващ класика и електроника в денс формат, поставя началото на поредицата „Електрокласик“ , разказаха пред Радио София двамата музиканти...

публикувано на 21.03.23 в 15:24

Не е задължително да си музикант, за да участваш и изживееш джем сешън

Ако обичате любимите инструменти на Стунджи и Калин Вельов, поканата за поредния „ Fusion Ethno Percussion Jam Session “ на 23 март вечерта е само като за вас. На почит, на фокус и в най-масова употреба ще са перкусиите - Джембета, Кахони, Тарамбуки, Тъпани. Видовете са написани неслучайно с главна буква – предаваме респекта към тях,..

публикувано на 21.03.23 в 12:39