Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Представяме 2 нови издания за

Лъжата - от блъфа до любовта

Гергана Пейкова и Пламен Тотев

Норвежкият журналист Бор Стенвик (р. 1976) е написал книга, която е озаглавил "Блъф. Всички лъжем". В някои книжарници определят жанра като популярна психология, а подзаглавието е достатъчно красноречиво: „Как лъжата, измамата и самозаблудата ни правят хора“.

„Това е доста сериозен труд (около 500 страници), макар че на моменти книгата е забавна и любопитна“, отбеляза пред Радио София Пламен Тотев – издател, журналист и публицист.

Към въпроса за лъжата е подходено от различни гледни точки. Описани са примери на различни видове лъжи, ситуации и последствия, хипотези. Някои дори говорят за блъфирането като за изкуство.

Бор Стенвик изследва близката и далечната история, посещава Норвежкия изследователски институт по отбраната, отива дори и в клуб за свалки, интервюира историци на изкуството и невролози и вплита всичко това в интригуваща история за онова, което презираме, но същевременно го използваме: лъжата, измамата и самоизмамата.

Авторът е написал и специален предговор към българските читатели (изд."Изида").

  • Бор Стенвик живее в Осло. Публикувал е три книги, от които две са наградени.

Пламен Тотев припомни, че един от най-хубавите подаръци за Свети Валентин е томче с красива любовна поезия. Традиция стана изд. „Персей“ да улеснява влюбените в това отношение. Този път сборникът „Горчиво вино“ предлага 56 най-хубави любовни стихове от последните 10 години. Освен емблематичното стихотворение на Евтим Евтимов, в него са и творби на Маргарита Петкова, Добромир Банев, Романьола Мирославова, Кръстьо Раленков и други. Сред тях са наградените творби в едноименния Национален конкурс за любовна лирика.

Книгата ще бъде представена на 13 февруари (понеделник) от 18:30 ч. в софийското народно читалище "Николай Хайтов".

С Пламен Тотев разговаря Гергана Пейкова.

По публикацията работи: Георги Нейков

БНР подкасти:

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Защо България може, а още не е лидер в балнеологията

България има шанс да стане балнеолидер след направените инвестиции в курорти през последните 10 години, но ни трябва политическа воля и пари за инфраструктура, ребрандиране и реклама като място за целогодишен здравен туризъм. Това изтъкна пред Катя Василева и Радио София председателят на Български съюз по балнеология и СПА туризъм..

публикувано на 29.03.23 в 16:42
Наташа Кисленко и Чавдар Парашкевов

Рядко изпълнявани шедьоври за цигулка и пиано ще звучат в София, Пловдив и Варна

Българските музиканти са добре приети навсякъде по света. И е радостно, когато те се завръщат с интересни програми за родната публика. Така е и с цигуларя Чавдар Парашкевов , който тази вечер, 29 март, ще има концерт в къщата-музей Борис Христов в столицата , заедно с пианистката Наташа Кисленко . „Предполагам, че ще бъдете изненадани..

публикувано на 29.03.23 в 16:03

150 години Рахманинов – концерт на Симфоничния оркестър на БНР

Симфоничният оркестър на БНР, с главен диригент Марк Кадин , ще отбележи 150 години от рождението на  Сергей Рахманинов . Концертът ще се състои на 31 март в зала "България". Солист ще бъде пианистът Андрей Гугнин, който за първи път ще свири пред българската публика. Концертът на Радиосимфониците бе избран от европейски експерти за престижната..

публикувано на 29.03.23 в 15:06

За втора година ще се проведе “Банско Джаз Академия“

За втора година ще се проведе  „Банско Джаз Академия“ , която се организира от Асоциация „Фестивалите в България“, в рамките на  Банско джаз фестивал . Целта е да се даде възможност на млади музиканти да обогатят познанията и уменията си, да се изявят пред публиката и да създадат нови контакти и партньорства. Пред Радио София  Илияна..

публикувано на 29.03.23 в 13:44

Mонах Пасура с 4-дневен ритрийт в сърцето на Родопите

4-дневен ритрийт в сърцето на Родопите ще се състои от 31 март, заедно с  Mонах Пасура . Преди да стане монах, той е бил стюард, баскетболист и DJ.  Последните 18 години Пасура участва в различни инициативи и пътува по целия свят, преподавайки медитация и майндфулнес. Занимава се и със звукова терапия. Пред Радио София той разказа, че именно..

публикувано на 29.03.23 в 12:58

Емоциите на 17 души - събрани в изложба

"ААААААААААААААААА" е аудио-визуална инсталация, провокирана от порива към свързване и съпреживяване. Изложбата ще се състои на 29 и 30 март 2023 г. в Националния студентски дом. Тя е опит за създаване на пространство за чувстване, чрез преплитане на похватите на документалното кино, електронната музика, играта със светлини и успокояващата сила..

публикувано на 29.03.23 в 11:33

Как може да се противодейства на бомбените заплахи?

Повече подробности можете да чуете в звуковия файл.

публикувано на 29.03.23 в 10:21