Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

10 и 21 февруари, Камерна сцена на МТ "Николай Бинев"

Пиесата "Арт" - за приятелството като фундамент на човешките отношения

Снимка: mlt.bg


Предстояща премиера на пиесата "Арт", на френската писателка Ясмина Реза, ще се състои на 10 февруари 2023 година в Младежки театър "Николай Бинев".

Още с появата си "Арт" се превръща във феномен, като до момента е удостоена с дълъг списък от номинации и награди, сред които за най-добра пиеса и най-добра комедия. Режисьорът Владислав Стоименов се включи в разговор по телефона минути преди генералната репетицията, за да разкаже на какво се дължи този успех, какво я прави толкова привлекателна и провокативна, както за замия него, така и за актьорите, които играят.

"За мен "Арт" е пиеса, която представя по един аналитичен и същевременно с чувство за хумор начин една голяма, архетипна тема – темата за приятелството, като фундамент на взаимоотношенията, за тази колеблива стабилност на човешките връзки и илюзиите за равновесие и равнопоставеност в тях. За това как всъщност използваме езика като сила, с която боравим и че трябва да внимаваме как и кога го използваме - за мен това е автентичността на този текст", сподели режисьорът.

Тай разкри, че екипът на представлението е млад, гост актьор е Петър Петров – Перо, Георги Гоцев и Кирил Недков, които са част от състава на Младежкия театър "Николай Бинев", а сценографията и костюмите са на Ванина Сандева.

Пиесата е за всички, които се вълнуват от темата за приятелството и изкуството да го съхраниш, подчерта Владислав Стоименов.

Чуйте още интересни аспекти от разговора на Гергана Пейкова в звуковия файл.

"Арт" ще се играе на Камерна сцена в Младежки театър "Николай Бинев" на 10 и 21 февруари от 19:00 часа.

По публикацията работи: Спаска Давранова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимка: UPI/ Archives of Roy Export Co. Ltd. Charlie Chaplin™ © Bubbles Incorporated SA

Концерт-спектакълът "Чаплин пианисимо" за първи път в България

Концертът-спектакълът „Чаплин пианисимо“ за първи път ще бъде представен в България. На 10 юни софийската публика може да види мащабния проект в зала „България“, на 12 юни в Пловдив - Драматичен театър и на 15 юни във Варна във ФК, в рамките на Международния театрален фестивал „Варненско лято“. Спектакълът е любопитен разказ за живота..

публикувано на 21.05.24 в 16:28

От ЕС обмислят нови ограничения за старите коли

Какъв е в България дялът на пазара за стари автомобили и как ще се отрази това на сектора, джоба и чистотата на въздуха? Любомир Доросиев, зам.-председател на Асоциация на вносителите на автомобили разказа подробности пред Радио София. По думите му българинът е започнал да кара все по-нови автомобили, като статистиката сочи, че от две години..

публикувано на 21.05.24 в 16:08
Национален дворец на културата

Информационен ден по Програма "Европа 2024" на Столичната община

Утре (22 май), в Sofia Lab, ще се проведе вторият Информационен ден по Програма „Европа 2024“ на Столичната община. Експертите ще дават насоки и формуляри за кандидатстване, придружаващи документи и ще разясняват методиката за оценяване. И през тази година, основаната цел е подпомагането и сътрудничеството между гражданите и местната власт...

публикувано на 21.05.24 в 15:09

Вторият концерт от цикъла "Вдъхновение" на Минко Ламбов с премиера на 22 май

На 22 май, от 18.30 ч., в концертната зала на Общински културен институт „Надежда“, ще се състои вторият концерт от цикълa „Вдъхновение“ на Минко Ламбов, заедно със „Симфониета „София“. Минко Ламбов композира концерта, специално за тромпетиста Венцислав Благоев. „Музиката е прекрасна. Аз отдавна свиря със „Симфониета“, с Минко, други..

публикувано на 21.05.24 в 13:42

Спортът и геополитиката през призмата на актуалния олимпийски идеал

Конференция-дискусия на тема " Спорт и геополитика: мит ли е олимпийският идеал за мир и братство? " ще се проведе на 22 май от 12:00 ч., съобщиха организаторите от Френския институт в България, „София 2024 – Световна столица на спорта“ и Националната спортна академия „Васил Левски“. Във време, когато конфликтите се изострят,..

публикувано на 21.05.24 в 13:12
Марио Хосен солира на откриването на

Научен симпозиум за музиката на композиторите от Дунавските държави

В рамките на международния музикален фестивал „Варненско лято“ има няколко важни насоки, които се развиват целенасочено през последните години. Разказва Марио Хосен, артистичен директор на фестивала: „Вече стана малка традиция в рамките на фестивала да наблягаме и на научния симпозиум – тази година той ще бъде посветен на музиката на..

публикувано на 21.05.24 в 12:31
Валентина Мизийска

Авторът Валентина Мизийска дава съвети по творческо писане в своя сайт

Валя Мизийска обожава математиката и литературата. От малка чете много и постоянно предизвиква себе си с нестандартни задачи. Завършва природо-математическата гимназия в Бургас, специализира икономика в София и в продължение на 15 години работи в рекламния бизнес, където планира и организира промоции, ръководи екипи и управлява финанси, пише рекламни..

публикувано на 21.05.24 в 12:02