Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Адресите на любовта - Генко Генков

4
Генко Генков
Снимка: Генко Генков

Лудият гений Генко Генков омаял първата си съпруга като чупи бутилка в главата на сервитьор

С първата си  съпруга Гертруда се запознава в Морското казино в Бургас. Тя е секретарката на австрийски търговец. Генко решава да поръча бутилка шампанско на масата на чужденеца, а той като възпитан човек го кани. Фатална грешка, защото Гертруда си губи акъла по красивия и ексцентричен художник. Ситуацията се нажежава, когато сервитьорът  отказва да носи повече алкохол и Генко чупи бутилка в главата му. Всички са прибрани в милицията. С помощта на посолството търговският пътник намира начин да се измъкне, а майката на Генко Генков използва  ремсисткото си минало, за да отърве сина си и германката. Генко заявява, че това е жената на неговия живот и така по-възрастната с 10 години  Гертруда остава в България.
Лудият гений, както наричат художника, често цитира руския писател алкохолик Леонид Андреев „Когато съм пиян, хората не могат да ме понасят. Трезвен ли съм, аз не мога да ги търпя“.

На откриването на последната си изложба през 2006 година идва бос, избягал от болницата и се наложило да му търсят обувки 47 номер.

Българският Ван Гог бил фустогонец, но в същото време и страшно ревнив. Въпреки забежките си, правел внезапни проверки на съпругата си, под предлог, че й е купил храна. Винаги носел две бутилки червено вино. Гертруда живеела с дузина котки и миризмата им дава допълнителен колорит на обстановката в ателието му. Понякога Генко си позволявал да води там моделите си, не винаги точно, за да ги рисува. А жена си заключвал в съседната стая.

Още за ексцентричния любовен живот и стихиен талант на Генко Генков – чуйте в звуковия файл:


По публикацията работи: Людмил Фотев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Излезе втората част на книгата "Османските потайности: Еничарите"

Излезе втората част на книгата „Османските потайности: Еничарите“ на Ибрахим Карахасан-Чънар. В нея читателите ще се запознаят с историческо изследване за еничарството - за създаването, разцвета и ликвидацията на най-ухажваната политическа и военна сила в Османската империя. Както и първата част на книгата "Османските потайности: Харемът", Ибрахим..

публикувано на 16.04.24 в 13:00

Фестивалът на българското кино "Васил Гендов" започва с прожекции на 1 май

Съюзът на българските филмови дейци (СБФД) обяви номинациите за тазгодишното издание на Националния фестивал на българското кино "Васил Гендов", на който се връчват и едноименните награди на Съюза. Стремежът е да бъдат показани всички най-добри постижения от изминалата година във всяка една област на седмото изкуство, отбеляза пред..

публикувано на 16.04.24 в 11:51

Чака ли ви се до септември за "Hug or handshake"?

публикувано на 16.04.24 в 10:25

Тротоарът до парк "Възраждане" ще е напълно завършен до 2 седмици

Предвижда се обновяване на тротоари по ул. "Стефан Стамболов", както и при улиците "Пиротска" и "Христо Ботев". Финансирането е осигурено от Столичната община и от районната администрация. Почти целият район е в синя или зелена зона за паркиране , припомни още кметът Илиев: " Гледаме всеки нарушител да бъде санкциониран. Съдействат ни и от..

публикувано на 16.04.24 в 08:48

12 часа без вода остават в части от София и селата Герман и Кокаляне

Във връзка с подмяна на спирателен кран по ул. „Бели Дунав“, ж.к. „ Надежда -3“ от Софийска вода предупреждават, че днес (16 април) се налага спиране на водоподаването от 9:00 до 21:00 часа в района на: ж.к. „Надежда-1“ ж.к. „Надежда-3“ ж.к. „Връбница-1“ Заради изпълнение на инвестиционен проект за реконструкция на уличен водопровод по..

публикувано на 16.04.24 в 07:50

Слънчево и топло, следобед е възможно да превали

Днес ще бъде предимно слънчево. След обяд от запад облачността ще се увеличава и до вечерта на места в Западна България ще има валежи от дъжд. Ще духа слаб, в Източна България - до умерен вятър от югозапад. Максималните температури ще са между 27° и 32°, в София – около 28° .   По Черноморието ще бъде предимно слънчево, с разкъсана висока..

публикувано на 16.04.24 в 07:20
Снимката е илюстративна

"Форум", 15.04.24: Младите - от ползотворното шляене до умението да оспорват

Новата седмица започваме с нови коментатори във "Форум". А темите, както винаги са актуални, продиктувани от самия живот: Шофирането по българските пътища – водачи на МПС, контрол, безопасност. Законодателни промени, мерки, стратегии. Акции, общество, доверие в институции.  Алкохол и фукане в социалните мрежи. Неизбежност на санкциите...

публикувано на 15.04.24 в 18:10