Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Комисии на Столичния инспекторат регистрират излезлите от употреба МПС-та

Снимка: БНР

Район "Изгрев" е богат на много приятни места за разходка, но постоянно се получават сигнали от граждани за това, че е пълно с паркирани коли върху тротоарите. Освен това има много автомобили, които са излезли от употреба и задръстват улиците. Анета Савова от Столичния инспекторат разказа подробности пред Радио София.

По думите й това е проблем за цялата Столична община, тъй като жителите на София се увеличават, но друг е въпросът за отговорността на собствениците на автомобили кой къде паркира.

"Третирам само тази част от казуса в която Столичен инспекторат има правомощия, а именно да се включваме в комисии, по които се регистрират излезлите от употреба моторни превозни средства. След това заедно с експерти даваме предписания за това, че те в рамките на тримесечен срок трябва да бъдат преместени от собствениците от общинските терени или на частен терен, или доброволно да ги предадат за рециклиране", отбеляза Савова.

Тя поясни, че удостоверяването на излезлите от употреба МПС-та се извършва от комисия, защото по Закона за управление на отпадъците те се третират за отпадък. За да се третира един такъв автомобил като отпадък, той трябва да отговаря на определени критерии. Ако след получаването на стикер собственикът не премести автомобила, той се извозва на площадка за разкомплектоване, но там отново има един гратисен период.

"Не всеки път превозното средство изглеждайки в лош външен вид е излязло от употреба. То може да изглежда за вас трошка, но може да си има годишен технически преглед. По този начин критерият за излязло от употреба МПС отпада и затова всеки един сигнал се проверява", посочи Савова. Тя призова гражданите ако са получили въпросния стикер да не чакат административната мярка.

Сигнали се подават в контактния център на Столична община, на телефоните в Столичен инспекторат, както и в съответната районна администрация. През 2022 г. само за район "Изгрев" над 200 коли са стикирани и близо 90 от тях са извозени.

 Чуйте още подробности по темата в звуковия файл.

По публикацията работи: Никола Стоянов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимки: Надежда Герова

От Моста на влюбените до Златните мостове без велосипед

Витоша привлича скиорите през зимата, но в летния сезон напливът от туристи сякаш драстично се увеличава, и то не само през уикендите. Пътуването до близка до София планина се обслужва и от две автобусни линии – 61 и 66. Разписанието на двата автобуса е на всеки 30 минути както през делнични дни, така и през уикенда. Маршрутът на..

публикувано на 05.08.24 в 17:42
Снимки: Надежда Герова

Кой цапа и драска в столичния обществен транспорт?

Боклуци, мръсни и надраскани седалки, налепени с всякакви стикери врати. Всичко това може да се види в столичните автобуси, трамваи и тролеи. Проблемът за нелицеприятната гледка обаче не възниква толкова от непочистване на превозните средства, колкото от липсата на съзнание и гражданска отговорност. Именно по-ниската хигиена в някои..

публикувано на 05.08.24 в 16:48
Михаела Маевска (вляво) с Яна Спиридонова

Съвременните драми в големия спорт

В разгара на Олимпийските игри в Париж, екипът на "Добър вечер, София" посрещна специален гост – Михаела Маевска – едно от златните момичета на България, състезавала се на три олимпиади подред от 2012 до 2020 година, днес щастлива майка на дъщеричка. Михаела сподели с екипа ни емоциите, които е изпитвала през годините между първите и..

публикувано на 05.08.24 в 15:25

Предстои бум на ВЕИ централи за домакинства, да внимаваме

От около 2000 кандидатствали домакинства, около 1500 са одобрени за инсталиране на ВЕИ централи . В следващите месеци ще има бум в тази дейност. Много е важно обаче, когато човек иска да инвестира във ВЕИ инсталация, да подходи правилно при избора на изпълнители и оборудване . На това обърна внимание пред БНР-Радио София д-р инж. Веселин..

публикувано на 05.08.24 в 15:24

План за защита при горещини

Повишаването на температурите в Европа и Централна Азия е причинило смъртта на около 377 деца през 2021 г. Това сочи нов анализ на доклад с данни от 23 държави, публикуван от УНИЦЕФ. Организацията публикува нов документ с шест препоръки към правителствата за политики за защита на малките деца, които са особено уязвими от последиците от топлинните..

публикувано на 05.08.24 в 13:40

Как можем да участваме активно в създаването на политики в ЕС

Как можем да участваме активно в създаването на политики в ЕС чрез Европейската гражданска инициатива, подробности разказа Никола Миладинов от Европейската комисия в България. Какво представлява Европейската гражданска инициатива и кога започва да функционира тя? "Само една институция, един орган в ЕС има право да предлага закони и това..

публикувано на 05.08.24 в 12:33
София Лятева

София Лятева: Опитвам се да направя България по-добро място поне в звената, в които съм силна

Представяме ви София Лятева – млада дейна българка, по професия маркетинг експерт. Днес тя е активист за човешки права. Посветила е времето си на интересни социални  проекти, преоткрива себе си пробвайки нови неща. Споделя:  "Опитвам се да направя България едно по-добро място по един или друг начин, или поне в тези звена, в които смятам, че..

публикувано на 05.08.24 в 11:44