Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Откриващи сцени във филми на Бинка Желязкова вдъхновиха Наталия Йорданова

Снимка: СГХГ

Наталия Йорданова е пред първата си самостоятелна институционална изложба.

Ще бъде открита на 21 февруари (вторник) в Софийската градска художествена галерия и ще може да се разгледа до 26 март 2023 г.

Експозицията е озаглавена "Реалност на дълбоко съновидение: Откриваща сцена" (Deep daydream-reality: The Opening Scene).

В проекта, казано по изкуствоведски, художничката създава аудио-визуална инсталация, която изследва идеята за мита в киното, паметта и потенциала на изкуствения интелект и технологичното въображение в процеса на една историческа приемственост. 

„Този конкретен проект започна с емоционална връзка, с преоткриване на историята и на творчеството на Бинка Желязкова и моето силно желание да се ангажирам с тях – обясни Йорданова. - Исках да използвам нова технология (нашумелия изкуствен интелект), за да обуча модели, които да създадат ново изображение на базата на 7-е игрални филма на Бинка Желязкова". (1923-2011) (►) 

За целта и в процеса на работа Наталия Йорданова си е сътрудничила с приятел и компютърен учен от Германия.

Артистката изтъкна:
„Всъщност с това заглавие се опитвам да загатна, че реалността, в която като зрител се намираме, не само свързва минало и настояще, ами някак си предлага нещо, което е свързано с момент в бъдещето - какво е бъдещето на кинопрактиките, които обвързват нов тип технологии.

Хора, които се занимават с кино, знаят колко е важна откриващата сцена в един филм - тя ни представя основните персонажи, атмосферата. Именно откриващите сцени от филмите на Бинка Желязкова беше този материал, тази информация, които използвахме да тренираме компютърните алгоритми.

Вярвам, че трябва да помним имената на творци, които са били важни в миналото, за да разбираме какво е времето, в което те са живели от перспективата на днешния ден, за да може да ги оценяваме от настоящия момент.“

Проектът е осъществен като част от стипендиантската програма „С усилия към звездите“ на фондацията на Ина Кънчева „Културни перспективи“.

  • Дни след откриването на изложбата, на 25 февруари (събота), от 17 ч. в кино „Влайкова“ ще бъде прожектиран документалния филм за Бинка Желязкова „Да разкажеш приказка за мълчанието“ на Елка Николова.

Чуйте разговора на Лили Големинова.


  • Наталия Йорданова ( вдясно) е родена в София. Тя е интердисциплинарна визуалнa художничка, която работи между Амстердам и София. Образованието ѝ включва магистърска програма в специалност Dirty Art в Sandberg Institute Института Sandberg в Нидерландия (2020). Преди това тя е завършила бакалавърска степен по Изящни изкуства от Royal Academy of Art в Хага (2018), и по Фотография от НАТФИЗ (2013). През последните 10 години нейни творби са показвани на международната сцена в градове като Лондон, Амстердам, Берлин.
По публикацията работи: Георги Нейков
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Мария Ботева

Протича Седмица на детската пътна безопасност

От 16 до 22 септември протича Седмицата на детската пътна безопасност под наслов "Лесно е да спасиш живот! Просто спазвай правилата". Гл. инсп. Мария Ботева направи коментар по темата за безопасността на децата на пътя, част от Дни на пътна безопасност по партньорство на БНР с МВР. Целта е 20 септември да се превърне в ден без жертви на пътя...

публикувано на 21.09.23 в 09:54

Облачно с превалявания в планините

Атмосферното налягане слабо ще се понижи, но ще остане около средното за септември. Над Западна и Централна България облачността ще бъде значителна, като след обяд главно в планинските райони ще има валежи от дъжд. Вятърът ще бъде слаб, южен. Максималните температури в западните райони от страната ще са между 22° - 24°. На изток ще има повече..

публикувано на 21.09.23 в 07:10

Жените и предприемачеството в България

Стартира юбилейното десето издание на емблематичната обучителна програма на Съвета на жените в бизнеса в България (СЖББ) – Лидерска академия "Успяваме в България". Вече 10 години безплатната инициатива на СЖББ дава възможност на жените в бизнеса да надградят и обогатят своите лидерски умения, да научат нови практики в бизнеса и да обменят опит в..

публикувано на 20.09.23 в 19:38

Затлъстяването - все по-често срещано сред децата

До 2035 г. повече от половината население на света ще бъде с наднормено тегло. Най-бързо нараства процентът при децата, предупреждават от Световната федерация по борба със затлъстяването. В курортен комплекс "Албена" приключи 32-ият Международен конгрес по детско затлъстяване. По темата за затлъстяването и наднорменото тегло в ученическа..

публикувано на 20.09.23 в 18:45

Актьорът Борислав Вълов: Истината преминава през изпитания

Представяме ви актьорът Борислав Вълов. Той е един от хората, които правят качествено съдържание в интернет – забавни клипове с хумористична насоченост, или пък такива, които засягат общочовешки теми. Разговорът е за отговорността към аудиторията в социалните мрежи и какво изисква тя. "Хубаво е, че говорим за отговорността. И тук не става..

публикувано на 20.09.23 в 17:56

Медийната грамотност при младите

"Медийната грамотност е…." се казва темата на видеоконкурса на Коалицията за медийна грамотност. С него организацията кани видео създатели с въображение на възраст над 14 години да помогнат за популяризиране на каузата за значимостта на ролята на медийната грамотност в обществото ни. За медийната грамотност, развитието на критично мислене и..

публикувано на 20.09.23 в 17:12

12-а Нощ на литературата ще се проведе в София и в страната

Новото издание на „Нощта на литературата“ ще се проведе на 27 септември 2023 година. Разговор с акцент по темата в предаването „Радиокафе“ с  Вал Стоева - председател на фондация “Детски книги” и организатор на инициативата. Освен в София, “ Нощта на литературата“ ще се разгърне в още 15 населени места в цялата страна и ще бъдат..

публикувано на 20.09.23 в 16:33