Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Глад" на Петър Крумов е дистопия за жестокост и "доблестен измамник"

Петър Крумов
Снимка: Христина Иванова

След графитите, най-бунтарското изкуство е късото кино и от сдружение „Кинематограф“ доказват това с програма и примери.

„Това са неспокойни филми с доста провокация, агресия, недоволство, но и мечти и философия. Филми, които не могат просто така да се показват без подготовка. Именно затова посвещаваме тази програма на Бунта във всичките му форми“, обясняват организаторите.

Премиерният филм в програмата „Късо кино за инакомислещи“ е "Глад" на режисьора и сценарист Петър Крумов, с продуцент Борислав Чучков. Той разказва за една забравена от Бога крепост, в която се появява Момче, което представя на Деспота причудлива черупка. Твърди, че в нея се чувало морето. Никой от присъстващите не знае как шуми морето. Освен палача.

В поредицата е включена и лентата "Ботев е идиот" от 2013-та на режисьора и сценарист Деян Барарев, както и творби от Иран, Израел, Великобритания, Канада и Финландия.

Предишния ми филм „Срам“ беше реалистичен, докато „Глад“ може да се определи като дистопия. Епохата много прилича на Средновековието, такова е като усещане, но не е като по учебник. Препратки по някакъв начин могат да се намерят и към съвременното, в нашата реалност. Жестокостта и глупостта, невежеството и тогава се оказват две страни на една и съща монета“, каза пред Радио София Петър Крумов.

Той допълни, че момчето, което във филма носи рапана, е протагонист, но не и положителен герой, защото е по някакъв начин измамник.

„Всъщност си е мошеник. От първообразите на човека на изкуството - има талантливи хрумки и прозрения, но често е измамник, може би доблестен измамник. Говорим за жестокост, но това не е единственото нещо във филма. В крайна сметка е някаква мрачна шега, надявам се, поднесена с иронична усмивка“, отбеляза още Крумов.

С него публиката ще може да се срещне на живо и да дискутира след софийската прожекцията на филма в КЕВА на 22 февруари вечерта.

Освен в София, прожекции от програмата „Късо кино за инакомислещи“ са предвидени в градовете Пловдив, Велико Търново, Габрово, Враца, Благоевград и Гоце Делчев.

В момента Крумов работи върху следващ свой роман, както върху два сценария с Константин Божанов и с Христо Симеонов, участва и в снимането на криминален тв сериал.

Чуйте разговора на Гергана Пейкова.

  • Петър Крумов е роден през 1988 г. в София. Завършва културология в Софийския университет „Св. Климент Охридски“, а след това - кинорежисура в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“. Дебютира като писател с успешния роман „Катафалка, два носорога“. Късометражният му филм „Срам“, с който участва в международния конкурс на фестивала в Клермон Феран, е номиниран за наградата за късометражен филм на Европейската филмова академия 2018 г.

По публикацията работи: Георги Нейков


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Яна Спиридонова с гостите от група

Група "Порок" представя своята песен-послание "Когато часът удари"

Непорочно забавният екип на предаването "Добър вечер, София", посрещна своите гости – група "Порок", по-точно част от тях – барабанистът Мартин Димитров и Кирил Миланов – китарист и текстописец, а липсващата част от групата са братята Никола Филчев – композитор и аранжьор и Борис Филчев. "Казваме се група "Порок", но това не винаги е..

публикувано на 19.04.24 в 17:53

Нова възможност за децата в нужда

Фондация "Програма Генерация" помага на деца без родители чрез менторска програма и набиране на средства за по-добър старт в самостоятелния им живот. Мисията е те да бъдат предпазени от декласиране и да получат подкрепа в професионалния им път, за да станат пълноценни хора за себе си и останалите в общността. Усилията на фондацията са..

публикувано на 19.04.24 в 17:48
Иво Желев

Иво Желев: Не знаем достатъчно за украинските бежанци, за да им помогнем за интеграцията

Над 180 хил. украински бежанци са получили временна закрила в България след избухването на войната през 2022 г. В момента на територията на страната пребивават 72 хил. души . Тези факти говорят, че България е по-скоро транзитна дестинация за украинците. Това отбеляза пред БНР-Радио София Иво Желев  - експерт-анализатор, след..

публикувано на 19.04.24 в 17:11
Светът е настръхнал от възникналия конфликт между Израел и Иран

Седмицата в САЩ: Израел, Иран, Украйна, Тръмп

Израелско нападение в Иран Тази сутрин израелската армия е нанесла удар в Иран в отговор на баража от ракети и дронове срещу Израел миналия уикенд. Не се знае все още какви са щетите, но намерението е било да се изпрати послание, че Израел има възможността да нанася удари в Иран. Погледите са насочени към реакциите. Съединените..

публикувано на 19.04.24 в 15:57
Хърватският премиер Андрей Пленкович

Година и 3 месеца след влизане в еврозоната, в Хърватия цените са удвоени

Оправдаха се опасенията за масово поскъпване след приемане на еврото за валута в Хърватия , съобщи пред БНР-Радио София оттам журналистката Диана Гласнова , главен редактор на сп. "Родна реч". Поскъпването беше обусловено от превръщането на предишната национална в евро, както и от закръгляването нагоре от страна на търговците. Освен..

публикувано на 19.04.24 в 15:24
Гергана Димитрова  и Даниел Ненчев -

"За фотографията" на Сюзън Зонтаг - писана преди съвремието ни, важна и до днес

За фотографията и визуалната култура, разказва книгата на Сюзън Зонтаг "За фотографията". Тя беше представена в предаването "Радиокафе"   от издателя Гергана Димитрова. Преводът е на Христина Кочемидова и Юлиан Антонов. Има ли нужда от фотография в епохата в, която всеки уж е фотограф? "Нашата визуална култура се е оформяла..

публикувано на 19.04.24 в 15:16

"Веднъж прекосиш ли океана" с премиера за България

"Веднъж прекосиш ли океана" е театрален вербатим моноспектакъл на Мартина Новакова с премиера за България. Това е полет от София до Ню Йорк, на който шестима души пътуват в едно тяло. Какво е да емигрираш? Как пресъздаваме културата си в чужда страна? Какъв образ бихме искали да има България в чужбина? Каква е ролята на изкуството във всичко..

публикувано на 19.04.24 в 14:34