Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Асен Александров: Всяко училище ще получи пари за STEM програми, по-важно е какво ще правят учителите

Снимка: Златина Петкова

Около 17% (приблизително 500) от училищата в България вече са иновативни. Те опитват нови практики, които след това да станат модел за всички.

Това съобщи пред Радио София директорът на 51. СУ „Елисавета Багряна“ Асен Александров. Той е председател на Сдружението на директорите в системата на средното образование и зам.-председател на националната комисия за иновативни училища:

„Иновацията е за нещо конкретно. Нашата първа иновация се казваше „Проектно базирано обучение“ и включвахме интегрирано обучение по различните предмети (например биология, физика, химия – природни науки). Втората ни иновация дори може би трябва да стане задължителна за всички – „Възпитаване на 51 добродетели за 50 седмици в 51-во училище“. Наблягаме на изграждане на характера на учениците с доброта, устойчивост, състрадание, активност, любопитство…“

Александров разказа и за инициативата „Родител - учител за един час“. Около 30% от родителите идват в клас и водят беседа, лекция по тема, в който се чувстват силни.

По думите на директора, информацията вече е навсякъде, в телефона, в джоба. Децата трябва да се научат на уменията на 21.век, 4-те К:

  • Колаборация (работа в екип); 
  • Комуникация; 
  • Креативност; 
  • Критично мислене.

Напредък в едно училище може да се усети за 4-5 години работа, смята Асен Александров. Необходима е подкрепа от общинските съвети, от родителите, нужни са промени в организационната култура, мисленето на учителите.

Един от най-големите проблеми в образователната система е свързан с влошената и неефективна комуникацията между родители и учители. Оценките са девалвирали. Те се с 1-2 единици над това, което заслужават учениците, а после се изненадваме защо при оценяването и изпитите резултатите не са високи.

До седми клас всички се средоточават върху изпитите, а останалите предмети се пренебрегват, изтъкна още директорът на 51. СУ.

По мнението на Александров STEM програмите ни доближават до европейските стандарти. Всяко училище ще получи средства (определени 500 млн. лв. за STEM програми) и може да си обзаведе модерни кабинети, но важно е какво ще правят учителите с тази материална база.

От 22 до 24 март в 51. СУ ще дойдат представители на 2 неиновативни и 1 иновативно училище и ще обменят опит.

На 24 и 25 март пък ще има национална конференция за обмяна на учителски опит, добри практики ще бъдат включени в сборник. Досега са се записали над 120 учители от 50 общини.

Чуйте целия разговор на Константин Лавсов.

По публикацията работи: Георги Нейков

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Сряда започва със слънце, следобед – отново дъжд

Днес преди обяд в по-голямата част от страната ще е предимно слънчево, но от северозапад ще започне да се развива купеста и купесто-дъждовна облачност, по-мощна след обяд и през нощта срещу четвъртък. На много места, главно в северозападната половина от страната, ще има краткотрайни интензивни валежи с локални значителни количества и гръмотевични..

публикувано на 24.07.24 в 07:35
Георги Шарков

Георги Шарков: Бизнес щетите при IT срива са по-съществени от броя на засегнатите компютри

Глобалният IT срив от 19 юли в международната компания за киберсигурност "Краудстрайк" (Crowdstrike) и в софтуерния гигант "Майкрософт" (Microsoft) причиниха сериозни затруднения в работата на авиокомпании, медии, банки, телекомуникационни и транспортни компании в цял свят. Той доведе и до невъзможност личните лекари да работят, а аптеките..

публикувано на 23.07.24 в 17:06
Силвия Георгиева

Климатичните промени налагат нови предизвикателства пред местните власти

Климатичните промени са сериозно предизвикателство както за целия свят, но и конкретно за местните власти . Сухите лета и наводненията са доказателство, че тези промени се отразяват пряко върху живота на всеки човек. "Трябва да се научим да се съобразяваме и да се адаптираме към природните явления, върху които не можем да повлияем. На..

публикувано на 23.07.24 в 15:44
Джо Байдън и Камала Харис

Харис е с достатъчна подкрепа за спечелване номинацията за президент

В Съединените щати процесът по зациментиране на номинацията на Камала Харис за президент на демократите върви бързо. Малко повече от 24 часа след като президентът Джо Байдън се оттегли от надпреварата за преизбирането му, зад нея застанаха повече от половината делегати на конгреса на демократите и поеха ангажимент да я подкрепят. Около нея..

публикувано на 23.07.24 в 14:54

Район "Оборище" събира софиянци за споделена храна и опознаване на съседа

“Голямата маса“ е инициатива на Столичната община – район “Оборище“, която ще се проведе тази събота, 27 юли. Поканата е към гражданите и жителите на района – да седнат на голямата маса, за да опознаят съседите си и да споделят храна с тях. За тази цел  р айон "Оборище“ затваря част от улица “Екзарх Йосиф” за автомобили на..

публикувано на 23.07.24 в 14:52
Председателят на комисията по екология Красимир Гълъбов и общинските съветници Ваня Григорова (вдясно) и Марта Георгиева (вляво) на брифинга в Столичната община за условията в приютите и клиниките на ОП

Общински съветници искат проверка във ветеринарната клиника към "Екоравновесие"

Общински съветници в София настояват да бъдат предприети спешни мерки за подобряване на условията във ветеринарната клиника "Връбница" към общинското предприятие "Екоравновесие" и да бъде отменена заповедта, с която се забранява достъпа на доброволците до клиниката. Темата беше обсъдена на среща на общинари с неправителствени организации. По..

публикувано на 23.07.24 в 14:40

БДЖ възстановява директното пътуване от Пловдив до Русе и обратно

От юли 2024 г. БДЖ пуска влакове по линията Пловдив-Русе, с възможност и за столичани да пътуват до крайдунавския град. За дълго чаканата директна жп връзка в предаването “Радиокафе“ разговаряме с Кристиан Ваклинов от Сдружение  "За Родопската теснолинейка" . "Аз съм много радостен, като експерт от БДЖ, че успяхме заедно като екип да..

публикувано на 23.07.24 в 12:31